Mexicaanse Koolhydraatarme Bonenschotel Met Chorizo (Gezond Recept)

Diner

okt 27
Hou je van bonenschotels? Hier lees je hoe je een Mexicaanse koolhydraatarme bonenschotel maakt op basis bruine bonen en chorizo worst.
Mexicaanse Koolhydraatarme Bonenschotel Met Chorizo (Gezond Recept)
Mexicaanse Koolhydraatarme Bonenschotel Met Chorizo (Gezond Recept)

Ben je gek op de Mexicaanse keuken, maar zoek je een gezond recept? Dan is dit recept perfect voor jou. 

Het recept is namelijk op basis van bruine bonen. En bruine bonen zijn niet alleen erg lekker, maar ook gezond. 

Ben je benieuwd naar deze simpele koolhydraatarme bonenschotel? Lees dan hieronder verder hoe je hem klaarmaakt. 

More...

Peulvruchten passen volgens veel koolhydraatarme goeroes niet binnen het koolhydraatarme dieet. Ergens klopt dit omdat peulvruchten inderdaad koolhydraten bevatten. Maar de simpele gedachte dat het alleen om koolhydraten draait, is zonde. 

Peulvruchten zijn namelijk heel erg gezond. Ze bevatten naast koolhydraten namelijk ook erg veel gezonde vezels. Wat zijn de voordelen van vezels?

  • Vezels helpen allereerst de bloedsuikerpiek te verlagen. 
  • Daarnaast zijn vezels een goede voedingsbron voor de gezonde darmbacteriĆ«n. 
Al met al maakt dat peulvruchten heel gezond om te eten. 

In dit recept maak ik gebruik van bruine bonen, maar je kunt elke andere soort bonen gebruiken die je zelf lekker vindt. Denk ook eens aan witte bonen of kidneybonen. 

In deze gezonde Mexicaanse bonenschotel gebruik ik chorizo worst, maar je kunt ook gehakt, spekjes of kip toevoegen als je dat lekkerder vindt. Ben je juist vegetarisch? Dan hoef je alleen de chorizo weg te laten en de fond te vervangen door bijvoorbeeld groentebouillon. 

De koolhydraatarme bonenschotel is eigenlijk een bijgerecht. Je kunt deze schotel heel goed eten met bloemkoolrijst als vervanger voor gewone rijst. Of met bloemkoolpuree als vervanger voor aardappelpuree. Voor beide hebben we heerlijke recepten online staan. 

De foto's en het recept van de koolhydraatarme bonenschotel

Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze Mexicaanse koolhydraatarme bonenschotel.

bruine bonenschotel
Mexicaanse bonenschotel

Ben je gek op Mexicaanse gerechten? Misschien is deze koolhydraatarme gevulde burrito ook iets voor jou

Ben je naast deze koolhydraatarme moussaka op zoek naar meer koolhydraatarme recepten? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.

Mexicaanse Koolhydraatarme Bonenschotel Met Chorizo (Gezond Recept)

Vind je dit recept lekker? Klik op Ć©Ć©n van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Mexicaanse Koolhydraatarme Bonenschotel Met Chorizo (Gezond Recept)

Mexicaanse Koolhydraatarme Bonenschotel Met Chorizo (Gezond Recept)

Hou je van bonenschotels? Hier lees je hoe je een Mexicaanse koolhydraatarme bonenschotel maakt op basis bruine bonen en chorizo worst.
5 van 1 stem
Recept printen Pin dit recept
Gang: Avondeten, Diner
Keuken: Mexicaans
Trefwoord: Bonenschotel, Koolhydraatarme bonenschotel
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 4
Calorieƫn: 258kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediƫnten:

  • 500 gram bruine bonen uit blik - omgespoeld en uitgelekt
  • 2 chorizo worstjes - in plakken gesneden
  • 20 gram roomboter
  • 250 ml runderfond of bouillon
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1,5 - 2 theelepels zout
  • 400 ml tomatenblokjes uit blik
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 ui - gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 50 gram jalapeƱo plakjes uit pot - als garnering
  • 10 gram vers gehakte koriander - als garnering

Zo maak je het:

  • Verwarm de roomboter in een braadpan op middelhoog vuur. Voeg de chorizo-plakken aan de pan toe en bak in 5 minuten goudbruin.
  • Voeg de ui en knoflook aan de pan toe en bak gedurende 5 minuten. Blijf tussendoor goed roeren.
  • Doe de droge kruiden: de komijn, chilipoeder en het zout in de pan en meng goed. Bak dit vervolgens 5 minuten mee. Meng daarna de tomatenpuree door het mengsel en bak nog eens 5 minuten.
  • Meng als laatst de tomaten uit blik, fond en bruine bonen door het gerecht. Doe de deksel op de pan en laat 30 minuten pruttelen. Wil je minder vocht in het gerecht? Dan kun je het gerecht langer laten pruttelen.

Tip:

Je kunt deze koolhydraatarme bonenschotel heerlijk eten met bloemkoolrijst of een bloemkoolpuree.Ā 

Voedingswaarden per portie:

Calorieƫn: 258kcal | Koolhydraten: 28g | Eiwitten: 13g | Vet: 11g | Verzadigd vet: 7g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 44mg | Zout: 1680mg | Kalium: 742mg | Vezels: 8g | Suiker: 6g | Vitamine A: 595IU | Vitamine C: 22mg | Calcium: 119mg | Ijzer: 4mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>