Wanneer je suikerziekte hebt, is één van de eerste vragen die jij jezelf zult stellen: mag ik druiven eten bij diabetes type 2?
Druiven zijn vrij suikerrijk. Als je diabetes type 2 hebt wil je echter uitkijken met het eten van koolhydraten en suikers. Die kunnen namelijk voor een sterk verhoogde bloedsuiker zorgen.
“Mag je druiven eten bij diabetes type 2?” is daarom de vraag waar ik in dit artikel uitgebreid antwoord op ga geven.
More...
Klik op de bovenstaande video voor meer informatie
Druiven zijn slecht bij diabetes?
Wanneer je diabetes type 2 hebt is het lichaam niet meer in staat geconsumeerde koolhydraten en suikers goed te verwerken. Bij iemand die gezond is, verloopt het namelijk zo:
Je consumeert iets met suikers of koolhydraten. Deze worden via het maag-darmstelsel verwerkt tot individuele suikermoleculen. Die worden vervolgens in het bloed opgenomen waarna de bloedsuikerspiegel stijgt.
Tijdens dat proces zal het lichaam insuline produceren. Insuline heeft de belangrijke taak om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Dat doet het door lichaamscellen open te zetten, zodat de suikerdeeltjes vanuit het bloed naar de cellen kunnen stromen.
Maar wanneer er diabetes type 2 in het spel is, reageren de cellen niet meer goed op insuline.
Cellen gaan steeds minder goed open. De suikerdeeltjes kunnen daardoor niet weg en blijven in het bloed drijven.
Dit heeft schadelijke gevolgen voor het lichaam.
Als diabeet wil je daarom alert zijn op suikerrijke producten, zoals druiven. Die kunnen namelijk een snelle bloedsuikerstijging veroorzaken. En ook al zijn het in dit geval natuurlijke suikers… dat maakt het niet automatisch gezond.
Doel van dit artikel
Sommige fruitsoorten kun je als diabeet prima eten terwijl je anderen beter kunt laten staan. Hoe het met druiven eten zit lees je zo meteen. Ook ga ik in op producten die van de druif afkomstig zijn. Hoe gezond zijn die? En je leest verschillende gezonde vervangers voor druiven.
Mag je druiven bij diabetes type 2?
Eerlijk is eerlijk. De druif behoort tot de fruitsoorten die je maar beter volledig kunt vermijden bij suikerziekte. De reden hiervoor is eenvoudig:
Druiven bevatten te veel suiker en te weinig vezels (voedingswaarde).
En daar waar te veel suiker in zit, of het nu tafelsuiker, melksuiker of druivensuiker is, wil je überhaupt voorkomen als diabetes type 2 patiënt. Ik ben hier heel stelling in, omdat de voornaamste oorzaak van diabetes type 2 hem precies hier in zit.
Er zijn gedurende een langere periode teveel (ongezonde) suikers en koolhydraten geconsumeerd.
Als er dag in dag uit te veel koolhydraten worden gegeten (die ook nog eens van slechte kwaliteit zijn) dan draait onze alvleesklier overuren. Er stroomt dan constant een hoge hoeveelheid insuline door onze bloedbanen.
Door die overproductie van insuline raken cellen alsmaar ongevoeliger voor insuline. Totdat het punt wordt bereikt dat cellen nauwelijks tot niet meer iets uitdoen op de insuline. We spreken dan van diabetes type 2 als gevolg van insulineresistentie.
“Maar een mens heeft toch koolhydraten nodig?”
Suikers en koolhydraten vormen de primaire brandstofbron voor ons lichaam. Het is de energie waardoor ons lichaam kan leven.
Koolhydraten kun je uit allerlei producten halen!
Groenten, peulvruchten en noten bevatten ook koolhydraten, maar dit zijn de zogenaamd complexe koolhydraten. Deze koolhydraten worden langzaam in het bloed opgenomen, waardoor je niet te maken krijgt met sterke bloedsuikerschommelingen.
Dit komt doordat deze producten rijk zijn aan vezels. Deze vezels zorgen ervoor dat de opname van koolhydraten wordt vertraagd. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel veel stabieler.
En dat is precies wat je wilt.
Sterker nog, als diabeet is het cruciaal om vanaf nu de producten met veel (eenvoudige) koolhydraten te vermijden. Producten met complexe koolhydraten zijn wel gezond.
Druiven bevatten nauwelijks vezels. De verhoudingen van 17 gram fruitsuiker en 1,5 gram vezels per 100 gram zijn verre van ideaal. Daarom mag je geen druiven eten bij diabetes type 2.
Ongezonde varianten van druiven
Welke druifsoort je ook kiest, ik raad ze allemaal af. Rode, witte, groene, blauwe of paarse druiven... het beste vermijd je ze allemaal als suikerpatiënt.
Er zijn ook producten die met druiven worden gemaakt. Ook voor die producten geldt dat ze ongezond zijn.
Druivensap
Als je het sap van fruit drinkt, dan worden de suikers nog sneller opgenomen dan wanneer je het fruit zou eten. Mensen gaan bijvoorbeeld vaak de fout in door te denken dat sinaasappelsap gezond is.
Dit is echter niet het geval, omdat je louter het vocht met suiker (en geen gram vezels) drinkt. Het wordt razendsnel opgenomen in het bloed en zorgt dus voor een snelle bloedsuikerstijging.
Sterker nog, het bovenstaande onderzoek concludeerde dat sap vaak ongezonder was dan frisdrank omdat het per 100 mL vaak meer suikers.
Rozijnen en krenten
Door druiven een week te laten drogen in de zon, worden het krenten of rozijnen. Het suikergehalte neemt hierdoor gigantisch toe. Zodra druiven gedroogd zijn kan het wel voor 60-80% uit suiker bestaan. Dat is veel te veel voor iemand met diabetes type 2.
Gezonde vervangers
Gelukkig hoef je echt niet alleen maar groenten en noten te eten. Ook mensen met suikerziekte mogen van (specifieke soorten) fruit genieten. En de essentie van wat fruit gezond maakt is dat het relatief laag in suikers zit en hoog in vezels. Klik hier voor meer tips.
Frambozen
Met slechts 4,5 gram fruitsuiker en maar liefst 2,5 gram vezels per 100 gram, zijn frambozen geschikt.
Ze zorgen niet voor significante bloedsuikerschommelingen en zijn daarom een sterke vervanger binnen de “kleine” fruitsoorten.
Naast dat frambozen veilig zijn om te eten, zijn ze erg gezond voor je.
Je vindt er veel vitamines en mineralen in terug. Vers of uit de diepvries; dat maakt weinig verschil.
Bramen
Aan bramen wordt niet altijd gedacht, terwijl ze wel ontzettend gezond voor je zijn. En ze zijn ook zeker geschikt voor als je diabetes hebt.
Met 5 gram suiker en meer dan 3 gram vezels per 100 gram zijn bramen een uitstekende vervanger voor druiven. Je vindt er ook veel micronutriënten en antioxidanten in terug.
Druiven en diabetes type 2 zijn dus geen match
Als je het belangrijk vindt dat je bloedsuikerspiegel laag en stabiel blijft, dan zijn druiven dus uitgesloten. Kies één van de vervangers of een ander soort fruit die wel gezond zijn als diabeet.
Bij voorkeur consumeer je vanaf nu alleen nog producten die je bloedsuiker gezond houden. Met voeding kun je heel veel teweegbrengen. Misschien wel meer dan je nu denkt.
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: ga jij nog druiven eten bij diabetes type 2? Zo niet, waar ga jij ze dan mee vervangen? Laat hieronder een reactie achter
gaat dit ooknog als je metformine 3xdaags 1000mg en 2x insuline moet spuiten?
Gaat wat precies? Het heeft altijd zin om je eetpatroon te verbeteren. Wij hebben mensen die meer dan 100 eenheden insuline per dag spoten van alle medicatie afgekregen 🙂