Gezonde Suikervrije Jam met Aardbeien (Makkelijk Recept)

Koolhydraatarme Recepten

mei 20
Wil je zelf gezonde suikervrije jam maken (met aardbeien)? Dan is dit recept ideaal voor jou! Zowel makkelijk als gezond en vooral erg lekker.
Gezonde Suikervrije Jam met Aardbeien (Makkelijk Recept)
Gezonde Suikervrije Jam met Aardbeien (Makkelijk Recept)

Suikervrije jam eten kan een uitkomt zijn als je diabetes type 2, overgewicht of een verhoogde bloedsuiker hebt. Immers, 'normale' jam zit vol met suiker. 

Meer dan de helft van een regulier potje jam bestaat namelijk uit suiker.

Je kunt natuurlijk gewoon koolhydraatarme jam in de supermarkt kopen maar dat is vaak niet zo lekker als het zelf maken. Daarom leer ik je in dit recept hoe zelf suikervrije jam kunt maken.

More...

Kortgeleden heb ik een artikel geschreven over alle suikervrije jams die je kunt kopen (zowel online als in de supermarkt).

Maar zelf jam maken is natuurlijk veel lekkerder...

...en dan weet je 100% zeker wat er precies in de jam gaat. Dat kun je namelijk niet zeggen dan de jams die je in de suikermarkt kunt kopen (zoals bij de AH en Jumbo).

In die recept maakt ik gebruik van aardbeien. Maar je kunt de aardbeien vervangen met elke fruitsoort die je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld aan bosbessen, blauwe bessen of zelfs gember.

Al helemaal zin om dit recept te maken? Hieronder kun je zien wat je te wachten staat.

De foto's en het recept van de suikervrije jam

Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze suikervrije jam met aardbeien.

suikervrije jam recept
Gezonde Suikervrije Jam met Aardbeien (Makkelijk Recept)

Dit suikervrije jam is perfect te combineren met ons koolhydraatarm brood recept wat we een paar weken geleden online hebben gezet. Klik hier om dit recept te bekijken.

Zo kun je toch je broodje met jam elke ochtend eten zonder je zorgen te maken over je bloedsuiker, gewicht of diabetes type 2. Ideaal toch?

Zoek je meer koolhydraatarme zoetigheden naast onze suikervrije jam? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme toetjesboek met 50 gezonde toetjes.

Behoefte aan andere recepten? Laat ons dan weten wat je wilt en wellicht publiceren we dat recept binnenkort.

suikervrije jam maken

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Gezonde Suikervrije Jam met Aardbeien (Makkelijk Recept)

Gezonde Suikervrije Jam met Aardbeien (Makkelijk Recept)

Wil je zelf gezonde suikervrije jam maken (met aardbeien)? Dan is dit recept ideaal voor jou! Zowel makkelijk als gezond en vooral erg lekker.
4.50 van 4 stemmen
Recept printen Pin dit recept
Gang: dessert, lunch, Ontbijt
Keuken: Amerikaans, Frans, Hollands
Trefwoord: koolhydraatarme jam, Suikervrije Jam
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 16
Calorieën: 5kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 225 gram aardbeien - in stukjes gesneden
  • 50 gram erythritol poeder(suiker)
  • 60 ml water
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel gelatine poeder

Zo maak je het:

  • Meng de gelatine poeder met het citroensap en laat dit even staan zodat het kan geabsorbeerd kan worden.
  • Meng in een kleine steelpan de aardbeien, het erythritol poeder en het water. Breng dit vervolgens op middelhoog vuur aan de kook. Verlaag het vuur wanneer het kookt en laat het 20 minuten sudderen.
  • Snij de gelatine in kleine stukjes en roer dit door het aardbeienmengsel. Doe het vuur uit en laat het geheel afkoelen.
  • Schep de aardbeienjam in een schone pot, dek het af en zet het in de koelkast. De jam is 2 tot 3 weken houdbaar. Het kan eventueel ook ingevroren worden.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 5kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwitten: 1g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 1g | Zout: 1mg | Kalium: 22mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g | Vitamine C: 8mg | Calcium: 2mg | Ijzer: 1mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • L. Ramakers schreef:

    Waarom is dit maar een paar weken houdbaar als het vacuüm is?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Het is niet vacuüm zolang je niet expliciet als het lucht eruit hebt gezogen. Daarnaast, reguliere jam is lang houdbaar omdat het veel suikers bevat. Zoveel suikers zelfs dat bacteriën dood gaan. Dit product bevat geen suikers, en is daarom ook veel minder lang houdbaar. In de koelkast kun je het uiteraard langer bewaren, maar hoe lang durf ik niet te zeggen.

  • Silvia schreef:

    Deze Jam is zo lekker, en erg makkelijk om te maken ik heb. Van plaats Erythritol heb ik ecing van SUKRIN dat is suikervrij suikerpoeder. SUKRIN is een merk waar je ook mee kan bakken en koken…. en qua inhoud goedkoper.

  • Ben Lucassen schreef:

    Poahhhhh die is lekker😋😋😋

  • Riet schreef:

    Hoeveel blaadjes gelatine met je dan gebruiken.?

  • Riny schreef:

    Het klinkt lekker maar er gaat erythritolpoeder in en dat is 99,8 Kha per 100 gram. Kan volgens mij geen 1 kh per portie zijn, en past dit dan nog wel in een KHA dieet? Ik wil dit met pruimen maken…

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat klopt gelukkig niet. Erythritol wordt onder de koolhydraten geparkeerd bij voedingslabels, maar het gedraagt zich niet als een koolhydraat. Je lichaam kan het niet opnemen. Dus het past zeker in een KHA eetpatroon.

      • Olga Lutgens schreef:

        Kun je in plaats van gelatine ook arrowroot of pijlwortelpdr gebruiken om te binden. Ergens ook gelezen dat arrowroot heel gezond is?

        • Ben Kuiper schreef:

          Ik heb dat niet geprobeerd dus ik zou het niet durven zeggen. Heel gezond is Arrow root poeder niet. Het is ook niet verschrikkelijk maar ‘heel gezond’ is wat overdreven :).

  • freddy rutten schreef:

    ik vond zo fris en zo heerlijk lekker om bij de brunch te geven

  • Jup schreef:

    Bedankt voor het recept. Wat is de functie van de gelatine? Binding? Werkt agar agar even goed? (ben vegetarier).

    • Marloes Schuurman schreef:

      Geen dank. Het is inderdaad voor binding. Ik heb het niet met agar agar geprobeerd dus dat durf ik niet te zeggen. Maar ik denk wel dat het moet lukken.

  • Frieda Daelemans schreef:

    Kan je ook gewoon blaadjes gelatine gebruiken want die kan je dan natuurlijk niet op voorhand met het citroensap vermengen?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Goede vraag. Dat hebben wij niet getest ben ik bang. Ik zou het even proberen en kijken wat er gebeurt

      • Silvia schreef:

        Als je de citroensap even 15 sec in de magnatron zet en dan de blaadje in doen. en dan koud laat worden werkt perfect. zo doe ik dat ook door de mascapone/kwarktaart

    • hilde schreef:

      blaadjes gelatine leg je eerst in koud water en kan daarna in uw (warme) aandbeien gevoegd worden.

  • Jolanda Heijligers-Smorenburg schreef:

    erythritol en andere toevoegingen die er gebruikt worden, waar kan je die kopen?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Erythritol poeder kun je onder andere online bestellen maar ook gewoon in de supermarkt (Splenda Stevia kan je bijvoorbeeld kopen). Welke andere toevoegingen bedoel je? Gelatine poeder kun je vaak ook in de supermarkt vinden.

  • >
    Send this to a friend