Koolhydraatarme Vanille Cake Zonder Suiker (Gezond Recept)

Koolhydraatarme Recepten

aug 03
Koolhydraatarme Vanille Cake Zonder Suiker (Gezond Recept)

Hou jij van cake, maar wil je graag afvallen of heb je diabetes? Dan is het eten van zo'n cake helaas niet verstandig. Dan heb ik het wel over de cake die je in de supermarkt koopt, of degene die je bakt met bloem en suiker. 

Gelukkig heb ik de oplossing voor jouw probleem. 

De cake van dit recept is namelijk koolhydraatarm en zonder suiker. Hij is op basis van gezonde meelsoorten en suikervervangers. Ideaal als je zin hebt in iets zoets, maar je toch aan je eetpatroon wilt houden. 

Hieronder vindt je het recept voor deze koolhydraatarme vanille cake zonder suiker. Als bonus bevat hij ook nog een lekkere glazuurlaag.

More...

Wat maakt een cake die je kant-en-klaar in de supermarkt koopt zo ongezond? Heel simpel, de ladingen suiker en koolhydraten dat het bevat. 

Dit geldt voor zowel de kant-en-klare cake die je koopt als de pakjes die je kunt kopen (van Dr. Oetker bijvoorbeeld) waar je nog maar een paar ingrediënten zoals water en boter aan toe hoeft te voegen. 

  • Beide zijn vaak op basis van tarwebloem en suiker. 

Gelukkig is dit recept op basis van twee gezonde meelsoorten:

  • Amandelmeel
  • Kokosmeel

Beide zijn laag in koolhydraten en hoog in vezels. Dat zorgt ervoor dat de glycemische index erg laag is. 

Tevens is de suiker in dit recept vervangen door erythritolpoeder.

Eryrhtitolpoeder levert geen calorieën en heeft een glycemische index van 0. Dat betekent dat het geen invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Handig als je wilt afvallen of diabetes hebt. 

Ben je er klaar voor om deze gezonde en lekkere vanille cake te bakken? Lees hieronder hoe je hem maakt. 

Hou je niet zo van een glazuurlaag? Dan kun je die natuurlijk weglaten. Of mocht je juist van chocolade houden, voeg dan chocolade toe aan de vanille cake. Let er dan wel op dat die chocolade minimaal voor 75% uit cacao bestaat of dat het een suikervrije variant is. 

De foto's en het recept van de koolhydraatarme vanille cake zonder suiker

Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze gezonde koolhydraatarme vanille cake die ook nog eens suikervrij is.

vanille cake maken

Niet alleen hebben wij een recept voor deze vanille cake zonder suiker, maar ook een recept voor koolhydraatarme muffins of koolhydraatarme worteltaart. Wellicht ook leuk om een keertje te maken?

En anders deze suikervrije kwarktaart of deze appeltaart.

Zoek je meer koolhydraatarme toetjes naast onze suikervrije cake? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme toetjesboek met 50 gezonde toetjes.

Koolhydraatarme Vanille Cake Zonder Suiker (Gezond Recept)
vanille cake recept

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme Vanille Cake Zonder Suiker (Gezond Recept)

Koolhydraatarme Vanille Cake Zonder Suiker (Gezond Recept)

Ben je gek op cake? In dit recept leer je hoe je een heerlijke koolhydraatarme vanille cake maakt zonder suiker, maar met een glazuurlaag.
5 van 2 stemmen
Recept printen Pin dit recept
Gang: Desert, Snack, Toetje, Tussendoortje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Koolhydraatarme Vanille cake, Vanille cake zonder suiker
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 8
Calorieën: 193kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

Ingrediënten cake

  • 60 gram kokosolie - gesmolten
  • 1 theelepel heldere vanille-extract (voor de witte kleur) - of gewone vanille-extract
  • 60 gram zure room
  • 6 eiwitten - van eieren
  • 130 gram erythritol poedersuiker - (kun je ook krijgen door erythritol te malen in een blender)
  • 120 gram amandelmeel
  • 30 gram kokosmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout

Ingrediënten glazuurlaag

  • 3 eetlepels erythritol poedersuiker - (kun je ook krijgen door erythritol te malen in een blender)
  • 1 - 2 eetlepels verse slagroom
  • 0.5 theelepel heldere vanille-extract - of gewone vanille-extract

Zo maak je het:

Zo maak je de cake:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Bekleed een broodvorm met bakpapier of vet hem in met wat kokosolie.
  • Meng in een kom met een elektrische mixer de kokosolie met het vanille-extract. Voeg de zure room toe en meng goed. Voeg daarna het erythritolpoeder toe en meng opnieuw.
  • Meng de eiwitten één voor één door het mengsel. Meng als laatst het amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder en zout erdoor tot alles goed gemengd is.
  • Giet het mengsel in de broodvorm en bak 35 tot 40 minuten in de oven. De cake is klaar wanneer een satéprikker er schoon uit komt. Laat vervolgens helemaal afkoelen.

Zo maak je de glazuurlaag:

  • Roer de ingrediënten voor het glazuur door elkaar tot een glad mengsel ontstaat.
  • Leg de cake op een serveerschaal en besprenkel met het glazuur.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 193kcal | Koolhydraten: 7g | Eiwitten: 6g | Vet: 17g | Verzadigd vet: 8g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Cholesterol: 4mg | Zout: 65mg | Kalium: 48mg | Vezels: 3g | Suiker: 1g | Vitamine A: 52IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 49mg | Ijzer: 1mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>