Gezonde Koolhydraatarme Chili Con Carne (Origineel Recept)

Diner

apr 25
Wil jij een originele en gezonde koolhydraatarme chili con carne maken? Dit kun je zowel met en zonder bonen maken. In dit recept leer je hoe.
Gezonde Koolhydraatarme Chili Con Carne (Origineel Recept)
Gezonde Koolhydraatarme Chili Con Carne (Origineel Recept)

Een originele en simpele koolhydraatarme chili con carne is zowel lekker als gezond wanneer je diabetes type 2 hebt of wilt afvallen.

Maar hoe kun je zo'n chili con carne (zonder pakje) nu het beste maken?

In dit recept leer je mijn originele en gezonde koolhydraatarme chili con carne (met en zonder bonen).

More...

Ik ken eigenlijk geen persoon op aarde die chili con carne NIET lekker vindt. Dit gerecht niet lekker vinden is een behoorlijke prestatie als je het mij vraagt. 

Het bevat ui, knoflook, lekkere kruiden, groenten (tomaat en zwarte bonen/kidneybonen/bruine bonen) en vlees in de vorm van gehakt. Ingrediënten die vrijwel elk mens op aarde lekker vindt.

Het maken van een koolhydraatarme chili con carne is heel makkelijk. Je hoeft enkel de bonen uit het originele recept te laten en klaar is Kees. Voor de rest gaat er niets in het recept wat koolhydraatrijk is.

De vraag is of je echt een koolhydraatarme chili con carne moet maken zonder bonen. Je mist daardoor namelijk heel veel gezonde nutriënten.

Koolhydraatarme chili con carne zonder bonen?

Mensen die op een extreme manier een koolhydraatarm dieet volgen, kijken puur en alleen naar de hoeveelheid koolhydraten die een gerecht bevat. In hun hoofd is elke koolhydraatbron even slecht en moet je enkel streven naar zo min mogelijk koolhydraten in je leven. Dit is de VERKEERDE manier om naar koolhydraatarm eten te kijken.


Je wilt niet per se de hoeveelheid koolhydraten in je eetpatroon verminderen. Je wilt juist de kwaliteit van je koolhydraten verhogen.


Tal van onderzoeken laten zien dat je makkelijk kunt afvallen en je bloedsuiker kunt verbeteren wanneer je gezonde koolhydraten eet. Zoals bonen. Streef dus niet naar zo min mogelijk koolhydraten maar naar zo gezond mogelijke koolhydraten.


Daarom bevat deze chili con carne gewoon bonen. Maar als je het toch liever niet hebt, dan kun je de bonen gewoon weglaten.

Overigens raad ik je nooit aan om een koolhydraatarme chili con carne te maken uit pakjes. Denk hierbij aan de pakjes van Knorr, Honig, Hak of gewoon de kant-en-klare varianten bij Jumbo en de AH.

Het is heel makkelijk om een lekkere chili con carne zelf te maken. En de versheid proef je terug in het gerecht.

Tip!

Wil je liever chili con carne maken van kip? Gebruik dan kippendijtjes omdat deze niet snel taai worden tijdens het kookproces.


Wil je liever de chili con carne met stoofvlees maken? Dan kun je suddervlees gebruiken (zoals sukade) en dan moet het veel langer op het vuur. Denk hierbij aan 5 tot 6 uur. 


Wil je deze koolhydraatarme chili con carne vegetarisch maken? Vervang dan het vlees met groenten naar keuze. Paprika en mais zijn aanraders. Sommigen mensen voegen zelfs ananas toe.


Wil jij je koolhydraatarme chili con carne nog specialer maken? Voeg dan chorizo (of spekjes) toe aan je chili con carne.

De foto's en het recept van de koolhydraatarme chili con carne (met en zonder bonen)

Al helemaal zin om deze koolhydraatarme chili con carne te maken? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept.

Zoek je meer koolhydraatarme recepten naast deze koolhydraatarme chili con carne?

Neem dan eens een kijkje naar onze koolhydraatarme Mexicaanse soep of onze koolhydraatarme burrito's. Zo kun jij je avondje lekker Mexicaans houden.

Deze koolhydraatarme chili con carne kun je ook heerlijk samen eten met bloemkoolrijst. Daar kun je hier een gratis recept voor vinden.

Neem ook een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.

koolhydraatarme chili con carne maken
Gezonde Koolhydraatarme Chili Con Carne (Origineel Recept)

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Gezonde Koolhydraatarme Chili Con Carne (Origineel Recept)

Gezonde Koolhydraatarme Chili Con Carne (Origineel Recept)

Wil jij een originele en gezonde koolhydraatarme chili con carne maken? Dit kun je zowel met en zonder bonen maken. In dit recept leer je hoe.
5 van 1 stem
Recept printen Pin dit recept
Gang: Avondeten, Diner, Hoofdgerecht
Keuken: Mexicaans
Trefwoord: Koolhydraatarme Chili Con Carne
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Porties: 5
Calorieën: 537kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 30 ml olijfolie
  • 900 gram rundergehakt
  • 140 gram tomatenpuree
  • 1 grote ui - gehakt
  • 4 knoflookteentjes - gehakt
  • 2 eetlepels komijnpoeder
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder
  • 0,5 theelepel cayennepeper
  • 800 gram gehakte tomaten - in blik
  • 120 ml runderbouillon
  • 400 gram kidneybonen
  • Handje verse peterselie - fijngehakt
  • Peper en zout - naar smaak

Zo maak je het:

  • Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en bak tot ze licht goudbruin zijn. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut.
  • Bak de gehakt rul en voeg dan de komijn, oregano, paprika, cayennepeper en tomatenpasta toe. Roer voor ongeveer 2 minuten.
  • Voeg de tomaten, runderbouillon en bonen toe en breng op smaak met peper en zout. Roer de peterselie erdoor en laat het sudderen op laag vuur.
  • Laat de chili con carne sudderen voor ongeveer een uur tot de gewenste dikte is bereikt. Roer in de tussentijd af en toe de chili con carne.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 537kcal | Koolhydraten: 33g | Eiwitten: 47g | Vet: 27g | Verzadigd vet: 9g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 117mg | Zout: 230mg | Kalium: 1528mg | Vezels: 12g | Suiker: 5g | Vitamine A: 2385IU | Vitamine C: 26mg | Calcium: 221mg | Ijzer: 13mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Sue schreef:

    Hoi, geweldig recept… klein aandachtspuntje: in de lijst ingrediënten staat gehakte tomaten, in de bereidingswijze staat tomatenpasta. Ik denk dat het twee verschillende dingen zijn (de pasta van die kleine blikjes…?) maar misschien vergis ik me?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Goed punt! Ik moet de tomatenpasta nog toevoegen aan de ingrediënten :). Je moet dus zowel tomatenpasta gebruiken (stap 2) als tomaten uit blik (stap 3).

  • >
    Send this to a friend