Traditionele Koolhydraatarme Stoofperen (Recept Zonder Wijn of Alcohol)

Koolhydraatarme Recepten

jan 15
Wil je koolhydraatarme stoofperen maken (zonder wijn of alcohol)? Leer hoe je deze kunt bereiden volgens oma's recept en zonder suiker.
Traditionele Koolhydraatarme Stoofperen (Recept Zonder Wijn of Alcohol)
Traditionele Koolhydraatarme Stoofperen (Recept Zonder Wijn of Alcohol)

Met het koude weer (vooral met en rond Kerst) is er wellicht niets lekkerder dan het koken en eten van stoofpeertjes. 

Er zijn verschillende manieren om ze te bereiden. Zo kun je dat met wijn, port, bessensap (alcoholvrij) of zelfs in water (blanc) maken.

In dit recept ga ik je een hele bijzondere variant geven die je kunt bereiden: de koolhydraatarme stoofperen zonder wijn, bessensap of suiker variant.

More...

Eén ding is mij de laatste jaren wel duidelijk geworden over stoofperen:

Je houdt ervan of je houdt er totaal niet van als toetje. Persoonlijk vind ik ze heerlijk maar Ben hoeft er niets van te hebben.

Als je dit recept leest, dan ga ik er even vanuit dat jij ze ook heerlijk vindt. En dat is goed want in dit recept leer ik je hoe je een koolhydraatarme stoofperen variant als nagerecht kunt maken.

Wellicht is het eerst goed om je te vertellen wat er in de 'normale' variant van stoofperen gaat.

In een recept voor stoofperen komen eigenlijk vijf dingen altijd terug:

  • Gieser Wildeman peren (dit zijn de juiste soort stoofperen)
  • Suiker
  • Kruidnagel
  • Kaneelstokjes
  • En een 'vloeistof' om ze in te koken

Soms wordt er ook nog steranijs gebruikt.

Als vloeistof kan er voor verschillende dingen gekozen worden afhankelijk van welke smaak je graag in je stoofperen wilt. Hierbij kun je kiezen uit:

  • Wijn
  • Port
  • Bessensap (om het alcoholvrij te maken)
  • Water (voor een blanco smaak/kleur)

Bij een normaal stoofperen recept zijn er drie bronnen die koolhydraten en suikers met zich meebrengen: de peren, het suiker en de wijn/port/bessensap die je gebruikt.

De suikers in de peren zelf kun je nooit vermijden...

...maar de suikers uit de andere twee bronnen wel!

Dat is ook hoe ik dit recept koolhydraatarm heb gemaakt. Het suiker is vervangen door een gezonde zoetstof die de structuur van suiker heeft. En de wijn is vervangen door suikervrije limonade van Cool Bear met bessensmaak.

Zo kun je koolhydraatarme stoofperen maken zonder gebruik te maken van wijn, port, bessensap of suiker. Ideaal toch?

En een stuk gezonder dan hetgeen wat je kant en klaar kunt kopen.

De foto's en het recept van de koolhydraatarme stoofperen zonder wijn of suiker

Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze koolhydraatarme stoofperen.

stoofperen maken

Niet alleen hebben wij een recept voor koolhydraatarme stoofperen zonder wijn, alcohol en suiker maar ook een recept voor een suikervrije taart en zelfs vanille ijs. Wellicht ook leuk om een keertje te maken?

Zoek je meer koolhydraatarme toetjes naast onze koolhydraatarme stoofperen? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme toetjesboek met 50 gezonde toetjes.

koolhydraatarme stoofperen recept
Traditionele Koolhydraatarme Stoofperen (Recept Zonder Wijn of Alcohol)

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Traditionele Koolhydraatarme Stoofperen (Recept Zonder Wijn of Alcohol)

Traditionele Koolhydraatarme Stoofperen (Recept Zonder Wijn of Alcohol)

Wil je koolhydraatarme stoofperen maken (zonder wijn of alcohol)? Leer hoe je deze kunt bereiden volgens oma's recept en zonder suiker.
4 van 4 stemmen
Recept printen Pin dit recept
Gang: Bijgerecht, dessert, Toetje
Keuken: Frans
Trefwoord: Koolhydraatarme stoofperen, Stoofperen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 2 uur 30 minuten
Totale tijd: 2 uur 40 minuten
Servings: 4
Calorieën: 113kcal
Author: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 2 el zoetstof in de vorm van poedersuiker - Canderel Sugarly poedersuiker
  • 4 Gieser Wildeman peren - geschild en het klokhuis verwijderd, maar laat de steel wel zitten
  • 1 stuk citroenschil
  • 3 kruidnagels
  • 1 of 2 kaneelstokjes
  • 3 el suikervrije limonadesiroop - bessensmaak (Cool Bear Cassis)

Zo maak je het:

  • Doe de peren in een pan en voeg de citroenschil, kruidnagel, kaneel, limonadesiroop, zoetstof en voldoende water toe om de peren net te bedekken. Breng de vloeistof aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de peren 2 uur sudderen met de deksel op de pan.
  • Haal de peren uit de pan als ze gaar zijn. Verwijder de citroenschil, kruidnagel en kaneelstokje en laat het vocht ongeveer 15 minuten op middelhoog vuur koken.
  • Giet vervolgens het ingedikte vocht opnieuw over de gestoofde peren. Serveer de peren warm of koud.

Tip:

Tip: koop de limonade van Cool Bear met Cassis smaak voor een echt bessensmaak

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 113kcal | Koolhydraten: 27g | Eiwitten: 1g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 1g | Zout: 2mg | Kalium: 180mg | Vezels: 6g | Suiker: 17g | Vitamine A: 50IU | Vitamine C: 8mg | Calcium: 16mg | Ijzer: 1mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend