Hoeveel koolhydraten per dag mag je eigenlijk eten als je diabetes type 2 hebt?
En hoe zit het als je wilt afvallen of een koolhydraatarm dieet wilt volgen als man of vrouw?
Op al deze vragen (en meer) zal ik je uitgebreid antwoord geven. Aan het eind van dit artikel weet jij alles wat je moet weten over hoeveel koolhydraten per dag je mag eten.
More...
Hoeveel koolhydraten per dag mag je nou bij diabetes type 2?
Over koolhydraten zijn veel misverstanden. Ook over het volgen van een dieet met weinig of geen koolhydraten.
Veel mensen denken dat een 'koolhydraatarm dieet' gezond is. En dat je zo weinig mogelijk koolhydraten met eten bij diabetes type 2 om je bloedsuiker te verlagen.
De realiteit is dat het allemaal niet zo zwart wit is.
Om de vraag hoeveel koolhydraten per dag je mag eten te beantwoorden, moeten jij en ik samen de diepte in. Alleen dan is het mogelijk om antwoord te geven op hoeveel koolhydraten je mag eten.
Doel van dit artikel
Het doel van dit artikel is dan ook om de vraag "hoeveel koolhydraten per dag mag je eten (bij diabetes type 2 of om af te vallen)" zo goed mogelijk te beantwoorden. Je zult erachter komen dat er veel haken en ogen zijn bij het stellen van deze vraag.
Hoeveel koolhydraten per dag bij een koolhydraatarm dieet voor diabetes?
Als je op de grootste wetenschappelijk publicaties website kijkt, dan kun je bijna 10000 publicaties vinden die over een koolhydraatarm dieet gaan.
Het wordt nog gekker als je naar de onderzoeken zelf kijkt.
Al snel kom je erachter dat er geen consensus is wanneer iets een koolhydraatarm dieet is en wanneer niet. Het ene onderzoek vindt dat iets koolhydraatarm is als je 30% van je calorieën uit koolhydraten haalt...
...en het andere onderzoek als je 5% van je calorieën uit koolhydraten haalt.
Hierdoor is het onmogelijk om een eenduidig antwoord te geven wanneer iets teveel of te weinig is.
Het is alsof je de vraag stelt "wat is het lekkerste gerecht van de wereld?" of "wat is het mooiste huis van de wereld?".
Als je niet duidelijk definieert wat 'lekker' is of 'mooi' is, dan is het onmogelijk om antwoord te geven.
Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor hoeveel gram koolhydraten per dag je mag eten bij een koolhydraatarm dieet of bij diabetes. Er is nooit afgesproken wat veel of weinig is.
Maar er is wel één ding waar vrijwel alle goede onderzoek het over eens zijn:
De kwaliteit van de koolhydraten die je eet is veel belangrijk dan de hoeveelheden.
Hieronder zal ik je uitleggen waarom.
De kwaliteit is veel belangrijker dan de hoeveelheid
Wanneer je besluit om minder koolhydraten te eten, doe je dit vaak omdat je een bepaald doel hebt.
Denk hierbij aan:
Je maakt hierbij de aanname dat de hoeveelheid koolhydraten die je eet ervoor zorgt dat je bloedsuiker hoog is of dat je overgewicht hebt. Dus ga je de producten uit je leven verwijderen die veel koolhydraten bevatten.
Zoals:
Door deze producten niet meer te eten, eet je inderdaad een stuk koolhydraatarmer...
...maar je doet daarnaast iets wat veel belangrijker is:
Je verhoogt de kwaliteit van je eetpatroon door deze producten te mijden.
Want als vervanging hiervoor ga je producten eten die veel gezonder zijn. Producten die stuk voor stuk minder koolhydraten bevatten maar ook - en dit is veel belangrijker - meer vezels. Denk hierbij aan groenten, noten en fruit.
Niet 'hoeveel' je eet maar 'wat' je eet
De onderzoeken zijn het ook eens dat vooral WAT je eet belangrijk is.
Zolang je gezonde producten eet, maakt de hoeveelheid koolhydraten die je eet vrij weinig uit. Zo blijkt uit onderzoek dat je diabetes type 2 prima kunt omkeren met een veganistisch dieet.
Dit is een eetpatroon waarbij je alleen maar planten eet. Zo'n eetpatroon bevat automatisch heel veel koolhydraten... maar ook heel veel vitamines, mineralen en vezels.
En dat zijn dingen die bewerkte producten met veel koolhydraten (zoals koekjes en snoep) NIET bevatten.
Als je diabetes hebt of wilt afvallen, moet jij jezelf niet vragen hoeveel koolhydraten je per dag mag hebben... maar moet jij jezelf afvragen WELKE koolhydraten je elke dag moet eten.
Als jij je in gezonde koolhydraten wilt verdiepen, dan raad ik je aan deze twee artikelen te raadplegen:
"Maar hoeveel koolhydraten per dag kan ik nu het beste eten als de kwaliteit ervan goed is?"
Ik kan heel goed begrijpen dat je een leidraad nodig hebt wat betreft de hoeveelheid koolhydraten per dag.
In plaats van "doe lekker wat je zelf wilt zolang de kwaliteit maar goed is" zal ik je wat concreter advies geven:
In onze Diabetes Omkeren Methode cursus merk ik dat de meeste mensen zich prima kunnen vinden in zo'n 20 tot 30 procent koolhydraten.
Hoeveel dit precies in grammen is hangt van je caloriebehoefte af. En die wordt door verschillende dingen beïnvloed.
Denk hierbij aan leeftijd, geslacht, lengte en de mate van beweging.
Maar ik de praktijk komt het neer op ongeveer 75 tot 100 gram koolhydraten per dag. Dat is een normale (en mijn aanbevolen) hoeveelheid koolhydraten per dag voor een diabetes en niet-diabeet. Niet te hoog en niet te laag. Deze hoeveelheid is ook goed als je bijvoorbeeld aan fitness doet (of een andere sport).
Eet je liever minder koolhydraten en/of houd je gewoon van vetrijk eten en hoef je niet zoveel koolhydraten in je dieet? Dan zou ik je aanraden om 50 gram per dag te eten. Als je nog lager gaat, dan maak je het jezelf onnodig moeilijk en zwaar.
Als je dus echt aan een bepaalde aantal koolhydraten per dag wilt vasthouden, dan zou ik hiervan uitgaan. Dit geldt zowel voor iemand die wil afvallen als iemand die diabetes type 2 heeft en zijn/haar bloedsuiker wil verbeteren.
Maar vergeet niet!
De kwaliteit van je koolhydraten is veel belangrijker dan de hoeveelheid.
De beste manier om te berekenen of bij te houden hoeveel koolhydraten per dag in je dieet zitten, is door een app te gebruiken. Persoonlijk zou ik je MyFitnesspal aanraden. In dit artikel kun je lezen waarom ik deze app aanraad.
De beste manier om geen zorgen te maken over koolhydraten
Dat was alles wat je moest weten over hoeveel koolhydraten per dag jij mag eten.
Zoals je hebt kunnen lezen is de kwaliteit van de koolhydraten vele malen belangrijker dan de hoeveelheid ervan. Vooral als je diabetes type 2 hebt.
De kwaliteit van de koolhydraten kan zelfs je diabetes genezen.
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: hoeveel koolhydraten per dag eet jij om je gewicht en/of bloedsuiker onder controle te krijgen? Laat hieronder een reactie achter
Hoi, ik merk dat ik door verschillende berichtgevingen omtrent koolhydraten i.c.m. diabetes in de war raak.
Zo zegt het voedingscentrum bijvoorbeeld dat volkorenpasta of zilvervliesrijst wel degelijk goed is voor mensen met diabetes type 2 en het veel gezondheidsvoordelen meebrengt. Zo ook volkorenbrood. Maar kijk ik op jullie site, en bijv. in dit artikel, dan lijkt het erop dat ook volkorenproducten niet worden gezien als gezonde voeding. Hoe zit dit? En als ik de recepten voor avondeten bekijk, zijn best veel recepten zo rond de 400 a 500 kcal. Dit lijkt mij persoonlijk te weinig energie als je een actieve leefstijl hebt… Ik eet erg gevarieerd, weinig verzadigd vet, geen geraffineerde suikers, veel groenten zaden en noten… Maar omdat ik weinig verzadigd vet eet, heb ik voor mijn gevoel als energiebron echt wel volkorenproducten nodig om niet te verzanden in een eetbui 2 uur na het avondeten.
Nogmaals, zijn volkorenproducten in jullie opinie echt niet oké, en zo nee, waarom niet?
Groetjes,
Romy
Ik snap de verwarring.
Het probleem is dat je er vanuit gaat dat het Voedingscentrum goede informatie geeft. Dat doen ze NIET. Ze baseren hun adviezen op achterhaalde informatie. Ze lopen minimaal 10 jaar achter op de huidige wetenschap.
Daarnaast leef jij onder de veronderstelling dat het uitmaakt hoeveel kcal een recept bevat. Ook dit is vrijwel niet relevant. Je moet aan je dagelijks hoeveelheid kcal komen. Of je één gerecht eet van 2000 kcal of 4 gerechten van 500 kcal, nette of het hetzelfde. Wat veel belangrijker is, is je focussen op de KWALITEIT van die calorieën.
Het feit dat je denkt dat weinig verzadigd vet eten gezond is, is helaas een teken dat je eetpatroon waarschijnlijk verre van ideaal is. Waarschijnlijk omdat allerlei overheidsinstanties je wijs hebben gemaakt dat vetten je dik maken of je aderen dicht laten slibben. Beide bewering zijn overigens klinkklare onzin.
Onze website richt zich voornamelijk op wat gezond is voor diabetes type 2. Volkorenproducten zijn niet ideaal. Ze zijn zeker niet verschrikkelijk. Er zijn simpelweg gewoon betere alternatieven.
Volkorenproducten zijn sowieso geen goede energiebron en vullen sowieso ook slecht. Dus een eetbui voorkomen gaan ze zeker niet doen. Ze kunnen het eerder veroorzaken.
Ik heb: Het diabetesvrij geheim. Ik wil van mijn diabetes 2 af. Ik weet nu dat ik dat kan en ik ben direct begonnen met het advies op te volgen en te bestuderen hoe mij dat lukt. Ik heb natuurlijk nog veel informatie nodig en wordt/wil lid worden.
Goed dat je zo gemotiveerd bent. Ga vooral zo door. Hopelijk kunnen wij je snel helpen wanneer je lid wordt van onze cursus. Als je hier nog vragen over hebt, hoor ik het graag.