10 Schokkende Feiten Over Diabetes In Nederland – Leestip!

Wat Is Diabetes Type 2

feb 08
10 Schokkende Feiten Over Diabetes In Nederland - Leestip!

Als je net ontdekt hebt dat jij of iemand in je omgeving suikerziekte heeft, kan dit je doen afvragen of je de enige bent.

Er zijn nog veel meer Nederlanders met diabetes en er wordt heel veel voor deze patiënten gedaan.

In dit artikel bespreek ik de tien belangrijkste feiten over diabetes in Nederland zodat je op de hoogte bent van wat er allemaal gebeurt.

More...

Dit moet je weten over diabetes type 2 in Nederland

Suikerziekte is een gemene aandoening waar veel Nederlanders last van hebben. Hun lichaam maakt onvoldoende insuline aan. Dat is een stofje dat helpt bij het verwijderen van suikers in de bloedbaan.

Te veel suikers in je bloed maken je ziek. Je krijgt er allerlei klachten van. Zeker als je bloedsuiker jaren lang te hoog is.

Je wordt blind, krijgt nierproblemen of je krijgt hartklachten. Veel mensen gaan dood aan de complicaties van diabetes.

Daarom is het zo belangrijk om je goed te laten informeren als je last krijgt van deze ziekte. Er is veel wat je eraan kunt doen. Zeker als je er op tijd bij bent.

Doel van dit artikel

In dit artikel bespreek ik de tien belangrijkste feiten over diabetes in Nederland. Je leert zaken die je absoluut moet weten voor je algemene kennis over de ziekte.

Feit 1: Je levensverwachting gaat er hard op achteruit

Het is moeilijk te zeggen hoeveel mensen doodgaan aan suikerziekte. Dit komt omdat de meeste mensen niet direct overlijden aan de gevolgen van diabetes.

Want suikerziekte kan leiden tot:

  • Hart- en vaatziekten
  • Nierproblemen
  • Zichtproblemen
  • Chronische infecties
  • En nog veel meer complicaties

Deze zijn met name verantwoordelijk voor sterfte. Dat iemand komt te overlijden als direct gevolg van diabetes is een stuk zeldzamer. Daarom zou het misleidend zijn om hier te schrijven over het sterftecijfer. Als je daar informatie over wilt, vind je dat hier.

Al met al hebben wetenschappers ingeschat dat mensen met diabetes type 2 gemiddeld tien jaar eerder komen te overlijden.


Er zijn ook onderzoeken die een iets lagere of iets hogere levensverwachting laten zien. Dit hangt af van waar het onderzoek is gedaan, wie er aan meededen en andere factoren. Dit soort grote onderzoeken gebeuren meestal in het buitenland.


Feit 2: 1.2 miljoen Nederlanders hebben diabetes

Misschien is dit wel het meest schokkende feitje uit dit rijtje.

1,2 miljoen Nederlanders. Dat is 1 op de 14. Dat maakt suikerziekte één van de meest voorkomende ziektes in Nederland.

Daarnaast komen er elke week 1200 mensen bij in Nederland. En in de toekomst zal de stijging van het aantal patiënten alleen maar sneller verlopen. 

  • Dat komt door de vergrijzing in Nederland.

De gemiddelde leeftijd wordt hoger, we worden allemaal ouder. En hoe ouder je bent, hoe groter de kans op  diabetes. Klik hier voor een grafiek.

Maar is dat de enige reden dat het aantal suikerpatiënten zo sterk toeneemt?

Factoren die je kans op diabetes verhogen

Uit een enorme studie onder 85.000 vrouwen blijkt dat er vier factoren verantwoordelijk zijn voor 90% van alle diabetes gevallen. Dit zijn:

  • Overgewicht
  • Te weinig bewegen
  • Ongezond eten
  • Roken

Vrouwen met een gezond gewicht, 30 minuten beweging per dag, een relatief gezond dieet en die niet roken...

...die hebben 90% minder kans op diabetes.

De belangrijkste factor is hoe zwaar je bent. Mensen met obesitas krijgen twintig tot veertig keer vaker diabetes.

Als je te zwaar bent is afvallen dus bittere noodzaak. Als je 10% van je lichaamsgewicht kwijtraakt betekent dit dat je kans op diabetes met 50% vermindert.

Dit verklaart ook waarom er steeds meer mensen in Nederland diabetes type 2 krijgen. We zijn veel dikker geworden de afgelopen decennia. En dat maakt de kans dat je suikerziekte krijgt veel groter.


Feit 3: 200.000 mensen hebben suikerziekte... zonder dat ze dat weten

Op dit moment zijn er 200.000 mensen die al suikerziekte hebben maar die er niet van de op de hoogte zijn.

Vaak hebben deze mensen wel klachten maar zijn deze zo vaag dat ze niet aan diabetes denken.

Zelfs je huisarts kan vergeten je bloedsuiker te checken als je binnenkomt met iets vaags als "hoofdpijn." Toch is dit een veelvoorkomende klacht bij diabetes type 2.

Als je vage gezondheidsproblemen hebt, is het altijd slim om je arts te vragen om een diabetesonderzoek. Des te eerder de diagnose, hoe beter de vooruitzichten.

De eerste twintig jaar van diabetes zijn het belangrijkste voor het voorkomen van complicaties.

Laat je dus altijd onderzoeken als je twijfelt.


Feit 4: Diabetes kost de samenleving 1,7 miljard euro per jaar

Omdat zoveel mensen in Nederland diabetes hebben, kost dit veel geld.

De grootste kostenpost is medicatie. 5% van alle Nederlanders gebruiken medicijnen tegen diabetes type 2.

Denk aan middelen om de bloedsuiker kunstmatig laag te houden.

En de hulpmiddelen om bloed te prikken zijn hier ook bij inbegrepen. Dat kost meer dan 600 miljoen per jaar.

Op een gedeelde tweede en derde plaats komen de ouderenzorg rond diabetes en de zorg in ziekenhuizen en artsenposten.

Het erge van deze cijfers is dat hierbij nog niet alle complicaties bij zijn opgeteld. Als iemand hartproblemen krijgt door diabetes, worden deze betaald uit het hartproblemen-potje. Hierdoor liggen de daadwerkelijke kosten veel hoger.

Wie nemen geen medicijnen voor diabetes?

5% van alle Nederlanders neemt medicatie. Dit zijn ongeveer 800.000 mensen.

Dan zijn er nog 200.000 mensen die niet weten dat ze diabetes hebben. En een klein groepje van 200.000 mensen met diabetes die geen medicijnen slikken.

Wat is hier aan de hand?

Suikerziekte kan worden aangepakt met een behandeling gebaseerd op voeding. Veel mensen in onze cursus hebben dat al ontdekt en zijn erin geslaagd om zonder medicijnen van hun suikerziekte af te komen.

Wil je weten hoe jij dat ook kan doen? Kijk dan hier.


Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Feit 5: Diabetes kost jou ook geld

Als je heel ziek wordt door je diabetes, kan het onmogelijk worden om te werken. Je krijgt dan in eerste instantie je loon doorbetaald. Maar ook dat houdt een keer op.

Daarnaast zijn er kosten voor medicatie. Het begint met het eigen risico van je verzekering. Vaak is er een eigen bijdrage voor de diabetesmedicatie.

Verder kosten de glucosemeter en strips geld, mocht je die willen gebruiken. Die aanschaffen is wel handig om in de gaten te krijgen wat je bloedsuikerwaarden zijn.

Zeker als je wel eens een hyper of een hypo krijgt. Mensen die insuline spuiten krijgen die gelukkig wel vergoed.

Het is dus niet zo dat je volledig gedekt bent voor alle kosten die bij suikerziekte komen kijken. Sterker nog: als je niet goed voor jezelf zorgt worden die kosten hoger.


Feit 6: Diabetes is te genezen

Het is makkelijk om je blind te staren op geld. Zeker als je ziet hoe hoog de kosten van diabeteszorg in Nederland zijn.

Maar veel belangrijker is dat complicaties van diabetes je leven vele malen onprettiger maken. Je voelt je niet meer fit. Je krijgt pijntjes. Al met al heb je veel minder plezier in het leven.

Ik zou willen beargumenteren dat gezondheid belangrijker is dan geld. En dat als je niet goed op jezelf past - bijvoorbeeld door diabetes te genezen - je lange tijd te maken krijgt met een slechtere kwaliteit van leven.

Wees er snel bij!

Snel handelen als je diabetes krijgt is belangrijk. De eerste twintig jaar zijn het meest invloedrijk voor het verloop van je ziekte. Als jij in die tijd consequent bent met zelfzorg heb je er op je oude dag veel minder last van.

Pak de oorzaak aan, niet de symptomen

Zoals je weet is bij diabetes je suikerspiegel voortdurend veel te hoog. Je kunt deze kunstmatig verlagen met medicatie.

Maar deze medicijnen hebben vervelende bijwerkingen. Het lost het oorspronkelijke probleem op maar zorgt dat er ongemakken bijkomen.

Veel artsen geven je een pil en het advies om gezonder te eten. 

Soms sturen ze je naar een diëtist. Dat gaat allemaal niet van harte. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Terwijl ik juist heb gezien dat als mijn klanten echt gemotiveerd zijn ze binnen enkele weken van hun diabetes af kunnen zijn. Het is makkelijker dan je denkt maar de meeste mensen zijn niet bereid om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Het is beter om de oorzaak van het probleem weg te nemen. Door continu je bloedsuiker laag te houden, bijvoorbeeld. Dit kan je doen door bepaalde voedingsmiddelen te vermijden.


Feit 7: 750.000 mensen lopen een grote kans om diabetes te krijgen

1,2 miljoen mensen hebben diabetes. Maar er zijn er maar liefst 750.000 mensen wiens bloedsuikerwaarden zich in de risicozone bevinden. De kans dat zij op latere leeftijd diabetes ontwikkelen is heel groot.

Als je bloedsuikerregulatie zo slecht werkt dat je al bijna ziek bent, spreekt men van "pre-diabetes". Als je in die situatie zit en tegelijkertijd een ongezonde leefstijl aanhoudt is er geen ontkomen meer aan.

Daarom is het zo belangrijk om te weten waar je staat. Heb je overgewicht, rook je en eet je niet al te best? Dan kan een onderzoek aantonen of je pre-diabetes hebt.

De groep mensen die in de nabije toekomst diabetes zal krijgen is zo groot dat dit een serieus probleem zal vormen.

Voor de zorgkosten, de borgdruk voor zorgverleners maar bovenal voor henzelf. Als het zo doorgaat hebben straks 2 miljoen mensen in Nederland diabetes. Dat moeten we natuurlijk voorkomen.


Feit 8: Ouderdomssuiker komt veel vaker voor dan jeugdsuiker

Er zijn twee soorten suikerziekte:

  • Bij jeugdsuiker stopt de alvleesklier met het aanmaken van het hormoon insuline. Hierdoor kan je lichaam niet omgaan met suikers die je binnenkrijgt via de voeding. Mensen met jeugdsuiker moeten insuline toedienen om te voorkomen dat ze doodgaan aan hun aandoening. Ze moeten hun leven lang insuline spuiten
  • Bij ouderdomssuiker neemt de hoeveelheid insuline af door een ongezonde levensstijl. Met hulp van medicijnen kan de bloedsuiker gereguleerd worden. Of door zo te eten dat het lichaam wordt ontzien kan voorkomen worden dat je nog zieker wordt

Men weet niet precies hoe jeugdsuiker ontstaat. Er zijn theorieën over. Bijvoorbeeld dat de alvleesklier stopt met het maken van insuline omdat het lichaam insuline-producerende cellen kapot heeft gemaakt.

Jeugdsuiker is dus ook niet te voorkomen. Ouderdomssuiker daarentegen kan goed voorkomen worden. Eerder legde ik al uit dat een gezond gewicht aanhouden, goed eten en veel bewegen een grote rol speelt.

Het opvallende is dat de ziekte die goed te voorkomen is het meeste voorkomt. 90% van alle diabetes-gevallen is namelijk diabetes type 2.


Feit 9: De helft van alle patiënten heeft chronische klachten

Diabetes op zichzelf is geen pretje. Er is veel waar je op moet letten. Je moet naar de dokter. En meestal krijg je medicijnen.

Maar dat is niet het enige. Zo krijgt 82% van alle patiënten na 20 jaar oogproblemen.

Het is één van de vele complicaties die je kunt krijgen.

Mensen met suikerziekte voelen zich veelal slechter dan de rest van de bevolking. 1 op de 6 patiënten is depressief. 10-43% krijgt hart- en vaatziekten.

40% van de patiënten krijgt nierschade en een derde krijgt te maken met aangetaste zenuwen. Allemaal problemen die oud worden een stuk minder prettig maken.


Feit 10: Er wordt veel gedaan voor mensen met diabetes

Er zijn veel organisaties in Nederland die proberen het leven van mensen met diabetes te verbeteren.

Zo is daar de Nederlandse Diabetes Federatie. Zij geven veel informatie over de ziekte, met name voor mensen die in de zorg werken.

De Diabetesvereniging Nederland is de grootste patiëntenvereniging. Zij geven vooral informatie aan patiënten en proberen hun belangen zo goed mogelijk te behartigen.

Het Diabetesfonds is een goed doel dat investeert in wetenschappelijk onderzoek. Met name naar medische behandelingen van diabetes.

En natuurlijk is er onze site. Wij informeren je over wat jij kunt doen om de klachten van je suikerziekte drastisch te verminderen. En hoe je een prachtig en leuk leven kunt leiden door goed voor jezelf te zorgen.

Het Diabetesvrij Geheim

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Wat wil jij weten over diabetes in Nederland? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Silvana Mastenbroek schreef:

    Heb pas gehoord dat ik 2 heb !

  • >
    Send this to a friend