7 Gevolgen Van Een Te Hoge Bloedsuiker Op Lange Termijn

Gevolgen & Complicaties Diabetes Type 2

nov 28
7 Gevolgen Van Een Te Hoge Bloedsuiker Op Lange Termijn + Oplossing

Als je diabetes hebt wil je ongetwijfeld weten wat je op de lange termijn te wachten staat.

Helaas zijn de gevolgen van een hoge bloedsuiker niet mals als je bloedsuiker continu te hoog is.

In dit artikel geef ik je de zeven naarste gevolgen van een hoge bloedsuiker en geef ik je een eenvoudige oplossing.

More...

De verschrikkelijke gevolgen van een hoge bloedsuiker

Ik heb goed en slecht nieuws. Eerst het slechte.

Meer dan 1.2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. De meerderheid gebruikt medicatie en zal één of meerdere van onderstaande complicaties krijgen.

Sommige van die lange termijn gevolgen van een hoge bloedsuiker zijn niet mis. Blindheid. Het afzetten van je voet. Hart- en vaatziekten.

Niet iets om vrolijk van te worden.

Het goede nieuws is dat er een klein gedeelte van de suikerpatiënten is die geen medicatie meer gebruiken en tegelijkertijd perfecte bloedsuikerwaarden hebben. Hierdoor zullen zij in veel gevallen geen nare complicaties krijgen.

Hoe kan dat?

Bij diabetes wordt je lichaam steeds slechter in het verwerken van de suikers die via je eten naar binnen komen. Dat is onhandig, want suikers zijn een belangrijke brandstof. Je hersenen, spieren en organen draaien er goed op. Als zij die energie niet krijgen werken ze minder goed.

De overtollige suikers die je lichaam niet verwerkt blijven in je bloed. Met elke slag van je hart wordt je bloed je lichaam rondgepompt. Dit bloed komt overal langs.

En dat hoge gehalte suiker in je bloed richt schade aan op elke plek dat het langskomt.

Ik dacht dat suiker juist een goede brandstof was?

Als je lichaam deze suikers kan opnemen wel ja. Maar als de suiker in je bloed blijft zitten is het juist heel slecht. Je bloedvaten zijn er niet op gebouwd om bloed met een hoog suikergehalte te transporteren. Je hele vaatstelsel gaat er naar de knoppen van.

En dat heeft verstrekkende gevolgen.

Maar dat is niet het enige. Niet alleen je vaatstelsel raakt aangetast. Ook andere organen waar het bloed mee in aanraking komt krijgen een optater. Het gevolg is dat deze beschadigd raken.

Op de korte termijn kan jij je heel slecht voelen door een verhoogde bloedsuiker. Maar op de lange termijn wordt je lichaam kapot gemaakt. Hoe vaker je een hoge bloedsuiker hebt, hoe slechter het is.

Daarom is zijn er twee dingen essentieel:

Ding 1: Weet wat een te hoge bloedsuiker doet

Als je diabetes type 2 hebt en je weet niet wat een te hoge bloedsuiker voor nare gevolgen heeft, is dat een gevaarlijke situatie. Het kan ertoe leiden dat je onvoldoende naar de dokter gaat en je eigen gedrag niet verandert. Je gaat door op de oude voet en daardoor versnel je de effecten van een te hoge bloedsuiker.

Je hebt namelijk zelf veel invloed op het verloop van je ziekte. Maar die verantwoordelijkheid moet je wel nemen. Als je toekijkt hoe je lichaam langzaam kapot wordt gemaakt en niets onderneemt, dan zal je gemiddeld tien jaar jonger sterven dan iemand zonder diabetes.

Dat is geen prettig vooruitzicht. De weg er naartoe ook niet. Het is niet prettig om te horen maar de klachten die bij diabetes horen zijn heel naar en kunnen je leven pijnlijk en uitzichtloos maken.

Daarom wil ik dat je één keer heel goed kijkt naar de gevolgen van een hoge bloedsuiker. Als je hebt gezien wat er allemaal mis kan gaan denk ik dat je gemotiveerd zult zijn om te doen wat nodig is zodat jij hier niet mee te maken krijgt.

Ding 2: Weten wat je eraan kunt doen

Volg mijn tips voor een gezonde leefstijl. Als je deze opvolgt zul je zien dat je bloedsuiker continu laag blijft. Kleine veranderingen zorgen voor een groot effect.

Door je verantwoordelijkheid te nemen en die kleine veranderingen te maken zul je zien dat je veel lekkerder in je vel zit en je geen te hoge bloedsuiker meer hebt. Dit verkleint de kans dat je de klachten die hieronder staan zult ontwikkelen. En dat willen we toch allemaal?

Meer informatie over wat je kunt veranderen lees je in dit artikel over een gezond diabetes type 2 dieet.

Hieronder volgen de zeven gevolgen van een te hoge bloedsuiker op de lange termijn:

Gevolg 1: Neuropathie is één van de ergste gevolgen van een te hoge bloedsuiker

Neuropathie. Het klinkt zo onschuldig. Je krijgt last van tintelingen in handen en voeten. Misschien dat je een dof gevoel in krijgt of het gevoel verliest. Maar dit is het begin. Het is namelijk één van de ergste gevolgen van een hoge bloedsuiker op de lange termijn.

Bij neuropathie versuikeren de kleine bloedvaatjes in je zenuwen. Dit betekent dat ze verstopt raken. Hierdoor kunnen de zenuwen hun werk niet meer doen.

Stel dat je een zenuw in je voet hebt die zorgt dat je er gevoel in hebt. Als er geen bloed meer bij komt kun je niets meer voelen in je voet.

Dit gaat niet van de één op de andere dag. Neuropathie ontwikkelen kost tijd.

Maar het is uiterst schadelijk.

De meest ernstige gevolgen van diabetes ontstaan doordat bloedvaten of zenuwen dichtgaan en een lichaamsdeel daarom niet meer functioneert.

Daarnaast doet het je kwaliteit van leven nogal dalen.

gevolgen van een te hoge bloedsuiker

Je kunt chronische pijnklachten krijgen. Of je ontwikkelt spierzwakte, bijvoorbeeld in je benen. Daardoor heb je geen zin om te bewegen met als gevolg dat de neuropathie nog erger wordt.

Als je er op tijd bij bent kun je voorkomen dat je neuropathie krijgt. Als het zover is kun je soms voorkomen dat het erger wordt. Maar veel schade is niet meer omkeerbaar. Daarom is het zo belangrijk om zo vroeg mogelijk in te grijpen als duidelijk is dat je diabetes hebt.

Als je slim bent lees je over de beste manier om diabetes type 2 te genezen. Daar geef ik veel adviezen om te voorkomen dat je bloedsuiker zo hoog wordt dat je schade oploopt. Zo kun je voorkomen dat je ooit last krijgt van een branderig gevoel in je handen of voeten, gevoelloosheid of andere gevolgen van diabetische neuropathie.


Gevolg 2: Blindheid

In mijn artikel over hoe je diabetes kunt herkennen heb je kunnen lezen dat je bloedsuikergehalte de sterke van je ooglens bepaalt. Fluctuaties in je bloedsuiker kunnen ervoor zorgen dat je plotseling vaag ziet. Allesbehalve een pretje.

Maar dat is niet het grootste risico. Op de lange termijn krijgt een overweldigende meerderheid oogproblemen. Maar liefst 80% van alle patiënten ontwikkelt een vorm van oogproblemen die kan variëren van slechter zien tot volledige blindheid.

Dit wordt diabetische retinopathie genoemd. Er zijn verschillende vormen. Welke vorm je krijgt hangt af van de oorzaak.

Soms raken bloedvaatjes in het oog geblokkeerd. Hierdoor krijgt het netvlies onvoldoende voedingsstoffen. Of er groeien juist meer vaatjes bij die daar niet horen. Deze wildgroei aan vaatjes is niet goed omdat deze kunnen gaan lekken. Dan kun je een stukje visus kwijtraken.

Een groot gedeelte van de mensen met diabetes krijgt hier last van. Een jaarlijkse controle waarbij een foto wordt gemaakt van de achterkant van het oog kan er voor zorgen dat je er vroeg bij bent. Dan zijn er behandelingsmogelijkheden.

Maar hoe goed de technieken ook zijn, als je bloedsuiker niet onder controle is zullen je klachten waarschijnlijk erger worden. En er zitten grenzen aan hoeveel zichtverlies voorkomen kan worden.

Hoe eerder je diabetes ontwikkelt, hoe groter de kans dat je oogklachten krijgt. Daarom is het van belang om er alles aan te doen om geen suikerziekte te krijgen. Als je weet dat je prediabetes hebt (een voorstadium van suikerziekte) dan is het belangrijk om hier zo snel mogelijk wat aan te doen.


Gevolg 3: Voortdurende infecties

Sommige ziekmakers zijn dol op suikers. Denk bijvoorbeeld aan schimmels. Ons lichaam zit er vol mee. Maar normaal gesproken worden de schimmels in de hand gehouden door je immuunsysteem. Hierdoor vormen ze geen probleem.

Maar als je heel veel suiker in je lichaam hebt vinden die schimmels dat heerlijk. Het is pure brandstof voor ze.

De schimmels krijgen al het voedsel wat zich nodig hebben om zich te vermenigvuldigen door je hoge bloedsuiker. En zo zijn er ook andere ziektekiemen die wel raad weten met die suikers.

Het gevolg? Je krijgt last van:

  • Huidinfecties: rode, schilferige plekken op grote stukken van je huid
  • Blaasontstekingen: schimmels kunnen ook voorkomen in je blaas
  • Ontstekingen op andere plekken. Hopelijk gebeurt dit niet, maar je kunt een systemische infectie met dit soort schimmels krijgen

Al met al ben je veel beter af als je bloedsuiker laag is en je geen voedingsbodem geeft van de schimmels die van nature voorkomen.

Zijn infecties niet te behandelen?

Ja en nee. In het beste geval krijg je een onschuldig schimmeltje dat op je huid zit en ben je er na een paar weken zalf smeren en pillen slikken vanaf. Maar in de tussentijd kan het flink jeuken of ander ongemak veroorzaken. En zeg nou zelf, het is een vies idee.

Als je dit proces continu moet herhalen is dat geen pretje. Tel daarbij het risico op systemische infectie of andere problemen op en je hebt een recept voor heel veel ongemak.

Veel mensen met diabetes blijven doorlopen met een blaasontsteking of huidinfectie maar dit is onverstandig. Laat dit soort problemen altijd even aan je arts zien en luister naar zijn of haar advies.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Gevolg 4: Hart- en vaatziekten is één van de onvermijdelijke gevolgen van een hoge bloedsuiker

Kijk.

Blind worden is niet onoverkomelijk. Het is geen pretje maar je ademt gewoon door.

Hetzelfde met neuropathie. Ja, je krijgt chronische pijn die niet meer herstelt en neemt voor de rest van je leven pijnstillers. Maar je hart klopt nog steeds.

gevolgen hoge bloedsuiker

Niet als je een hartaanval of een beroerte krijgt.

Waar je een enorme kans op hebt als je bloedsuiker te hoog blijft.

Die kans is maar liefst vijf maal zo hoog.

Dat maakt het één van de meest onvermijdelijke gevolgen van een hoge bloedsuiker op de lange termijn.

Onderzoekers hebben hun vermoedens over waarom die kans zoveel hoger is. Mensen met diabetes hebben vaak chronische ontstekingen, een verstoorde vetstofwisseling en overgewicht. Oftewel: door je diabetes ben je veel minder gezond dan de gemiddelde Nederlander.

Als je lichaam niet gezond is kan het niet goed functioneren. Hierdoor worden de effecten van aderverkalking erger waardoor je kans op een hartaanval of een beroerte toeneemt.


Gevolg 5: Maagverlamming

Je hebt al geleerd dat je van diabetes neuropathie kunt krijgen. Kleine bloedvaatjes in de zenuwen gaan kapot waardoor deze niet meer goed functioneren.

Stel dat er een belangrijke zenuw kapot gaat voor je maag en darmen. Deze heet de nervus vagus. Dan werkt je spijsverteringskanaal niet meer goed. Met alle gevolgen van dien.

Je maag en darmen krijgen moeite met het bewegen en verwerken van voedsel. Je krijgt last van een voortdurend vol gevoel of misselijkheid. Je kunt op onwillekeurige momenten overgeven, diarree hebben of juist verstopping.

Dit zijn allemaal uiterst onpraktische gevolgen die horen bij zenuwschade door een te hoge bloedsuiker.


Gevolg 6: Nierfalen als één van de dodelijkste gevolgen van een hoge bloedsuiker

Je nieren zijn verantwoordelijk voor het filteren van je bloed.

Mensen met diabetes type 2 die niet weten dat ze de ziekte hebben zetten veel druk op hun nieren. Die moeten namelijk heel hard werken als de bloedsuiker verhoogd is. Dan zorgen de nieren ervoor dat je de suikers uitplast.

Opgeruimd staat netjes, denk je misschien. Maar het moet wel heel erg uit de klauwen lopen willen je nieren deze functie vervullen.

Normaal gesproken heb je de suikers hard nodig en zorgt je lichaam ervoor dat deze op de juiste plek als brandstof kunnen dienen. Maar als je diabetes hebt gaat dat niet en verlies je de suiker via je plas.

Helaas kunnen de bloedvaten van je nieren verstopt raken en versuikeren.

Ze krijgen onvoldoende zuurstof. Of er ontstaan een soort littekens in je nieren.

Het gevolg is dat je bloed niet meer goed gefilterd wordt.

Afvalstoffen die er normaal uitgehaald zouden worden blijven er toch inzitten.

gevolgen van hoge bloedsuiker

Als je diabetes hebt zullen artsen dit in de gaten houden. Ze testen of je eiwit in je urine hebt of dat je een te hoge bloeddruk hebt. Dan kunnen de nierproblemen vaak worden afgeremd, maar niet altijd.

In het ergste geval ontwikkel je nierfalen. En dat is op den duur dodelijk. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Maar het blijft één van de gevaarlijkste gevolgen van een hoge bloedsuiker op lange termijn.


Gevolg 7: Diabetische voet

Je zou kunnen beargumenteren dat "diabetische voet" voortvloeit uit neuropathie. Daar zit een kern van waarheid in omdat problemen met de zenuwen meespeelt. Maar ook het kapot gaan van de bloedvaten in de voeten is een factor.

Bij een diabetische voet verlies je het gevoel in je voeten.

Of je krijgt er allerlei vreemde sensaties in. In dit artikel vind je daar een overzicht van.

Die vreemde sensaties zijn tot daaraan toe.

Moeite met lopen, pijn of spierzwakte komen ook voor. Daar word je ook niet blij van.

Maar wat veel erger is, is dat je eventuele wondjes niet opmerkt. En dat kan heftige consequenties hebben.

De gevolgen van een klein wondje

Stel dat je geen gevoel meer hebt in je voeten en je hebt daar een wondje. Dan zou het kunnen dat dit niet of nauwelijks geneest doordat je bloedvaten beschadigd zijn. In zo'n geval begint het wondje te zweren en kun je er nare complicaties van krijgen.

In het ergste geval beginnen je tenen of je voet af te sterven en moeten deze worden afgezet.

Gevoelloosheid in de voet is vaak één van de eerste symptomen van neuropathie. Vandaar dat hier altijd op wordt gecontroleerd.

En als je geen gevoel meer hebt in je voeten zul je dagelijks moeten controleren of je geen wondje hebt. Op deze manier verminder je de kans dat je onder het mes moet.

Of je focust je op het voorkomen van deze lange termijn effecten van een te hoge bloedsuiker door zo te eten dat je binnen no time geen bloedsuikerpieken meer hebt. Hoe je dat doet lees je hier.

Alle gevolgen van een hoge bloedsuiker voorkomen EN genezen?

Dit waren de belangrijkste (en gevaarlijkste) gevolgen van een te hoge bloedsuiker op de lange termijn.

Gelukkig kun je dit allemaal niet alleen voorkomen maar zelfs genezen.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Voor welke gevolgen van een hoge bloedsuiker ben jij bang? Wat doe jij hier momenteel aan om dit te voorkomen en genezen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Rob schreef:

    Grappig, als je onvoldoende naar de arts gaat, wie zich gezond voelt gaat niet naar de dokter, ook al heb je al jaren een te hoge bloedsuiker. Ik ben nu nog het levende bewijs ervan. Het oordeel kwam als een donderslag bij heldere hemel: u heeft diabetes type 2. Hoe dan? De erge dorst en het vaker plassen, ik ben pas 47 en totaal geen overgewicht mijn vader was 74 toen hij suiker kreeg, maar die torste een flinke buik met zich mee. U heeft pech en in datzelfde jaar kreeg ik een hartinfarct. Ongeloof en niet te bevatten. Doorgaan op de oude voet, niemand die iets zei om het roer om te gooien. Medicatie voor de suiker, medicatie voor het hart alles was onder controle, behalve de angst en ongeloof. Jaren gaan voorbij en de diabetes steekt zijn kop weer op, de Hba1C stijgt gevolg pilletjes erbij. Leefstijl verandert en ander werk, lichamelijke belastend maar de suiker ging omlaag, de extra pilletjes er weer af. Tot twee jaar terug de Hba1C begint weer te stijgen, insuline wordt voorgesteld, daar wil ik niet aan en begin harder te werken helaas mijn spieren doen pijn en begin steeds slechter te slapen word telkens wakker van de pijn. Het werken wordt zwaarder, maar ik geef niet op, de Hba1C daalt licht en vorige jaar mijn tweede infarct, ik liet het over mij heen komen, de stent die geplaatst werd de revalidatie die volgde en de suiker die als een bezetene om zich heen sloeg. Ik moest aan de insuline, wat een ellende. De insuline alleen was niet genoeg, ik moest mijn uren opbouwen zorgen dat ik weer fulltime mee doe, dan zouden mijn glucosewaarden weer op groen springen en dat deed het tot het einde van het jaar. Mijn eerste infarct speelt op, het litteken op mijn hart van 12 jaar terug, kan de impulsen niet meer normaal verwerken en blijft mijn hartkamer samenknijpen steeds sneller en sneller tot het zwart voor mijn ogen begint te worden. Ik kon gelukkig zitten en ik dacht dit is het einde. Ik liet het weer over me heen komen en het ritme zwakte af. Wat was er gebeurt een zeer snelle hartslag en opnieuw de angst. Het ging over maar de hartkloppingen bleven, ik hoorde mijn hart bonken in mijn hoofd kon er ook niet van slapen. De volgende dag nog steeds hartkloppingen, 112 gebeld, met de ambu naar het ziekenhuis een totale apk gehad en goedgekeurd om naar huis te gaan. Holterkastje, een ILR laten plaatsen, na een week opnieuw zwart voor de ogen, ik was net op weg naar naar mijn werk, zat in de auto en reed zo’n 100 meter mijn straat uit. Ik stopte en probeerde mezelf onder controle te krijgen, ik keerde de auto en reed terug. Belde opnieuw 112 heb een heel verhaal af moeten steken voordat de ambu onderweg was. Om kort verhaal nog langer te maken, de ambu bracht me in no time naar het ziekenhuis waar mijn hart 250 slagen per minuut aangaf. Omdat ik bij was hebben ze geprobeerd om met medicatie mijn ritmestoornis te verhelpen, helaas is mijn hart net zo eigenwijs als ik en ging onverdroten door. We brengen u even in slaap en dan krijgt u een paar “klappen”. Opnieuw dacht ik dit is het einde. Ik werd weer wakker en zie de monitor een rustige hartslag aangeven. Ik werd overgebracht naar een ander ziekenhuis waar verder onderzoek zou plaatsvinden.
    Het litteken op mijn hart zou geableerd kunnen worden of er zou een ICD geplaatst worden. Nu hebben ze ervoor gekozen om beide te doen. Een kleine complicatie die mij langer in het ziekenhuis hield en de vraag of ik voor de kerst überhaupt thuis zou zijn. De suiker is weer van slag en het lijkt of ik het nu niet meer onder controle krijg. Ik spuit meer insuline dan ik ooit heb gedaan. Ik heb weer revalidatie en ben ook al begonnen met opbouwen. Ik weet dat lichaamsbeweging mijn suiker naar beneden haalt dus doe ik fanatiek mijn oefeningen bij de revalidatie, zolang mijn spieren het toe laten, want die op pijnen zijn niet meer weggeweest, hetzelfde als de slechte nachten…..

    • Ben Kuiper schreef:

      Jeetje, wat een heftig verhaal zeg! Gelukkig doe jij zoveel mogelijk je best om er zoveel mogelijk uit te halen.

  • >
    Send this to a friend