Is Jam Gezond Bij Diabetes Type 2? Lees Hier Het Antwoord!

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

mei 09
Is Jam Gezond Bij Diabetes Type 2? Lees Hier Het Antwoord!

Is jam gezond als je diabetes type 2 hebt?

De meeste mensen zijn er wel van op de hoogte dat suikerrijk broodbeleg ongezond zijn. Jam is daarentegen gemaakt van fruit en bevat dus natuurlijke suikers. "Dan zou het toch wel gezond zijn?" is wat veel mensen denken. 

Hoe zit deze vork in zijn steel? In dit artikel leg ik uit of jam eten gezond is bij diabetes type 2.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Waarom jam en fruit weinig met elkaar te maken hebben

Laat ik het eerst over fruit hebben; de basis van iedere vruchtenjam. Fruitsoorten zoals bosbessen en frambozen zijn erg gezond. Ze zijn rijk aan micronutriënten en vezels. Deze specifieke fruitsoorten zijn arm aan suikers. Kortom, voor iedereen zijn ze gezond. Ook voor diabetes type 2 patiënten.

Normaliter als je iets met suiker eet stijgt je bloedsuikerspiegel. Het maakt in die zin niet uit of het tafelsuiker, melksuiker of fruitsuiker is. Suiker heeft altijd een invloed op de bloedsuikerspiegel.

Wat echter het verschil maakt of een product met suiker een sterke of juist een matige bloedsuikerstijging veroorzaakt, zit hem in de hoeveelheid aanwezige vezels.

Vezels zorgen er namelijk voor dat suikers en koolhydraten langzamer aan het bloed worden afgegeven. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel veel stabieler en het maakt ook dat je lichaam niet abrupt veel insuline aan hoeft te maken.

Dit, in tegenstelling tot suikerrijke maar vezelarme producten. Voor het lichaam zijn die heel makkelijk te verwerken en zullen de suikers snel worden opgenomen.

Dit zorgt voor een sterke bloedsuikerstijging. Producten zoals melkchocolade, snoep en witbrood zijn hier goede voorbeelden van.

Doel van dit artikel

Een stuk fruit kan gezond zijn en veel vezels bevatten. Hier zit dus niet het gevaar als diabeet. Tenminste als je de juiste soorten fruit kiest. Het gaat het mis wanneer fruit bewerkt wordt. Er gebeurt dan iets met de fruitsuikers en vezels waar je niet vrolijk van wordt. Ik ga je laten zien waarom jam geen goed idee is bij suikerziekte.

Mag je jam eten als je diabetes type 2 hebt?

Het antwoord is dus helaas nee. Jam raad ik ten strengste af. Dit geldt ook voor marmelade, fruitconfituur en eigenlijk ieder product waar fruit in verwerkt zit. Denk dus ook aan vruchtensap en fruitrepen.

Ook al bevat jam (voor een deel) natuurlijke suikers, dit maakt het niet automatisch gezond. Integendeel. Van gezond stuk fruit met 5% suiker naar een potje jam met meer dan 50% suiker. Hoe kan dat?

Waarom vruchtenjam ongezond is bij suikerziekte

Het grootste probleem is dat er bij het maken van jam vrijwel nooit alleen het fruit wordt gebruikt. Een standaard aardbeienjam bijvoorbeeld bestaat voor de helft uit aardbei. Per 100 gram aardbeienjam krijg je dus 50 gram aardbeien binnen.

De rest wordt opgevuld met, je raadt het al, suiker. Voor jam wordt meestal geleisuiker gebruikt. Dit is niets anders dan tafelsuiker met een beetje pectine, om de specifieke structuur van jam te waarborgen.

De helft van een potje jam bestaat dus uit fruit. De andere helft bestaat letterlijk uit suiker.

Per 100 gram product krijg je dan al gauw 30 – 60 gram suikers binnen.

En de vezels die oorspronkelijk in het fruit aanwezig waren? Die zijn door het bewerkingsproces met de noorderzon verdwenen.

De waarheid is dat het dus niets uitmaakt of je brood eet met chocopasta of vruchtenjam. In beide gevallen schiet je bloedsuiker door het dak.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Ongezonde vervangers voor jam bij diabetes

In de supermarkt en gezondheidswinkels zijn allerlei alternatieven op standaard jam te vinden. Denk aan producten waarop staat:

  • Bevat meer echt fruit
  • Bevat minder toegevoegde suikers

Alsnog zijn deze soorten jam niet gezond bij diabetes.

Kijk bijvoorbeeld eens naar deze vruchtenspread. Je betaalt er meer voor dan de meeste andere merken. En je ziet op de ingrediëntenlijst niet het woordje suiker staan. Dit is slim van de jamproducent, omdat mensen op die manier geloven dat het gezonder is.

“Er zitten immers geen toegevoegde suikers in.”

Ook al wordt die indruk gewekt, het is niet waar. Deze vruchtenspread bestaat voor 51% uit zwarte kersen. Het overige deel wordt grotendeels opgevuld door ‘ongezoete geconcentreerde vruchtensappen (druiven en dadels)’

Ook al staat er nog zo mooi ‘ongezoet’ bij; alsnog barsten deze vruchtensappen van de suikers. En de vezels zijn ver te zoeken. Zeker geen goede keuze dus.

Ik heb oprecht nog nooit in de supermarkt een jam, marmelade of confituur gevonden die gezond is bij diabetes. Trap alsjeblieft niet de misleidende woorden, hoe mooi ze ook mogen klinken.

Gezonde vervangers voor jam bij diabetes

Het allerbeste wat je kunt doen is om in zijn algemeen van de zoetigheid af te stappen.

Dat betekent dus ook - het liefst - jam zonder toegevoegd suiker laten staan.  

Je mag uiteraard wel fruit eten, maar bewerkt fruit daarentegen niet. Je zou er goed aan doen om de behoefte aan zoetigheid volledig achter je te laten.

  • Dit geldt dus ook voor broodbeleg. Bij voorkeur eet je alleen nog hartig broodbeleg en kies je de broodsoorten die weinig impact hebben op je bloedsuikerspiegel.

Er zijn ook nog andere opties om jam mee te vervangen. Twee voorbeelden:

#1 Aardbeien op brood

Waarom een bewerkt product met conserveringsmiddelen op je brood smeren als je ook kunt genieten van het verse product? Vers fruit kan heerlijk zijn op brood. Alleen, maar ook in combinatie met andere producten. 

Denk aan brie met blauwe bessen of aardbeien met roomkaas. Je krijgt dan het ‘pure’ product binnen; dat is toch het gezondste en lekkerste van allemaal.

#2 Rabeko Zero Jam

Dit is de beste 1-op-1 vervanger van normale jam die ik heb kunnen vinden. Met gemiddeld 5 gram suiker en maar liefst 35 gram vezels per 100 gram, is dit een veilige (en lekkere) keuze voor een jam zonder suiker (nouja, geen toegevoegde suikers).

Klik hier om deze jam te bestellen.

Wil je meer opties? Bekijk dat dit artikel waarin je meerdere soorten jam kunt kopen.

Jam kun je het beste volledig vermijden als diabeet

De “voordelen” van jam wegen niet op tegen de nadelen. Als een gezonde bloedsuikerspiegel belangrijk voor je is, vermijd je dit product in zijn geheel. Wees bij het zoeken naar een gezond alternatief altijd alert op wat er werkelijk in de jam zit.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: eet jij jam bij je diabetes? Welke suikervrije jam eet jij? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Patje vroomen schreef:

    Is het boek ook zo te bestellen ?
    Of alleen als e book ?

    • Ben Kuiper schreef:

      Het is enkel als e-boek te downloaden. Dat brengt voor ons geen kosten met zich mee en daarom kunnen we het gratis aanbieden. Op papier gaat geld kosten vrees ik.

  • >
    Send this to a friend