11 Tips voor Heerlijke, Suikervrije Pindakaas (Goed Voor Diabetes)

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

aug 06
Pindakaas goed voor diabetes

Is pindakaas gezond en is het goed voor diabetes? 

Twee mooie vragen waar ik vandaag uitgebreid op in ga. Veel Nederlanders zijn namelijk dol op het smeuïge goedje.

Maar is pindakaas wel zo gezond voor je? En hoe goed is pindakaas voor diabetes type 2 patiënten?

In dit artikel leer je de objectieve waarheid. Daarnaast krijg je 11 tips voor suikervrije en koolhydraatarme pindakaas. En bovenal ga ik antwoord geven op de vraag waarom de ene pindakaas heel goed voor je is, terwijl de ander ronduit gevaarlijk kan zijn.

More...

Welke suikervrije pindakaas is gezond en goed voor diabetes type 2?

Pindakaas is heerlijk. De smeuïge pasta stamt uit de jaren '40. Er is gekozen voor de naam 'kaas' omdat 'boter' al bezet was door roomboter. Destijds ging dat niet samen.

Om goed antwoord te kunnen geven op vraag in hoeverre pindakaas gezond is (bij diabetes type 2), is het eerst belangrijk om te kijken naar wat NIET gezond is.

Iedereen verstaat iets anders onder "gezond". Voor mensen met diabetes type 2 gelden echter drie vastliggende stelregels. Gezonde diabetes voeding bestaat uit zoveel mogelijk:

 • Natuurlijke voeding. Voeding dat dicht bij de natuur staat en onbewerkt is.
 • Suikervrije voedingsmiddelen. Vrij van toegevoegde / natuurlijke suikers zonder voldoende vezels..
 • Koolhydraatarme en vezelrijke producten. Er mogen wel koolhydraten in zitten, maar dit moeten voor het grootste gedeelte complexe koolhydraten zijn. Die zijn omhuld met vezels waardoor je bloedsuikerspiegel niet piekt.

Onbewerkte voeding

Kortom de beste pindakaas voor diabetes is suikervrij, koolhydraatarm en eigenlijk zo puur, onbewerkt en natuurlijk mogelijk. Pindakaas van (bijna) puur pinda dus.

De meeste potten pindakaas uit de supermarkt voldoen redelijk aan bovenstaande drie punten. Ze bestaan voor 75% of meer uit pinda's. Geen suiker toegevoegd. En tóch zijn veel van deze soorten pindakaas uit de AH,Jumbo, Aldi en Lidl slecht voor je.

Waarom? Dat leer je in dit artikel. Er zitten namelijk meerdere kanten aan het verhaal.

Doel van dit artikel

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Denk je zo gezond bezig te zijn want "pindakaas is gezond." Krijg je het alsnog te bezuren. 


Dit artikel haalt de objectieve waarheid boven tafel. Je krijgt te zien waar je op moet letten bij het kopen van pindakaas.


Je ziet welke pindakaas-merken de meest ongezonde pindapasta's maken. Die kun je dus het beste vermijden. Daarna krijg je 11 tips voor de meest gezonde, suikervrije en koolhydraatarme pindakaas


De 11 genoemde pindakazen zijn ook gezond voor diabetes.

"Eerst ga ik uitvoerig in op de (on)gezondheid van vele potten pindakaas uit de supermarkt. Daarna zie je hoe je dit kunt tackelen."


Zijn pinda's überhaupt gezond bij diabetes?

Officieel is het hoofdingrediënt van pindakaas (de pinda) geen noot, maar een vettige peulvrucht. Voor mensen met diabetes is een handje pinda's daarom een ideaal tussendoortje. Ze zijn koolhydraatarm en tegelijk rijk aan vezels, eiwitten en gezonde vetten.

Er zitten zelfs stofjes in waardoor pinda's zinvol kunnen zijn bij diabetes voor het slapen.

Pinda's zijn gezond voor diabetes

Onderschat de kracht van dit knapperige vruchtje niet. Naast de gunstige macronutriënten bevatten pinda's ook vele micronutriënten:

 • Vitamine B1, B3 en B6
 • Vitamine E
 • Magnesium
 • Zink
 • Kalium
 • Fosfor
 • Koper
 • IJzer
 • Selenium
 • Mangaan

Het blijkt zelfs dat er in pinda's een kleine hoeveelheid resveratrol zit. Dit is een hersenbeschermend stofje die je over het algemeen enkel terug vindt in rode druiven (en daarmee rode wijn). En dus ook in pinda's.

Een ander pluspunt waaruit blijkt dat pindakaas goed voor diabetes is, is dat pinda's een (extreem) lage Glycemische Index (GI) hebben. 

Glycemische Index

Deze index geeft weer hoeveel impact een voedingsmiddel of ingrediënt op je bloedsuikerspiegel heeft. Glucose, dextrose en druivensuiker hebben een GI van 100. Dat is het hoogst haalbare. Die hebben dus de grootst mogelijke impact op je bloedglucosewaarden.

De GI van volkorenbrood zit rond de 50. De meeste groenten hebben een GI van 10. Olijfolie heeft een GI van 0. Hoe lager de GI van een product of ingrediënt, hoe stabieler je bloedsuikerspiegel blijft na het eten of drinken ervan. 

Glycemische Index van pinda's

De cijfers lopen uiteen over de werkelijke glycemische index (GI) van pinda's. Het ene onderzoek laat een GI van 7 zien. De ander zegt 13. Het zal ergens in het midden liggen.

Onze interpretatie:

 • Pinda's hebben een GI van rond de 10
pinda's zijn gezond

Duidelijk is in ieder geval dat pinda's een zeer laag effect hebben op de bloedsuikerspiegel.

Dat er een impact is op de bloedglucosewaarden is logisch, want in pinda's zit een van nature aanwezige hoeveelheid koolhydraten en suikers.

Maar omdat dit aantal zeer laag is en daarbij pinda's rijk aan vezels zijn, is de impact zeer laag. 

Je kunt daarom als diabeet met een gerust hart pinda's eten.

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de kans op ontwikkeling van diabetes type 2 verkleint wanneer je meer pinda's (en noten in het algemeen) toevoegt aan je voedingspatroon. Dit komt waarschijnlijk doordat noten en pinda's rijk zijn aan gezonde vetten en eiwitten die verzadigend werken. Hierdoor heb je (veel) minder behoefte aan suikerrijke producten; die suikerziekte type 2 in de hand werken.

De algehele conclusie is dat pinda's ontzettend gezond voor je zijn. En ja, pinda's zijn goed voor diabetes. Alleen betekent dat niet per definitie dat pindakaas ook gezond is. 

Let hier op voordat je pindakaas koopt

Voedselfabrikanten zijn zeer kundig in het ongezond maken van gezonde producten. Zo kun je gezonde pindakaas maken van 100% pinda. Maar je kunt die pindakaas ook verpesten door er ongezonde ingrediënten mee te mixen.

Denk aan ingrediënten als:

 • Suiker. Aan pindakaas wordt vaak een verkapte versie van suiker toegevoegd genaamd 'dextrose'. Zoals je nu hebt gelezen heeft dextrose een GI van 100. Dat maakt het erg tricky voor mensen met diabetes. Het kan je bloedsuiker een flinke optater geven. Soms staat er ook gewoon 'suiker' op. Met deze toevoegingen weet je in ieder geval dat je die pindakaas beter kunt vermijden.
 • Raapzaadolie. De fabrikant haalt de pindaolie uit de pindakaas en vervangt het door iets als raapzaadolie. Geen beste keuze. Raapzaadolie is namelijk een bron van de ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren. Daarnaast verhogen omega-6 vetzuren je insulineresistentie. Ze hebben dus een nadelig effect op je bloedsuiker. Raapzaadolie wil je (als diabeet) zoveel mogelijk vermijden.
 • Gehydrogeneerde of (gedeeltelijk) gehard palmvet. De ergste van alle drie. Dit is transvet, verscholen onder een andere naam. Dit vet staat bekend als de oorzaak van vele welvaartsziekten. Transvetten richten overal schade aan in je lichaam. Dit komt doordat je lijf het niet goed weet te verwerken. Vermijden als de plaag.

WAAROM NIET GEWOON PINDAOLIE?

Er zijn een aantal redenen waarom voedselfabrikanten de oorspronkelijk aanwezige pindaolie (ook wel arachideolie genoemd) uit de pindakaas halen. Hun voornaamste reden is: geld.

Arachideolie is een stuk duurder dan raapzaadolie of palmvet. Daar kunnen voedselfabrikanten mooi een slaatje uit slaan. De fabrikant haalt de pindaolie eruit en verkoopt het weer voor veel geld. Daarvoor in de plaats voegen ze een goedkopere olie toe, zoals raapzaadolie of palmvet.

Daarnaast vindt de consument het niet altijd even prettig dat er een laagje vet op de pindakaas zit. Dat is namelijk wat er gebeurt bij 100% pure pindapasta. Daarom: pindaolie eruit, palmvet erin en weg is het laagje vet bovenop de pindakaas.

Dit gaat helaas wel ten koste van jouw gezondheid.


Voorbeelden van ongezonde pindakazen

Naast dat er verschillende merken zijn van pindakaas, bestaan er ook veel soorten. De één is 'naturel', de ander 'crunchy' en weer een ander 'creamy'. 

Alles leuk en aardig, maar waar het mij vooral om draait is dat je pindakaas eet die je enerzijds lekker vindt en die tegelijkertijd niet ongezond is. Beter nog een pindapasta die bijdraagt aan jouw gezondheid!

Onderstaande soorten pindakaas vallen NIET onder de noemer 'goed voor diabetes'. Waarom niet, leg ik je tevens uit.

#1 Calvé Pindakaas

Het spijt me om te zeggen. Nederlands' bekendste en meest geliefde pindakaas-merk  bevat verschillende ongezonde ingrediënten.

In de basis is de pindakaas natuurlijk gezond; vanwege de pinda's. Maar het overige deel waar Calvé Pindakaas mee wordt opgevuld, is niet goed voor je.

Calvé is een groot merk die vele producten op de markt heeft gebracht.

Dit zijn over het algemeen producten die de meeste mensen erg lekker vinden.

Helaas gaat het meestal om producten die slecht voor je gezondheid zijn. Denk aan sauzen zoals mayonaise en dressings.

Pindakaas met transvet

Niet alleen de pindakaas die zij uitbrengen is ongezond, maar ook de mayonaisevarianten en dressings. Ze bevatten vrijwel allemaal toegevoegde suikers, grote hoeveelheden zout en / of slechte vetten.

Kijk maar eens naar de ingrediëntenlijst van hun standaard pindakaas:

Ongezonde pindakaas

En dit is nog één van hun betere aangezien er geen suiker aan is toegevoegd. De variant met 'stukjes pinda' bevat juist minder pinda's (81%), maar wel toegevoegde suikers. 

Dan heb je nog Calvé Pindakaas Creamy; de ergste van allemaal. Bevat nóg minder pinda; 77%. Dat betekent dat een kwart ingevuld is met andere ingrediënten.

 • Ongezonde olie
 • Dextrose (suiker)
 • Zout

Zelfs de Calvé Biologische Pindakaas en Calvé Pindakaas Light doen het niet goed. Bevatten allemaal bovenstaande ingrediënten in meer of mindere mate.


#2 Skippy Creamy en Skippy Super Chunk

Deze pindakaas die je in de supermarkt kunt kopen bevat al wat meer pinda dan de vorigen. Het bestaat namelijk voor 90% uit pinda.

Ongezonde pindakaas

Het tweede hoofdingrediënt is suiker. Daarna komt gehydrogeneerde palmolie en wat zout

De pindakaas van Skippy Creamy is daarmee geen goede keuze. Wanneer ze de toegevoegde ingrediënten achterwege hadden gelaten, was het een heel ander verhaal geweest.


#3 AH Huismerk Pindakaas Varianten 

Hieronder vallen verschillende potten pindakaas:

 • AH Pindakaas naturel. Bevat 85% pinda en ongezonde plantaardige oliën. Zonnebloemolie is ook een vertegenwoordiger van omega-6.
 • AH Pindakaas met stukjes pinda. Al iets meer pinda (87%) maar daarnaast weer ongezonde oliën. En toegevoegd zout.
 • AH Pindakaas. Duurder dan de twee vorige, maar wel minder pinda (76%). En ook zonnebloemolie, dextrose, transvet en zout. Je betaalt meer voor mindere kwaliteit.
 • AH Biologische Pindakaas met stukjes pinda. Bevat 77% pinda. Daarnaast palmvet, rietsuiker en zeezout. Wel allemaal van biologische oorsprong. Dat klinkt natuurlijk veelbelovend, maar maakt voor jouw gezondheid niets uit. Palmvet is palmvet. En rietsuiker is suiker.
 • AH Pindakaas Natriumarm. Denk je gezond bezig te zijn, want "past in een zoutarm dieet". Helaas. Bestaat voor 77% uit pinda, zonnebloemolie, dextrose (druivensuiker) en gehard palmvet. 

Deze 5 vermijden is mijn advies.


#4 Overige huismerken

In dit artikel ben ik een brenger van slecht nieuws. Want ook de overige huismerken zijn over het algemeen gevuld met transvetten, suiker en zout.

Ik heb het bijvoorbeeld over het huismerk van Jumbo. Dat is de Jumbo Pindakaas Naturel en die met stukjes pinda.

Maar ook het eigen merk van Aldi; Helaes Pindakaas. Zowel de 'standaard' variant als die met stukjes pinda en 'creamy' zijn gevuld met ongezonde olie. Lidl doet het niet beter met Vita d'Or die naast pindakaas ook frituurvet maakt. 

Nog één: G'woon Pindakaas Naturel van de Spar en Coop. En helaas is de Oké Pindakaas van de Plus NIET OKÉ.


#5 Alles wat niet minimaal 99% pindakaas is

Eigenlijk kunnen we maar één conclusie trekken:

 • Iedere pindakaas-soort waar niet op zijn minst 99% pinda's in is verwerkt, bevatten waarschijnlijk ongezonde toevoegingen.

De smaak van pure, onbewerkte en suikervrije pindakaas is misschien even wennen als je het niet kent. 

Maar áls je er eenmaal aan gewend bent, wil je niet anders meer. 

Heel veel potten kun je beter overslaan. Denk hierbij ook aan Mister Kitchen's Pindakaas.

ongezonde pindakaas

Die wordt verkocht als 'bevat geen palmvet'.

Dat klinkt gezond, alleen bevat het wel volledig geharde raadzaad. Net zo slecht helaas. Oh ja, er zit ook suiker in.

Menig potje biologische pindakaas kan er ook wat van. Een goed voorbeeld hiervan is de Bio+ Pindakaas. Onder andere te koop bij Coop en Spar. Bevat een mysterieuze plantaardige vet (wordt niet gespecificeerd). En jawel, (riet)suiker.

De pindaboter van Whole Earth doet het van alle bewerkte pindakazen nog het beste. Hier zit 96% pinda in. Maar, ook weer palmolie. En een vrij onschuldig beetje zout.

Let op

Voedingsfabrikanten zijn heer en meester in het verleiden (en misleiden) van de consument. Ze laten hun product zo gezond mogelijk lijken door allerlei keurmerken, vinkjes en veelbelovende termen op de voorkant te vermelden. 

Mijn advies is om te allen tijde het voedingslabel van een product GOED te bestuderen. Dit is erg belangrijk, want alleen op die manier kom je er pas écht achter hoe de vork werkelijk in de steel zit.

Vraag jezelf af of het echt zo gezond is als het lijkt.

De meest mooie uitspraken op de voorkant zijn tevens vaak de meest misleidende uitspraken over het product. Hoe gezonder een product lijkt, hoe meer je op je hoede moet zijn.

Misschien dat de fabrikant je iets wil doen geloven wat helemaal niet zo is. Wees alert en word je bewust van alles wat je koopt, eet en drinkt.


Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


11 tips voor gezonde, koolhydraatarme pindakaas

Nu komt het goede nieuws van dit artikel.

Gelukkig zijn er namelijk steeds meer voedingsfabrikanten bewust van het feit dat goede gezondheid ons dierbaar is. Het draait er tegenwoordig steeds minder om een product zo verslavend mogelijk maken.

Daarbij worden steeds meer mensen zich bewust van hun dieet. Mensen beseffen zich dat voeding een belangrijke rol speelt in hun gezondheid en hoe ze zich voelen. En daar dient de voedingsindustrie rekening mee te houden.

Onderstaande 11 tips voor gezonde en koolhydraatarme pindakazen kun je zowel online bestellen als in de supermarkt kopen. Naast de voedingswaarden heb ik er ook een linkje bij geplaatst. Zo wordt 'ie makkelijk vindbaar voor jou.

Geniet ervan!

Tip!

Vind je dat laagje vet op pure pindakaas maar niets? Je kunt het heel makkelijk oplossen door de pindapasta in een grotere bak te gieten en vervolgens goed door te roeren. Op die manier vermengd de pindaolie zich weer met de gemalen pinda's en kun je het makkelijker gebruiken.


#1 Pindapasta van Body&Fit

Om met de meeste gezonde pindakaas af te trappen, presenteer ik hier de Pindapasta van Body&Fitshop. Met meer vezels dan koolhydraten en andere gunstige macronutriënt-verhoudingen doet deze het aller-allerbest.

 • Ingrediënten: 100% geroosterde pinda's
 • Vetten: 50 gram
 • Eiwitten: 30 gram
 • Koolhydraten: 7 gram 
 • Vezels: 9,9 gram 
Suikervrije pindakaas

De prijs ligt momenteel rond de 5,50 euro voor 1 kg pindakaas. Dat is goed nieuws, want dat betekent direct dat dit niet alleen de meest gezonde pindakaas is voor diabetes, het is ook nog eens één van de goedkoopste.

Je kunt deze alleen online bestellen en het zeker de moeite waard. Na ons onderzoek blijkt deze de beste kwaliteit-/prijsverhouding te hebben. Kijk hier voor meer informatie over deze koolhydraatarme pindakaas. 


#2 Biologische Pindapasta van Body&Fit

Deze pindaboter van Body&Fitshop staat op een mooie tweede plek. Wel een tikkeltje duurder, maar gemaakt van 100% biologische pinda's. En wederom, meer vezels dan koolhydraten. Dit voorkomt een ongezonde stijging in je bloedsuikerspiegel.

 • Ingrediënten: 100% geroosterde, biologische pinda's
 • Vetten: 49,2 gram
 • Eiwitten: 25,8 gram
 • Koolhydraten: 7,6 gram 
 • Vezels: 8,5 gram 
koolhydraatarme pindakaas

De prijs ligt momenteel rond de 5 euro voor 500 gram. Alleen online te bestellen. Kijk hier voor meer informatie over deze suikervrije pindakaas. 


#3 Terrasana Crunchy Pindakaas

Wederom een uitstekende pindakaas. Deze is ook alleen online te verkrijgen bij Body&Fitshop. Prima macroverhoudingen en lekker smeuïg.

 • Ingrediënten: 100% geroosterde pinda's
 • Vetten: 44,9 gram
 • Eiwitten: 28,9 gram
 • Koolhydraten: 11,3 gram 
 • Vezels: 9,5 gram 
Pindakaas voor diabetes

De prijs ligt rond de 5 euro voor 500 gram. Kijk hier voor meer informatie over deze koolhydraatarme pindakaas.


#4 AH 100% Pindakaas

De pure pindakaas van de Albert Heijn doet het ook uitstekend.

 • Ingrediënten: 100% pinda's
 • Vetten: 48 gram
 • Eiwitten: 26 gram
 • Koolhydraten: 12 gram 
 • Vezels: 9 gram 
suikervrije pindakaas ah

De kosten bedragen ongeveer 2 euro voor 350 gram. Naar verhouding ongeveer net zo goedkoop als de eerste tip. Kijk hier voor meer informatie over deze suikervrije pindakaas van de ah. 


#5 AH Biologisch 100% Pindakaas

De 100% biologische pindakaas van de appie. Daar is niets mis mee. Je hebt hem in zowel 'naturel' als 'crunchy'. 

Let wel op! Want je hebt van de biologische pindakazen bij de Albert Heijn ook een ongezonde variant. Die heb ik al eerder genoemd in tip #3 van ongezonde pindakaas voorbeelden.

Ze lijken erg op elkaar, dus zorg dat je wel de juiste kiest.

 • Ingrediënten: 100% biologische pinda's
 • Vetten: 49 gram
 • Eiwitten: 27 gram
 • Koolhydraten: 12 gram 
 • Vezels: 9 gram 
pindakaas voor diabetes

Deze kost bijna 2,50 euro voor een potje van 350 gram. Kijk hier voor meer informatie over deze gezonde pindakaas voor diabetici. 


#6 Jumbo 100% Pindakaas 

Lekker en gezond. Deze suikervrije pindakaas van de Jumbo. 

 • Ingrediënten: 100% pinda's
 • Vetten: 48 gram
 • Eiwitten: 26 gram
 • Koolhydraten: 12 gram 
 • Vezels: 9 gram 
Suikervrije pindakaas jumbo

Je betaalt ongeveer net zo veel (iets minder) als de soortgelijke pindakaas van de Albert Heijn. Deze van de Jumbo kost nog geen 2 euro voor een potje van 350 gram.

Kijk hier voor meer informatie over de suikervrije pindakaas van de Jumbo.


#7 Jumbo Biologisch Puur Pinda Zeezout

Qua voedingswaarden is deze nagenoeg hetzelfde als de vorige. Het enige verschil is dat er gebruik is gemaakt van biologische pinda's én er is een klein beetje zeezout aan toegevoegd. Niets mis mee.

 • Ingrediënten: 99,7% biologische pinda's en zeezout
 • Vetten: 48,5 gram
 • Eiwitten: 26,5 gram
 • Koolhydraten: 11,9 gram 
 • Vezels: 8,9 gram 
koolhydraatarme pindakaas jumbo

Je betaalt ongeveer 2,50 per potje van 350 gram. Net iets meer dan de 'normale' 100% pindakaas dus. Kijk hier voor meer informatie over deze biologische, koolhydraatarme pindakaas.


#8 G'woon Pindakaas 100% Naturel

Net iets anders, maar even gezond. De 100% Naturel Pindakaas van G'woon. 

 • Ingrediënten: 100% pinda's
 • Vetten: 53 gram
 • Eiwitten: 27 gram
 • Koolhydraten: 10 gram 
 • Vezels: 7 gram 
is pindakaas gezond

Per potje van 350 gram betaal je iets meer dan 2 euro. Je kunt 'm kopen bij de Coop en SparKijk hier voor meer informatie over deze gezonde pindakaas.


#9 De Kleine Keuken Pindakaas

Officieel is deze pindakaas voor kinderen bedoelt. Zelf vraag ik me af of dat écht zo is, of dat het puur een marketingtruc is. Want het is gewoon pindakaas. Niet meer, niet minder.

Deze pindakaas smaakt lekker en heeft goede voedingswaarden. Het valt me wel op dat het aantal koolhydraten hoger ligt dan de andere gezonde pindakazen. Waar hem dat in zit, is mij een raadsel.

 • Ingrediënten: 100% biologische pinda's
 • Vetten: 49,2 gram
 • Eiwitten: 27 gram
 • Koolhydraten: 16,1 gram 
 • Vezels: 8,5 gram 
Gezonde pindakaas voor kinderen

Je betaalt meer voor minder. Iets meer dan 2,50 euro voor een potje van 250 gram. Kijk hier voor meer informatie over deze pindakaas zonder toegevoegd vet.


#10 Smaakt Pindakaas Fijn Bio

Helaas pindakaas. De exacte voedingswaarden van de pindakaas van de Aldi zijn niet op het internet te vinden.

 • Ingrediënten: 99,3% biologische pinda's en een beetje zeezout
 • Vetten: 49 gram
 • Eiwitten: 26 gram
 • Koolhydraten: 16 gram 
 • Vezels: 8,4 gram 
Biologische gezonde pindakaas

Deze smaakt prima. Als ik kijk naar de prijs dan is deze naar verhouding één van de duurste. Je betaalt 2 euro voor een klein potje van 220 gram. Kijk hier voor meer informatie over deze suikervrije pindakaas.


#11 Smaakt Pindakaas Crunchy Bio

Met nagenoeg dezelfde voedingswaarden, lijkt deze crunchy variant erg veel op tip #10.

 • Ingrediënten: 99,3% biologische pinda's en een beetje zeezout
 • Vetten: 49 gram
 • Eiwitten: 26 gram
 • Koolhydraten: 16 gram 
 • Vezels: 8,5 gram 
Koolhydraatarme Pindakaas

De prijs is hetzelfde als de 'fijne' versie. Zo'n 2 euro voor een klein potje van 220 gram. Kijk hier voor meer informatie over deze koolhydraatarme pindakaas.

Het Diabetesvrij Geheim

Wanneer je de juiste pindakaas kiest, kun je als diabeet alsnog verantwoord genieten van het smeuïge goedje. Maar niet alleen de pindakaas speelt in die zin een rol, het brood waar je het opsmeert zou ook een bewuste, gezonde keuze moeten zijn.

Bij diabetes type 2 speelt voeding in het algemeen een zeer belangrijke rol. Want een ongezond voedingspatroon ligt voornamelijk ten grondslag aan ontwikkeling van de ziekte.

Om (pre)diabetes mellitus type 2 te kunnen voorkomen of er zelfs van te kunnen genezen is een consistent gezonde levensstijl van levensbelang.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: Welke gezonde pindakaas vind jij het lekkerst? Laat hieronder je reactie achter!

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • H.Janssen-Huitema schreef:

  Wat een verrassing! Zoek ik suikervrije pindakaas voor mijn man met diabetes 2 en krijg ik een fantastische uitleg en ook nog de kans voor gratis info over keerom diabetes 2 terwijl ik net een boek heb gekocht! Dus ook graag deze info, want mijn man staat na 25 jaar op de rand van injecties. Hartelijk dank

  • Marloes Schuurman schreef:

   Geen dank. Heb je onze cursus gekocht bedoel je? Zo ja, dan staat daar echt alles wat je moet weten. Het Diabetesvrij Geheim is niet meer dan 15 pagina’s. De cursus is meer dan 300 🙂

 • >
  Send this to a friend