7 Tips Om Diabetes Type 2 Te Voorkomen (Wees Er Op Tijd Bij!)

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

aug 19
7 Tips Om Diabetes Type 2 Te Voorkomen (Wees Er Op Tijd Bij!)

Wil jij diabetes type 2 voorkomen bij jezelf of een dierbare? Dan ben je hier op de juiste plek.

Suikerziekte is een ernstige aandoening. En hoe eerder je erbij bent hoe beter. Maar als je het in zijn geheel kunt voorkomen is het nog beter. En ik heb goed nieuws, want dat kan!

In dit artikel ga ik je meenemen in:

 • Hoe diabetes type 2 ontstaat
 • Welke (grote) invloed je als individu hebt op het wel of niet ontwikkelen van suikerziekte
 • 7 tips om diabetes type 2 te voorkomen met voeding. Ook zwangerschapsdiabetes!

More...

Hoe je diabetes type 2 kunt voorkomen voordat het te laat is

Niet iedereen is zich bewust van de schadelijke gevolgen van diabetes type 2. Maar als je het ontwikkelt, zal heel het lichaam geraakt worden.

Als je diabetes type 2 hebt, is je lichaam niet goed meer in staat om suikers te verwerken. Dit resulteert erin dat je bloedsuiker te hoog oploopt. In je bloed blijven dus letterlijk te veel suikerdeeltjes drijven, die langs alle lichaamsdelen stromen.

Dit zorgt voor schade aan organen, zenuwen en bloedvaten. Als hier niet tijdig en correct op wordt ingegrepen zullen de gevolgen voor het lichaam ernstig zijn. Vandaar dat je als diabetes type 2 patiënt van top tot teen klachten kunt krijgen. 

Doel van dit artikel

Suikerziekte wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen. Als je het idee hebt dat je suikerziekte aan het ontwikkelen bent, is het belangrijk dit direct ongedaan te maken. In dit artikel laat ik je zien hoe de ziekte ontstaat en krijg je 7 tips om diabetes type 2 (en zwangerschapsdiabetes) te voorkomen met voeding.

De grootste factor die een rol speelt bij de ontwikkeling van diabetes

Maar weinig mensen zijn echt de hoogte over hoe diabetes type 2 ontstaat. Er wordt vaak gedacht dat het ‘pure pech’ is als je het krijgt. Echter is dat niet het geval.

De belangrijkste probleemfactor is voeding. In onze Westerse samenleving wordt doorgaans erg ongezond gegeten. Kijk maar eens wat degene voor je allemaal op de kassaband legt. 

Door instanties en zelfs diëtisten wordt ‘vet’ vaak als de duivel gezien.

Maar suikerziekte heet niet voor niets SUIKERziekte. Suiker is dus het probleem!

Diabetes voorkomen doe je met voeding!

Heel zwart-wit gezegd (maar zo is het eigenlijk wel) zijn er over een langere periode teveel suiker en snelle koolhydraten gegeten. De alvleesklier die verantwoordelijk is voor de aanmaak van insuline (het hormoon om suikers te verwerken) draait hierdoor constant op volle toeren.

Als dit dag in, dag uit, jaar na jaar plaatsvindt, kan het lichaam het op een gegeven moment niet meer aan. De lichaamscellen worden ongevoelig voor insuline, waardoor suikers niet goed meer worden opgenomen vanuit het bloed.

Met een chronisch verhoogde bloedsuiker, insulineresistentie en dus diabetes type 2 als gevolg.

Andere leefstijl-gerelateerde factoren

Andere factoren hebben ook zeker hun invloed. Veel mensen bewegen namelijk te weinig. Dit, in combinatie met een ongezond eetpatroon, is een recept voor gezondheidsproblemen.

Maar stel dat je niet erg gezond eet, maar wel veel sport.

Sporten helpt ook om diabetes te voorkomen

Dan kom je er vaak wel mee weg en loop je al minder kans op het ontwikkelen van diabetes type 2.

De vele suikers en koolhydraten die je dan consumeert worden wel verbruikt tijdens het sporten.

Helaas geldt voor veel mensen dat ze én niet gezond eten én ook te weinig bewegen. 

Als er dan ook nog regelmatige stress, slaapproblemen en/of andere zaken spelen zoals regelmatig alcoholgebruik, dan telt dat allemaal bij elkaar op.

En stijgt de kans dus aanzienlijk op gezondheidsproblemen en ziektes. Waaronder diabetes type 2.

Zwangerschapsdiabetes voorkomen met voeding?

Is zwangerschapsdiabetes te voorkomen met een gezond dieet? Absoluut! Het is zelfs volledig te genezen met voeding.

Onderzoek laat zien dat de grootste risicofactor voor het krijgen van zwangerschapsdiabetes de voeding is.


Het is zowel de voornaamste reden dat je het krijgt... als de voornaamste reden waarmee het kunt verbeteren, voorkomen en omkeren.


De tips die gelden voor mensen met type 2 gelden ook voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes. 


Het is ook goed om meteen een mythe over zwangerschapsdiabetes en diabetes type 2 te behandelen:

Je maakt niet meer kans om type 2 te ontwikkelen op de lange termijn als je last hebt gehad van zwangerschapdiabetes.

De reden waarom men ziet dat vrouwen met zwangerschapsdiabetes later ook type 2 krijgen is heel simpel: deze vrouwen hebben vaak een leven lang een niet gezond eetpatroon. Dit verklaart waarom ze zowel diabetes krijgen tijdens de zwangerschap als ook later. 


7 belangrijke tips om diabetes te voorkomen met voeding

Je doet er dus goed aan om je gehele levensstijl onder de loep te nemen als je diabetes type 2 wilt voorkomen. Het allerbelangrijkste om je suikerziekte te voorkomen met voeding. Voeding is in 9 van de 10 gevallen de oorzaak... en dus ook de oplossing!

Ik ga je nu in ieder de 7 belangrijkste tips geven die het grootste verschil kunnen maken.

#1 Drink zo min mogelijk calorieën

Als je nu al direct een stap in de juiste richting wilt zetten, raad ik je aan om je koelkast en voorraadkast even na te lopen. Om ALLE producten met “vloeibare” calorieën te pakken en weg te gooien.

Ik heb het dan over bijvoorbeeld:

 • Frisdrank
 • Vruchtensap
 • Groentensap
 • Ijsthee
 • Alcoholische dranken
 • Melk

Waarom? Omdat de calorieën producten uit deze producten voornamelijk voortkomen uit suiker.

En aangezien suikers in vloeibare vorm zeer snel worden opgenomen in je bloed (en dus je alvleesklier te hard aan het werk zet om insuline te produceren), zijn ze één van de grootste veroorzakers van diabetes type 2. Deze moet je echt niet meer drinken als je diabetes wilt voorkomen met een gezond dieet.

Buiten dat ze suikerziekte in de hand werken, heb je ze ook gewoon niet nodig. Een mens is niet gemaakt voor deze inhoudsloze, doch suikerrijke dranken. Wat we in essentie echt alleen maar nodig hebben is water. Maar je mag uiteraard ook genieten van thee en koffie zonder suiker of honing.


#2 Verban bewerkte en suikerrijke producten

Eerlijk is eerlijk, de supermarkt ligt er vol mee: 

Ongezonde, bewerkte producten waar vaak suiker aan is toegevoegd. Daarnaast is de basis van bewerkte producten vaak witte meel. Ook een ongezond ingrediënt die barst van de snelle koolhydraten.

Het gros van de bewerkte en suikerrijke producten wil je laten staan. Ik heb het dan over:

 • Koekjes
 • Snoep
 • Chocolade
 • Ontbijtkoek
 • Chips

Maar denk ook aan:

 • Gedroogd fruit en fruitrepen
 • Zoet broodbeleg zoals hagelslag en jam
 • Cruesli

De lijst is eigenlijk eindeloos.

Het is belangrijk je gezonde verstand te gebruiken. En om niet meer klakkeloos de voorkant van een verpakking te geloven. Hier staan vaak mooie marketingpraatjes op over hoe gezond het product wel niet is. Kijk goed op de achterkant van een product en zie wat de ingrediënten en voedingswaarden WERKELIJK zijn.

Al deze producten laten je bloedsuiker door het dak gaan en vormen daarmee een groot risico voor het ontwikkelen van diabetes type 2.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#3 Beperk producten met snelle koolhydraten

Van veel producten zoals frisdrank en chips weten mensen wel dat ze niet gezond zijn. Maar er worden ook veel producten geconsumeerd waar mensen oprecht van denken dat ze gezond zijn.

Diabetes voorkomen met een dieet

Ik heb het hier specifiek over producten die op grote schaal worden geconsumeerd. Denk aan aardappelen, pasta, rijst en brood.

Deze producten zitten vol met snelle koolhydraten. Vooral de 'witte' varianten zoals witbrood zijn een probleem.

Ze barsten van de snelle koolhydraten. Maar zelfs volkoren is niet altijd ideaal.

Wat een koolhydraat snel of langzaam maakt, ligt voornamelijk aan of het samengaat met veel vezels. Vezels remmen namelijk de opname van koolhydraten af. Dus vezelarme maar koolhydraatrijke producten zijn een recept voor diabetes type 2.

Deze laten je bloedsuiker snel stijgen. Als je diabetes type 2 wilt voorkomen met een dieet, doe je er dus goed aan om dit soort producten te beperken.


#4 Eet in plaats daarvan gezonde, langzame koolhydraten om diabetes te voorkomen

Langzame koolhydraten worden dus, zoals het woord het al zegt, langzaam opgenomen in het bloed.

Hierdoor blijft een sterke bloedsuikerstijging uit. Je alvleesklier hoeft minder insuline aan te maken. En hierdoor loop je veel minder risico op het ontwikkelen van suikerziekte.

Enkele producten met langzame koolhydraten:

 • Groenten
 • Peulvruchten
 • Vezelrijk fruit
 • Noten
 • Havermout
 • Koolhydraatarm brood

Dit soort voeding zit vol met vezels die de opname van koolhydraten flink vertragen. Het beste vervang je dus alle snelle koolhydraatbronnen door langzame koolhydraten.

Eet bijvoorbeeld in plaats van brood eens havermout. Rijst kun je vervangen door bloemkoolrijst. En vervang je aardappelen door een extra portie groenten of (kidney)bonen. 


#5 Verhoog je vetinname

Wat moet je dan eten als je mindert met koolhydraatrijke producten? Als eerste raad ik je aan om meer gezonde vetten gaan eten.

Het mooie van vet is dat ze GEEN invloed hebben op je bloedsuiker en dus ook geen risico vormen voor het ontwikkelen van diabetes.

Die zijn dus veel veiliger voor je bloedsuiker. Daarnaast bevatten gezonde bronnen van vet tal van vitamines en mineralen die je hard nodig hebt.

Eet daarom meer:

 • Noten
 • Avocado
 • Eieren
 • Vlees
 • Vis
 • Kaas
 • Pinda’s
 • Volle yoghurt / kwark

#6 Verhoog je eiwitinname

Het mooie van veel vezels eten is dat je sneller en langer verzadigd bent. Het zorgt ervoor dat je lichaam langer doet over het verwerken van de maaltijd.

Vetten én eiwitten hebben deze kracht ook. 

Daarnaast zijn eiwitten essentieel als bouwstof voor je lichaam. Dus ook je eiwitinname raad ik aan te verhogen. Eigenlijk doe je dat automatisch al als je meer van de producten gaat eten die onder gezonde bronnen van vet vallen.


#7 Beweeg, ontspan en slaap goed

Als je diabetes type 2 wilt voorkomen is het dus raadzaam om je gehele leefstijl te verbeteren. Gezonder eten, regelmatig bewegen, stress verminderen en goed slapen.

Alles wat valt onder “ongezonde gewoontes” kan bijdragen aan het ontwikkelen van diabetes type 2 en andere gezondheidsproblemen.

Dat betekent ook dat alles onder “gezonde gewoontes” valt je heel veel ziektes kunt voorkomen. 

Diabetes voorkomen met het Diabetesvrij Geheim!

Je hebt zojuist 7 tips gekregen om suikerziekte te voorkomen.

Zoals je hebt gelezen is voeding verreweg de belangrijkste manier om diabetes te voorkomen. Niet alleen kun je met een gezond dieet deze ziekte voorkomen...

...je kunt het zelfs helemaal omkeren en genezen!

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Wat doe jij om diabetes te voorkomen? Probeer jij type 2 te voorkomen of zwangerschapsdiabetes? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend