Koolhydraatarme Gehaktbal in Tomatensaus uit de Oven (Nieuw Recept)

Diner

jul 04
Wil je een koolhydraatarme gehaktbal in tomatensaus maken? In dit recept leer je hoe je gehaktballen in oven maakt die zowel gezond als lekker is.
Koolhydraatarme Gehaktbal in Tomatensaus uit de Oven (Nieuw Recept)
Koolhydraatarme Gehaktbal in Tomatensaus uit de Oven (Nieuw Recept)

Een lekkere gehaktbal kan een gerecht maken of breken.

Het probleem van de meeste gehaktballen is dat er vaak paneermeel aan toe is gevoegd om ze bij elkaar te houden. Dat is wellicht 'handig'...

...maar helaas niet zo gezond voor je bloedsuiker bij diabetes type 2 of gewicht.

Het paneelmeel maakt de gehaktbal namelijk ineens veel minder gezond.

Gelukkig kun je ook heerlijke gehaktballen maken zonder paneermeel. Hoe je dat doet, leer je in dit recept van mijn koolhydraatarme gehaktballen in de oven.

More...

Het maken van een lekker gehaktbal is eigenlijk niet moeilijk.

Je hoeft enkel wat vlees, kruiden en 'een bindmiddel' bij elkaar te doen en te mengen. Kind kan de was doen.

Maar de gehaktballen lekker bereiden is een andere tak van sport. Als je namelijk gehaktballen alleen gaat braden, dan is de kans erg groot dat ze uitdrogen.

Gelukkig zijn er een aantal culinaire trucjes die je kunt toepassen om te voorkomen dat gehaktballen uitdrogen:

  • Arroseren: dit is de techniek waarbij je voortdurend heet vet en het braadvocht - met een lepel - over het stukje vlees schept. Deze hete sappen zullen het stukje vlees of gehaktbal van binnen garen.
  • Braden-saus combinatie: deze techniek is vooral handig voor gehaktballen in tomatensaus. Eerst braad je de gehaktballen kort in een pan. Daarna laat je ze verder garen in de tomaten- of pastasaus die je hebt gemaakt.
  • Braden-oven combinatie: bij deze techniek braad je het vlees eerst in een pan om het vervolgens af te maken in de oven. 

Wil je de makkelijkste of lekkerste gehaktballen?

De makkelijkste manier om deze koolhydraatarme gehaktballen te maken, is door het onderstaande recept te volgen.


Maar de lekkerste gehaktballen maken kost iets meer moeite. Dit doe je namelijk door ze eerst 5 minuten aan alle kanten te braden en ze daarna een minuut of 10 in de oven te doen.


Het braden van de koolhydraatarme gehaktballen zorgt ervoor dat het vlees karameliseert. Hierdoor worden de gehaktballen lekkerder.


Door ze vervolgens in de oven te doen, zorg je ervoor dat de gehaktballen gaar worden zonder uit te drogen.


Het braden in de pan zorgt er tevens ook voor dat de 'sappen' van de gehaktballen er beter in blijven waardoor ze niet uitdrogen.

Wij gebruiken in dit recept ei om de gehaktbal beter bij elkaar te houden in plaats van paneermeel.

Maar omdat deze koolhydraatarme gehaktballen in de oven worden gemaakt, hoef je in principe geen ei te gebruiken als je dat echt niet zou willen.

Maar we raden het wel aan omdat je voorkomt dat de gehaktbal om wat voor reden dan ook uit elkaar valt.

En koop aub geen gehaktbal bij een supermarkt als de Jumbo of AH.

Ten eerste is er van alles aan toegevoegd en ten tweede is het maken van een gehaktbal zo makkelijk, dat het zonde is om ze kant-en-klaar te kopen.

Al helemaal klaar om dit recept te maken? Bekijk dan de foto's hieronder om te zien wat je te wachten staat!

De foto's en het recept van de koolhydraatarme gehaktbal in tomatensaus uit de oven

Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze koolhydraatarme gehaktballen in tomatensaus uit de oven.

gehaktbal uit de oven

Gehaktballen zijn een hoeksteen in de Italiaanse keuken. Ze zijn bijvoorbeeld ideaal te combineren met wat koolhydraatarme pasta. 

Behoefte aan meer koolhydraatarme Italiaanse gerechten? Dan heb ik deze koolhydraatarme pizza voor je gemaakt van amandelmeel en deze gemaakt van bloemkool.

Daarnaast kun je ook deze overheerlijke koolhydraatarme lasagne maken.

Zoek je nog meer heerlijke recepten? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.

Om het nog lekkerder te maken, kun je het zelfs combineren met onze suikervrije sauzen.

Koolhydraatarme Gehaktbal in Tomatensaus uit de Oven (Nieuw Recept)
Koolhydraatarme gehaktballen

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme Gehaktbal in Tomatensaus uit de Oven (Nieuw Recept)

Koolhydraatarme Gehaktbal in Tomatensaus uit de Oven (Nieuw Recept)

Wil je een koolhydraatarme gehaktbal in tomatensaus maken? In dit recept leer je hoe je gehaktballen in oven maakt die zowel gezond als lekker is.
4.67 van 3 stemmen
Recept printen Pin dit recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands, Italiaans
Trefwoord: Koolhydraatarme gehaktballen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4
Calorieën: 370kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 250 gram rundergehakt - je kunt ook 500 gram half om half gehakt kopen
  • 250 gram varkensgehakt - je kunt ook 500 gram half om half gehakt kopen
  • 25 gram Parmezaanse kaas - geraspt
  • 1 ei - geklopt
  • 2 eetlepels verse peterselie - fijngehakt
  • 25 gram uien - geraspt
  • 1 knoflookteentje - fijngehakt
  • 0.5 theelepel zout
  • 0,25 theelepel peper
  • 500 gram gezeefde tomaten passata

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Voeg het rundergehakt en varkensgehakt in een kom en meng deze samen.
  • Voeg de resterende ingrediënten toe aan het vlees en meng met je handen goed samen.
  • Maak de handen nat met water of olijfolie en rol 4 gehaktballen.
  • Verwarm de tomaten passata kort in een pannetje met wat zout en peper en giet deze over de gehaktballen. Garneer met wat geraspte kaas.
  • Plaats de gehaktballen in een ovenschaal en bak ze voor 15-20 minuten.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 370kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwitten: 25g | Vet: 29g | Verzadigd vet: 11g | Cholesterol: 136mg | Zout: 237mg | Kalium: 372mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g | Vitamine A: 156IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 95mg | Ijzer: 2mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Doortje schreef:

    Dus de gehaktballen worden niet eerst in een pan aangebraden?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Ja en nee. Het antwoord op je vraag staat in de tekst voor het recept. Daar leggen we dit uit:

      De makkelijkste manier om deze koolhydraatarme gehaktballen te maken, is door het onderstaande recept te volgen.

      Maar de lekkerste gehaktballen maken kost iets meer moeite. Dit doe je namelijk door ze eerst 5 minuten aan alle kanten te braden en ze daarna een minuut of 10 in de oven te doen.

      Het braden van de koolhydraatarme gehaktballen zorgt ervoor dat het vlees karameliseert. Hierdoor worden de gehaktballen lekkerder.

      Door ze vervolgens in de oven te doen, zorg je ervoor dat de gehaktballen gaar worden zonder uit te drogen.

      Het braden in de pan zorgt er tevens ook voor dat de ‘sappen’ van de gehaktballen er beter in blijven waardoor ze niet uitdrogen.

  • paulette vansteenkiste schreef:

    wens dat boek te ontvangen,want mijn man is diabetic

  • >
    Send this to a friend