
Suikervrije jam eten kan een uitkomt zijn als je diabetes type 2, overgewicht of een verhoogde bloedsuiker hebt. Immers, 'normale' jam zit vol met suiker.
Meer dan de helft van een regulier potje jam bestaat namelijk uit suiker.
Je kunt natuurlijk gewoon koolhydraatarme jam in de supermarkt kopen maar dat is vaak niet zo lekker als het zelf maken. Daarom leer ik je in dit recept hoe zelf suikervrije jam kunt maken.
More...
Kortgeleden heb ik een artikel geschreven over alle suikervrije jams die je kunt kopen (zowel online als in de supermarkt).
Maar zelf jam maken is natuurlijk veel lekkerder...
...en dan weet je 100% zeker wat er precies in de jam gaat. Dat kun je namelijk niet zeggen dan de jams die je in de suikermarkt kunt kopen (zoals bij de AH en Jumbo).
In die recept maakt ik gebruik van aardbeien. Maar je kunt de aardbeien vervangen met elke fruitsoort die je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld aan bosbessen, blauwe bessen of zelfs gember.
Al helemaal zin om dit recept te maken? Hieronder kun je zien wat je te wachten staat.
De foto's en het recept van de suikervrije jam


Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze suikervrije jam met aardbeien.


Dit suikervrije jam is perfect te combineren met ons koolhydraatarm brood recept wat we een paar weken geleden online hebben gezet. Klik hier om dit recept te bekijken.
Zo kun je toch je broodje met jam elke ochtend eten zonder je zorgen te maken over je bloedsuiker, gewicht of diabetes type 2. Ideaal toch?
Zoek je meer koolhydraatarme zoetigheden naast onze suikervrije jam? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme toetjesboek met 50 gezonde toetjes.
Behoefte aan andere recepten? Laat ons dan weten wat je wilt en wellicht publiceren we dat recept binnenkort.

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
- Facebook38
- Pinterest367
- Email67
- Facebook Messenger
- 475keer gedeeld

Gezonde Suikervrije Jam met Aardbeien (Makkelijk Recept)
Ingrediënten:
- 225 gram aardbeien - in stukjes gesneden
- 50 gram erythritol poeder(suiker)
- 60 ml water
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel gelatine poeder
Zo maak je het:
- Meng de gelatine poeder met het citroensap en laat dit even staan zodat het kan geabsorbeerd kan worden.
- Meng in een kleine steelpan de aardbeien, het erythritol poeder en het water. Breng dit vervolgens op middelhoog vuur aan de kook. Verlaag het vuur wanneer het kookt en laat het 20 minuten sudderen.
- Snij de gelatine in kleine stukjes en roer dit door het aardbeienmengsel. Doe het vuur uit en laat het geheel afkoelen.
- Schep de aardbeienjam in een schone pot, dek het af en zet het in de koelkast. De jam is 2 tot 3 weken houdbaar. Het kan eventueel ook ingevroren worden.
Waarom is dit maar een paar weken houdbaar als het vacuüm is?
Het is niet vacuüm zolang je niet expliciet als het lucht eruit hebt gezogen. Daarnaast, reguliere jam is lang houdbaar omdat het veel suikers bevat. Zoveel suikers zelfs dat bacteriën dood gaan. Dit product bevat geen suikers, en is daarom ook veel minder lang houdbaar. In de koelkast kun je het uiteraard langer bewaren, maar hoe lang durf ik niet te zeggen.
Deze Jam is zo lekker, en erg makkelijk om te maken ik heb. Van plaats Erythritol heb ik ecing van SUKRIN dat is suikervrij suikerpoeder. SUKRIN is een merk waar je ook mee kan bakken en koken…. en qua inhoud goedkoper.
Poahhhhh die is lekker😋😋😋
Fijn om te lezen 🙂
Hoeveel blaadjes gelatine met je dan gebruiken.?
Dat hangt van wat voor gelatine je hebt. Vaak staat op de verpakking hoeveel 1 blad is etc.
Het klinkt lekker maar er gaat erythritolpoeder in en dat is 99,8 Kha per 100 gram. Kan volgens mij geen 1 kh per portie zijn, en past dit dan nog wel in een KHA dieet? Ik wil dit met pruimen maken…
Dat klopt gelukkig niet. Erythritol wordt onder de koolhydraten geparkeerd bij voedingslabels, maar het gedraagt zich niet als een koolhydraat. Je lichaam kan het niet opnemen. Dus het past zeker in een KHA eetpatroon.
Kun je in plaats van gelatine ook arrowroot of pijlwortelpdr gebruiken om te binden. Ergens ook gelezen dat arrowroot heel gezond is?
Ik heb dat niet geprobeerd dus ik zou het niet durven zeggen. Heel gezond is Arrow root poeder niet. Het is ook niet verschrikkelijk maar ‘heel gezond’ is wat overdreven :).
ik vond zo fris en zo heerlijk lekker om bij de brunch te geven
Geniet ervan!
Bedankt voor het recept. Wat is de functie van de gelatine? Binding? Werkt agar agar even goed? (ben vegetarier).
Geen dank. Het is inderdaad voor binding. Ik heb het niet met agar agar geprobeerd dus dat durf ik niet te zeggen. Maar ik denk wel dat het moet lukken.
Kan je ook gewoon blaadjes gelatine gebruiken want die kan je dan natuurlijk niet op voorhand met het citroensap vermengen?
Goede vraag. Dat hebben wij niet getest ben ik bang. Ik zou het even proberen en kijken wat er gebeurt
Als je de citroensap even 15 sec in de magnatron zet en dan de blaadje in doen. en dan koud laat worden werkt perfect. zo doe ik dat ook door de mascapone/kwarktaart
blaadjes gelatine leg je eerst in koud water en kan daarna in uw (warme) aandbeien gevoegd worden.
erythritol en andere toevoegingen die er gebruikt worden, waar kan je die kopen?
Erythritol poeder kun je onder andere online bestellen maar ook gewoon in de supermarkt (Splenda Stevia kan je bijvoorbeeld kopen). Welke andere toevoegingen bedoel je? Gelatine poeder kun je vaak ook in de supermarkt vinden.