Koolhydraatarme Appeltaart van Amandelmeel (Suikervrij Recept)

Koolhydraatarme Recepten

okt 07
Wil je graag een appeltaart bakken, maar eet je koolhydraatarm? In dit recept leer je precies hoe je een suikervrije appeltaart maakt.
Koolhydraatarme appeltaart van amandelmeel (suikervrij recept)
Koolhydraatarme appeltaart bakken

Appeltaart, een favoriet in de Nederlandse keuken. Ik ken eigenlijk niemand die het niet lekker vindt. 

Maar appeltaart is niet bepaald gezond. Naast de flinke hoeveelheid suiker die er altijd wordt gebruikt, is de bodem (het deeg) van bloem gemaakt. Ook dit is niet bepaald goed voor je bloedsuiker.

Heb je diabetes type 2 of eet je koolhydraatarm? Dan raad ik het bakken van een 'normale' appeltaart niet aan.

Gelukkig leer je in dit recept hoe je een koolhydraatarm en suikervrij appelgebak kunt maken. En geloof mij, hij is net zo lekker. 

More...

Deze koolhydraatarme appeltaart is op basis van amandelmeel en zonder suiker.

Amandelmeel bevat minder koolhydraten en meer vezels. Om die reden heeft het ook een veel lagere glycemische index dan dat bijvoorbeeld bloem heeft. 

Wil je liever een appeltaart maken zonder amandelmeel, dan kun je ook havermout gebruiken en dit fijnmalen in de keukenmachine tot havermeel. Dat is altijd gezonder dan gewone meel, maar is niet zo koolhydraatarm als amandelmeel. 

Waar normaal gesproken suiker wordt gebruikt om een appeltaart zoeter te maken, is dat in dit recept vervangen door erythritolpoeder. 

Erythritolpoeder is caloriearm en heeft geen invloed op je bloedsuiker. Ideaal dus om te gebruiken als je wilt afvallen of diabetes hebt. 

De appel gebruik je het liefst met schil. De schil van de appel bevat namelijk alle gezonde vezels. De schil wordt tijdens het bakproces in de oven vanzelf zacht. 

Door al deze aanpassingen is de appeltaart:

  • Gezond
  • Koolhydraatarm
  • Suikervrij

En niet te vergeten, erg lekker!

De foto's en het recept van de koolhydraatarme appeltaart

Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze koolhydraatarme appeltaart die ook nog eens suikervrij is.

Ben je gek op noten? Dan kun je ook nog pecan noten op de bovenkant van de appeltaart toevoegen. Dat is een heerlijke combinatie. 

appeltaart zonder suiker

Niet alleen hebben wij een recept voor een koolhydraatarme appeltaart maar ook een recept voor koolhydraatarme muffins en zelfs vanille ijs. Wellicht ook leuk om een keertje te maken?

En anders deze suikervrije kwarktaart.

Zoek je meer koolhydraatarme toetjes naast onze suikervrije cake? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme toetjesboek met 50 gezonde toetjes.

Koolhydraatarme appeltaart maken
Koolhydraatarme appeltaart  recept
Koolhydraatarme appeltaart bakken

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme appeltaart van amandelmeel (suikervrij recept)

Koolhydraatarme Appeltaart van Amandelmeel (Suikervrij Recept)

Wil je graag een appeltaart bakken, maar eet je koolhydraatarm? In dit recept leer je precies hoe je een suikervrije appeltaart maakt.
4.25 van 4 stemmen
Recept printen Pin dit recept
Gang: dessert, Nagerecht
Keuken: Amerikaans, Hollands
Trefwoord: Koolhydraatarme Appeltaart, Suikervrije Appeltaart
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 55 minuten
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Porties: 8
Calorieën: 290kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

Voor de bodem/korst:

  • 90 gram roomboter - gesmolten
  • 200 gram amandelmeel
  • 30 gram erythritol poeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder

Voor de vulling:

  • 350 gram Granny smith appels - in dunne plakjes gesneden (met schil)
  • 0,5 theelepel citroensap
  • 50 gram roomboter - ongezouten
  • 0,5 theelepel kaneelpoeder
  • 50 gram erythritol poeder

Voor de topping:

  • 1 eetlepel erythritol poeder
  • 0,5 theelepel kaneelpoeder

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.

Voor de bodem/korst:

  • Meng de gesmolten boter samen met het amandelmeel, kaneel en de erythritol poeder in een kom.
  • Druk het deegmengsel stevig in een ø 25 cm springvorm. Maak een rand van ongeveer 1 cm hoog langs de zijkanten van de pan.
  • Bak de korst gedurende 5 minuten in de oven zodat hij steviger wordt.

Voor de vulling:

  • Meng de gesneden appels met het citroensap in een kom.
  • Verdeel de appel plakjes gelijkmatig over de bodem van de korst en druk deze lichtjes aan.
  • Doe de roomboter, het erythritol poeder en kaneel in een kom en plaats deze vervolgens in de magnetron gedurende 1 minuut. Meng het doorelkaar en smeer het geheel over de appels met een kwastje.
  • Bak de taart 30 minuten in de oven. Haal de taart daarna uit de oven en druk alles lichtjes aan en bak nogmaals gedurende 20 minuten.

Voor de topping:

  • Meng de erythritolpoeder samen met de kaneel en besprenkel het over de taart.
  • Serveer koud of warm.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 290kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwitten: 6g | Vet: 27g | Verzadigd vet: 10g | Cholesterol: 38mg | Zout: 125mg | Kalium: 47mg | Vezels: 4g | Suiker: 5g | Vitamine A: 461IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 59mg | Ijzer: 1mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Regine schreef:

    Deze appeltaart was heel lekker maar alleen als kruimels te eten (plakte aan bakvorm)

    • Ben Kuiper schreef:

      Dat komt helaas door de structuur van amandelmeel. Wat kan helpen is volgende keer wat bakpapier aan de onderkant doen. Of de boel beter/goed invetten.

  • Suzanne Palmen schreef:

    Superlekker; wel voor de samenhang een eitje door het deeg gedaan TOP,

  • Janine luberti schreef:

    Heerlijke appeltaart. Ga hem zeker nog vaak bakken

  • Francisca schreef:

    Goede morgen ik heb de appeltaart gebakken maar het deeg is zeer kruimelig geworden hoe kan dat.
    Groet francisca

    • Marloes Schuurman schreef:

      Amandelmeel is qua structuur helaas anders dan regulier meel. Het zal nooit hetzelfde resultaat geven en zal altijd een beetje kruimelig zijn.

  • >
    Send this to a friend