Mag Je Wijn Drinken Bij Diabetes Type 2? Lees Hier Het Antwoord!

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

jun 25
Mag Je Wijn Drinken Bij Diabetes Type 2? Lees Hier Het Antwoord!

Is wijn gezond als je diabetes type 2 hebt? Als je suikerziekte hebt wil je altijd uitkijken met producten die zowel suiker als alcohol bevatten.

Maar hoe zit het met wijn?

Er zijn namelijk wisselende berichten over of het drinken van een glas wijn gezond is. In dit artikel lees je of je wijn mag drinken bij diabetes.

More...

Kan wijn bij diabetes type 2?

Laat ik gewoon direct zeggen waar het op staat. Ieder glas alcohol blijkt eigenlijk al te veel te zijn. Uit een onderzoek onder meer dan een half miljoen mensen blijkt dat je het beste helemaal geen alcohol meer drinkt. Nooit meer.

Dat geldt voor iedereen. Maar als je diabetes hebt moet je extra bewust zijn op wat je eet en drinkt. Veel mensen zien de ernst niet in van iets ogenschijnlijk kleins, zoals een drankje. Maar worden vervolgens keihard met de neus op de feiten gedrukt

Vooral met de producten met suikers en koolhydraten moet voorzichtig worden omgesprongen. Helemaal als er ook nog alcohol in zit. Zoals bij wijn bij diabetes.

Doel van dit artikel

Er wordt wel eens beweerd dat het geregeld drinken van een wijntje prima kan. En zelfs gezond kan zijn voor hart en bloedvaten. Maar is dat wel echt zo en hoe zit het daarmee als je diabetes hebt? Hier lees je het antwoord en de uitleg!

Mag je wijn drinken als je diabetes hebt?

Ik moet je teleurstellen. Het antwoord is nee. Het beste is om helemaal geen wijn meer te drinken. Dit geldt ook voor rode wijn, waarvan blijkt dat het helemaal niet zo goed voor de gezondheid is als eerder werd gedacht.

Overigens is het niet alleen wijn dat ongezond is.  Alles waar alcohol in zit wil je vermijden. Helemaal als je diabetes hebt. En dat komt doordat:

Alcohol giftig is voor je lichaam. Het wordt niet voor niets als ontsmettingsmiddel gebruikt, omdat het levende organismen in één klap kan doden. Alcohol tast je lichaam aan en verstoord normale lichaamsprocessen.

Alcoholische dranken, zoals bier, rijk zijn aan calorieën en vaak suikers of koolhydraten bevatten.

Per definitie zijn ze dus niet gezond, of je nu diabetes hebt of niet. Ook alcoholvrije wijn bij diabetes is niet gezond.

Het bevat weliswaar geen alcohol... maar nog steeds de suikers. Sterker nog, vaak zelfs meer dan 'normale' wijn!

Wijn bij diabetes is niet ideaal

Door alcohol krijg je trek in eten. En dat is meestal niet in stukjes appel of plakjes komkommer, maar in slecht eten.

Een kleine hoeveelheid alcohol kan bloedsuikerverlagend werken. Dat kan positief zijn, echter wordt het risicovol in combinatie met diabetesmedicatie. De kans op een hypoglycemie stijgt dan.

Veel alcohol drinken is echter extra schadelijk voor mensen met diabetes type 2. Het maakt het lichaam nog insuline-ongevoeliger. Hierdoor kunnen je bloedglucosewaarden gevaarlijk hoog worden.


Hoe je toch af en toe wijn kunt nemen

Het wordt denk ik wel duidelijk dat wijn bij diabetes (en andere alcoholische versnaperingen) ongewenst zijn.

En als je na het lezen van deze informatie per direct kan zeggen dat je nooit meer een glas alcohol aanraakt; dan ben ik daar erg blij mee. Dat is namelijk het beste voor jouw gezondheid

Wijn bij diabetes? Dit is de juiste manier!

Echter weet ik ook dat sommige mensen toch af en toe willen genieten van een drankje. Daarom ga ik je de mogelijkheid bieden om toch op zijn tijd een wijntje te drinken. Echter zitten hier wel een paar ‘voorwaarden’ aan. 

Je wilt namelijk wel bepaalde voorzorgsmaatregelen treffen voordat je wijn gaat drinken. 

Ik geef je 3 tips om zo veilig mogelijk een drankje te nemen.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


De 3 tips om ‘veilig’ wijn te drinken

Tip 1: Kies de juiste soort wijn

Waar het al bij begint is met de soort wijn die je kiest. Het maakt nogal een verschil of je zoete of droge wijn bij diabetes neemt. 

Rode wijn of witte wijn bij diabetes?

Droge wijn bevat namelijk nauwelijks tot geen suikers of koolhydraten. Terwijl je met zoete witte wijn al gauw suikerhoeveelheden binnenkrijgt vergelijkbaar met frisdrank.

Dat geldt ook voor de zoetere rode wijnsoorten, zoals rode vruchtenwijn.

Kies dus altijd voor normale rode wijn of droge witte wijn bij diabetes type 2.

Rode wijn is het beste bij diabetes type 2 als je tussen de twee zou moeten kiezen.

Tip 2: Drink bij voorkeur tijdens de maaltijd

Wanneer je alcohol drinkt tijdens het eten, dan zal duurt het langer voordat het in je bloed wordt opgenomen. Het wordt immers gemixt met het voedsel in je maag. En dat het trager wordt verwerkt is een goed teken. Op die manier zal de alcohol namelijk minder schadelijk zijn.

Ook blijkt dat het drinken van een wijntje bij het eten een lichtelijk bloedsuikerverlagend effect kan hebben. Dat is een positief effect, maar geldt wel alleen bij maximaal één glas wijn bij diabetes. Als je meer gaat drinken gaat het al niet meer op.

Tip 3: Drink NOOIT vlak voor het slapen gaan

Het bloedsuikerverlagende effect van alcohol kan als positief worden gezien. Maar het kan ook een risico vormen, vooral als je al bloedsuikerverlagende medicatie neemt. Als je alcohol met deze medicatie combineert kan het zijn dat je bloedsuiker te veel verlaagt.

Je krijgt een hypoglycemie. Je gaat zweten, krijgt hartkloppingen, wordt duizelig en kunt verward worden. Als je dit merkt moet je iets eten of drinken waardoor je bloedsuiker snel wordt verhoogd.

Alcohol voor het slapen kan een hyp veroorzaken

Maar wat nu als je een hypo krijgt tijdens je slaap? De bloedsuiker kan dan zo sterk dalen dat je tijdelijk bewusteloos raakt! Zelf merk je dit natuurlijk niet en voor je partner kan het lijken alsof je gewoon slaapt. Ondertussen lig je bewusteloos in bed. Dit is erg gevaarlijk.

 Om dit te voorkomen wil je daarom tot minimaal 3 uur voordat je gaat slapen geen alcohol meer nuttigen.


Matig het gebruik

Als we kijken naar jouw gezondheid is het dus het beste om nooit meer een druppel alcohol te drinken. Wil je toch nog eens een glas wijn drinken bij diabetes? Houd je dan aan de tips hierboven en drink dan maximaal twee avonden per week en houd het bij één wijntje per avond.

Rode en witte wijn - met mate - mag bij diabetes

Zoals je hebt kunnen lezen, mag zowel witte als rode wijn bij diabetes type 2... mits je het bij normale hoeveelheden houdt. Anders slaat het alsnog om naar ongezond.

Mensen onderschatten vaak wat voeding met het lichaam kan doen.

Maar het is relatief simpel:

Wanneer je ongezond eet, zul je een ongezond lichaam krijgen... en wanneer je gezond eet, krijg je een gezond lichaam. Maar het gaat veel verder dan dit!

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: drink jij wijn bij diabetes? Drink jij dan witte wijn of rode wijn? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend