7 Tips Voor Het Snel Verminderen van Medicijnen Bij Diabetes Type 2

Medicijnen voor Diabetes Type 2

aug 25
Snel Verminderen van Medicijnen Bij Diabetes? 7 Tips + Schema

Het verminderen van medicijnen bij diabetes type 2 is iets wat voor veel mensen onmogelijk lijkt. Jou is namelijk verteld dat als je eenmaal diabetes hebt, je het altijd zult hebben.

Gelukkig is dit NIET waar. Niet alleen is het verminderen van medicatie bij diabetes type 2 mogelijk... je kunt zelfs diabetes type 2 volledig omkeren.

In dit artikel ga ik je de 7 beste tips geven om snel medicijnen te kunnen verminderen bij diabetes type 2.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

De beste tips voor het verminderen van medicijnen bij diabetes type 2

Het verminderen van medicijnen tegen diabetes type 2 leek vroeger onmogelijk. Patiënten kregen één zin keer op keer te horen van hun artsen:

"Eens diabetes, altijd diabetes".

Gelukkig blijkt dit niet waar te zijn. Steeds meer onderzoeken laten zien dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. En niemand heeft meer ervaring met het genezen van patiënten met diabetes type 2 dan wij.

We hebben al meer dan 11000 patiënten geholpen om hun diabetes type 2 volledig om te keren met onze Diabetes Omkeren Methode programma.

Voor het verminderen van medicatie bij diabetes type 2, moet je ervoor zorgen dat jij je diabetes type 2 (deels) omkeert. Je moet namelijk gezond(er) worden om medicatie af te kunnen bouwen.

Doel van dit artikel

Het doel van dit artikel is om je de 7 beste tips te geven om zo snel mogelijk medicatie af te bouwen bij diabetes type 2. Je zult zowel praktische tips (bloedsuiker meten) als voedingstips krijgen.


Zo kun je aan de ene kant op een gezonde manier je bloedsuiker verbeteren en aan de andere kant je bloedsuiker goed meten zodat je langzaam medicatie kunt afbouwen.

#1 Geef bij je arts aan dat je gezonder gaat eten

Voordat we met de tips beginnen over gezonder eten om het verminderen van medicijnen bij diabetes type 2 mogelijk te maken, moet ik eerst wat praktische zaken hebben besproken.

Wanneer je de intentie hebt om je medicatie bij diabetes type 2 af te bouwen, is het handig om je arts hierover in te lichten. Je hoeft enkel aan te geven dat je de komende tijd gezonder gaat eten om zo je bloedsuiker te verbeteren.

En dat er dus een mogelijkheid is dat jij minder medicatie nodig zult hebben. Ten eerste kan dit je arts prikkelen om je wat vaker te prikken om te zien hoe goed (of slecht) het gaat.

Daarnaast kan hij of zij rekening houden met het voorschrijven van de medicatie. Als je bloedsuiker daalt, is het onnodig om je de 'oude' hoeveelheden medicijnen voor te schrijven.

Pas op

Helaas staat niet elke arts even open voor het feit dat een patiënt zijn/haar diabetes type 2 wil verbeteren en medicijnen wil minderen.

Sommigen verklaren je zo goed als voor gek. Waarom? Omdat ze niet geloven dat je diabetes type 2 kunt verbeteren.

In dat geval heb je niets aan je huisarts en moet je het verminderen van medicatie bij diabetes type 2 alleen doen. Daardoor is het extra belangrijk om de volgende tip (nummer 2) GOED op te volgen.


#2 Koop een bloedsuiker meter om op een veilige manier je medicatie te minderen

"Meten is weten."

Vooral wanneer het aankomt op je bloedsuiker. Het verminderen van medicatie bij diabetes type 2 is ONMOGELIJK zonder de mogelijkheid om je bloedsuiker te meten.

Als je niet meet, moet je namelijk gokken wanneer het een goed moment is om je medicatie af te bouwen. 

Wacht je te lang? Dan wordt de kans op een hypoglycemie groter.

Begin je te vroeg met het afbouwen van medicijnen tegen diabetes? Dan is de kans groot dat je een te hoge bloedsuikerspiegel krijgt.

Alleen door te meten, zul je weten wat het juiste moment is om de medicatie te minderen. Haal dus een bloedsuikermeter in huis als je deze nog niet hebt. Indien je geen idee hebt welke je moet kopen, kun je dit artikel raadplegen.

Wat is een goede bloedsuiker voor het verminderen van medicijnen bij diabetes type 2?

De vraag is natuurlijk wat het juiste moment is voor het verminderen van medicijnen bij diabetes type 2. Onze ervaring leert dat je kunt beginnen met afbouwen wanneer je bloedsuiker regelmatig 6,5 mmol/L (117 mg/dl) of lager is.


Gebruik je insuline, Saxenda, Januvia, Ozempic of Trulicity? Begin dan eerst met het afbouwen van deze medicatie. Doe dit in kleine stappen. Bij insuline wil je bijvoorbeeld zo'n één eenheid per dag afbouwen (zolang je bloedsuikerwaarde dit toelaat).


Gebruik je alleen pillen (of heb je de insuline al helemaal afgebouwd)? Dan kun je vaak één tablet per week afbouwen. Het afbouwen van gliclazide, glibenclamide en tolbutamide doe je als eerst met één tablet per week. Metformine bouw je als laatst af.


Dit is - heel kort uitgelegd - de beste manier om in je eentje het verminderen van medicatie bij diabetes type 2 voor elkaar te krijgen.


#3 Stop ongezonde deegwaren

Nu is het tijd voor het allerbelangrijkste wanneer het aankomt op het afbouwen van medicatie bij diabetes type 2:

Het aanpassen van je eetpatroon.

Wat betreft je bloedsuiker verbeteren (en daardoor het verminderen van medicijnen tegen diabetes), is deze tip EN de volgende tip zeer belangrijk.

Deze twee simpele, maar zeer effectieve tips zullen voor een enorme verbeteringen zorgen in je bloedsuiker. Waarom?

Omdat je na het toepassen van beide tips automatisch de meeste ongezonde producten op aarde uit je dieet haalt.

Eén van de meeste ongezonde dingen om te eten zijn deegwaren. Daarmee bedoel ik letterlijk alles wat gemaakt is van meel. Denk hierbij dus aan:

 • Brood
 • Pizza
 • Pasta
 • Koekjes
 • En nog veel veel meer...

Deegwaren zijn funest voor je bloedsuiker omdat ze vrijwel geen vezels bevatten en tegelijkertijd heel veel koolhydraten/suikers. Dat is een zeer ongezonde combinatie.

Doordat ze weinig vezels bevatten en veel koolhydraten/suikers, zal je bloedsuiker ontzettend snel en hoog stijgen na het eten ervan. Hierdoor moet je alvleesklier overuren draaien om de bloedsuiker te laten dalen. Nu kan je alvleesklier best wat hebben...

...maar als jij je alvleesklier elke dag deze opdonder geeft. Dit veroorzaakt insulineresistentie en daardoor krijg je op den duur diabetes type 2.

Maar zijn volkoren producten wel gezond?

Het idee heerst dat volkorenproducten gezonder zijn dan 'gewone' deegwaren. En dat klopt ook. Het probleem is alleen is dat ze niet geweldig zijn.

Ja, ze zijn iets gezonder. Maar hier veel van eten zal nog steeds een aanslag zijn voor je alvleesklier. Daardoor zal het verminderen van medicijnen bij diabetes type 2 heel moeilijk zijn.

Het is beter om een eetpatroon te hebben waarbij je helemaal geen producten meer eet die gemaakt zijn van meel.

Wat nog wel zou kunnen is het gebruiken van koolhydraatarme producten bij het verminderen van medicatie bij diabetes.

Koolhydraatarme producten bevatten relatief veel vezels en relatief weinig koolhydraten/suikers. Daardoor zijn ze acceptabel voor je alvleesklier.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4 Drink geen suikerrijke dranken

Als je maar één tip wilt onthouden van dit hele artikel, dan hoop ik dat het deze tip is.

Het stoppen van suikerrijke dranken is de GEZONDSTE beslissing die jij voor je gezondheid kunt maken. Niets - maar dan ook echt niets - is zo ongezond voor je lichaam als het drinken van suikerrijke dranken.

Het verminderen van medicijnen bij diabetes type 2 is onmogelijk wanneer je deze dranken gebruikt.

En met suikerrijke dranken bedoel ik overigens niet alleen frisdrank. Helaas valt er veel meer onder de noemer van suikerrijke dranken. Denk hierbij aan:

 • Frisdrank
 • Vruchtensappen, ook versgeperst
 • Groentesappen, ook versgeperst
 • Zuiveldranken
 • Alcoholische dranken

Dat zijn nogal wat dranken.

Eigenlijk komt het er op neer dat je alles naast water, thee zonder suiker en zwarte koffie niet meer moet drinken. Zoek je toch iets om naast water te drinken? Bekijk dan dit artikel met meerdere suikervrije dranken.


#5 Eet het gouden duo voor het verminderen van medicijnen bij diabetes type 2

Het verminderen van medicijnen bij diabetes type 2 is niet alleen een kwestie van 'ongezonde producten vermijden'.

Het is ook een kwestie van 'meer' eten van de gezonde dingen eten die een supermarkt te bieden heeft.

Eén van de beste dingen die je kunt doen is meer eten van iets wat wij het 'gouden duo' noemen.

Wat is het gouden duo precies?

Gezonde vetten en eiwitten.

WAAROM DE COMBINATIE ZO GEWELDIG IS

Vetten hebben geen negatieve invloed op je bloedsuiker. Sterker nog, ze hebben een positieve werking! Ze zorgen ervoor dat je überhaupt minder koolhydraten en suikers opneemt uit je darmen.

Daarnaast zorgen ze er ook voor dat de koolhydraten/suiker minder snel opgenomen worden door je darmen. Hierdoor heeft je alvleesklier het ook minder zwaar te verduren.

Eiwitten hebben een minimaal effect op je bloedsuiker. Eigenlijk hebben ze pas een effect als je veel te veel eet.

De combi van vetten en eiwitten is daarnaast ook nog erg verzadigd. Je zit lang vol en snakt veel minder naar ongezond eten.

Eet dus wat vaker vetten en eiwitten. Daarbij kun je denken aan:

 • Volle yoghurt
 • Kaas
 • Eieren
 • Vlees
 • Vis
 • Noten

#6 Eet de juiste verhouding op je bord

Voor het afbouwen van medicatie bij diabetes type 2 is het niet alleen belangrijk om de ongezonde dingen te vermijden en meer van de gezonde dingen te eten...

...maar het is ook belangrijk om de gezonde dingen in de juiste verhoudingen te eten.

Veel mensen scheppen op de verkeerde manier hun bord vol. Ze beginnen eerst met de koolhydraten. Daar komt een flinke lading van op het bord.

Daarna komt er een goed stuk vlees op het bord. En helaas komen de groenten pas als aller laatst. 

Voor het verminderen van medicijnen bij diabetes, moet je deze volgorde omdraaien! En ook moet jij je bord anders indelen. Hoe? Zo:

 • Vul eerst 50% van je bord met gezonde groenten. Elke groente behalve aardappel is eigenlijk gezond.
 • Vul vervolgens 25% van je bord met vlees, vis en/of gevogelte.
 • Vul de laatste 25% van je bord met de koolhydraatbron die je eet. Idealiter gebruik je hiervoor bonen.
verminderen van medicijnen bij diabetes type 2

#7 Eet gezonde tussendoortjes voor het verminderen van medicijnen bij diabetes type 2

Ik zal je iets verklappen wat mensen met een gezond eetpatroon vaak al weten:

In een gezond eetpatroon eet je zelden tussendoortjes.

De verklaring hiervoor is heel simpel. Wanneer je gezond eet, ben je vaak heel lang verzadigd. Gezonde eiwitten en vetten vullen je namelijk enorm.

Hierdoor heb je zelden echt trek in iets.

Maar wanneer je ongezond eet (veel koolhydraten/suikers en relatief weinig vetten/eiwitten), heb je juist vaak trek.

Dat komt omdat de koolhydraten en suikers die je eet snel verwerkt worden door je lichaam. Daardoor krijg je snel honger.

Ook zorgt de vrijgekomen insuline (die vrijkomt nadat je al die suikers en koolhydraten eet) ervoor dat je vaker zin hebt in iets.

Idealiter eet je dus eigenlijk geen tussendoortjes. Of beter gezegd, je hebt idealiter een eetpatroon waarbij je niet eens zin hebt in tussendoortjes.

Maar wat nu als je wel zin hebt in iets?

Dan is het verstandig om een gezond tussendoortje te kiezen. Denk hierbij aan:

Genoeg dus om jezelf mee te vermaken als je honger hebt tussen maaltijden.

Het Diabetesvrij Geheim voor het afbouwen en verminderen van medicijnen bij diabetes type 2

Dat was het belangrijkste wat je moet weten voor het afbouwen en verminderen van medicijnen bij diabetes type 2. Zoals je kunt zien kun je behoorlijk wat bereiken met een gezonde levensstijl. Niet alleen kun je medicatie afbouwen...

...je kunt zelfs je diabetes type 2 volledig omkeren ZONDER medicijnen.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: wat doe jij voor het verminderen van medicatie bij diabetes type 2? Is het afbouwen van medicijnen al gelukt bij je? Laat hieronder een reactie achter

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 27 augustus 2023

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • R. Marquering schreef:

  Ik ben 7 jaar geleden in Dld geopereerd aan een gezwel aan de alvleesklier. Gelukkig Goed gegaan. Wel suikerpatient geworden. Nu Metformine (4 x 500 mg.per dag) en 6, 7 keer per dag insuline spuiten, afhankelijk van glucose meting.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat is spijtig om te horen. Schade aan de alvleesklier kan je inderdaad diabetes geven. Het is dan geen ‘echte’ type 2 omdat het bij jou niet volledig aan voeding is te wijten.

 • >
  Send this to a friend