11 Natuurlijke Alternatieven Voor Diabetes Medicatie Bij Type 2 Patiënten

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

feb 08
11 Natuurlijke Alternatieven Voor Diabetes Medicatie Bij Type 2 Patiënten

Zoek jij natuurlijke alternatieven voor diabetes medicatie? Heb jij diabetes type 2 en slik je dagelijks chemische pillen?

Waarschijnlijk ben jij hier niet blij mee. Gelukkig hoef het niet zo te zijn.

Er bestaan vele natuurlijk alternatieven voor diabetes medicatie. In dit artikel leer je 11 verschillende.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Natuurlijk diabetes medicatie bestaat echt

Wanneer je gediagnosticeerd wordt met diabetes type 2, word je doodgegooid met allerlei nieuwe informatie. De kans is groot dat je hier niet veel van meekrijgt aangezien je helemaal in shock bent bij het horen van deze ziekte. Die had je niet zien aankomen.

Het eerste wat je vervolgens meekrijgt is de diabetes type 2 medicatie. Er zijn verschillende soorten diabetes medicatie. Maar de kans is groot dat je diabetes medicatie uit metformine bestaat, deze neem je oraal in. Bij diabetes krijg je dit medicijn in de vorm van tabletten.

Metformine is één van de beste medicijnen tegen diabetes type 2 en daarnaast het minst gevaarlijk.

Wanneer je in een vergevorderd stadium bent, bestaat je diabetes medicatie uit insuline. Dit kun je alleen spuiten. Insuline is namelijk een hormoon. Wanneer je deze diabetes medicatie in de vorm van tabletten oraal zou innemen wordt dit hormoon (insuline) afgebroken in de maag. En dan stopt ook de werking van insuline.

Maar ondanks de goede werkzaamheden van deze diabetes medicatie krijg je wel last van bijwerkingen. Zo zijn de bijwerkingen van metformine:

 • Misselikheid
 • Braken
 • Diarree
 • Buikpijn
 • Verlies van eetlust

Sommige mensen kunnen dus gewicht verliezen bij deze diabetes medicatie. Maar de overgrote groep zal juist gewicht aankomen. Een bijwerking van diabetes medicatie is namelijk ook gewichtstoename.

Doel van dit artikel

Allemaal bijwerkingen die jij liever voorkomt. En dat kan! Nu zeg ik niet dat je met je medicatie moet stoppen. Dit kan namelijk alleen in overleg met je arts.

Maar er zijn wel natuurlijke voedingsmiddelen die je bloedsuikerspiegel verlagen en je insuline gevoeligheid verhogen. Daarom geef ik je in dit artikel 11 natuurlijke alternatieven van diabetes medicatie bij type 2 patiënten.


#1 Kaneel als één van de alternatieven voor diabetes medicatie

Kruiden, we kunnen er niet genoeg van krijgen. En toch is het jammer dat de meeste kruiden in de Nederlandse keuken niet gebruikt worden. Maar er is één kruid die wij gelukkig nog wel veel eten en die ook nog eens ontzettend gezond is. En dan heb ik het over kaneel.

Kaneel verlaagd namelijk sterk de kans op diabetes type 2.

Zo verhoogt kaneel de insulinegevoeligheid van je cellen. In normaal Nederlands houdt dat in dat het lichaam minder insuline aan hoeft te maken om dezelfde hoeveelheid glucose op te kunnen nemen.

Als gevolg hiervan hoeft je pancreas minder hard te werken na een maaltijd vol koolhydraten en suiker. Kaneel kan diabetes type 2 dus voorkomen en daarnaast helpen bij het genezen van diabetes type 2.

Ook heeft kaneel invloed op verschillende darm enzymen waardoor de afbraak van koolhydraten vertraagt.

 • Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel minder snel

Kaneel verlaagt je bloedsuikerspiegel dus op verschillende manieren. Ideaal voor diabetes type 2 patiënten.

kaneel diabetes

En dan is er nog één ding:

HET HEILIGE KRUID VOOR DIABETESPATIËNTEN


In kaneel zit een stofje dat zich net zoals insuline gedraagt. Dat betekent dus dat als je kaneel eet in combinatie met koolhydraten, je lichaam minder insuline aan hoeft te maken. Hierdoor versterk je de opname van suikers zonder je lichaam te belasten. Daar zal je pancreas je erg dankbaar voor zijn.


#2 Knoflook

Knoflook is een plant uit de lookfamilie. Tot deze familie behoren onder andere ui, prei en bieslook. Knoflook groeit op vele plekken en is een populair ingrediënt in de verschillende keukens over de hele wereld. Het is natuurlijk ook erg lekker!

Echter, in de hele oude geschiedenis, gebruikte men voornamelijk knoflook voor de gezondheid en de geneeskrachtige eigenschappen.
knoflook

Zo blijkt knoflook de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Zo is er een onderzoek geweest die knoflookextract toediende aan ratten. Knoflookextract vergrootte de hoeveelheid insuline in diabetes type 2 ratten.

Nu kun je niet met 100% zekerheid zeggen dat dit ook voor mensen geldt maar het kan zeker geen kwaad.

Soortgelijke studies zijn uitgevoerd met ui. Deze groente behoort ook tot de lookfamilie en heeft ook positieve effecten op de bloedsuikerspiegel.

Ondanks het risico op een slechte adem, zorgen knoflook en ui er wel voor dat eten lekker smaakt. En dan blijkt het ook nog eens goed voor de gezondheid te zijn. Kom maar door dus met die zakken knoflook en ui als diabetes medicatie.


#3 Blauwe bessen

Bessen zijn één van de gezondste fruitsoorten op aarde. Dit heeft veelal te maken met het feit dat bessen minder suiker bevatten dan de gemiddelde fruitsoort.

Nu is ons altijd geleerd dat fruit gezond is. En dat is zeker waar. Maar ook daar heb je gradaties in.

In blauwe bessen zitten anthrocyaninen.

Dit zijn stoffen die we vinden in kleurrijke planten en fruitsoorten. Maar uit onderzoek blijkt dat deze anthocyaninen gunstige effecten hebben op de insulinegevoeligheid. Wat eigenlijk best gek is aangezien de meeste fruitsoorten aardig wat suikers bevatten.

Toch vergeten de meeste mensen dat veel fruitsoorten antioxidanten bevatten die veel positieve effecten op het lichaam hebben. Zo ook bij de blauwe bessen en hun anthrocyaninen.

Tip!

Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van een blauwe bessen smoothie per dag, de insulinegevoeligheid verhoogt bij mensen die al insulineresistent zijn.

Je bent insulineresistent wanneer je ongevoelig bent voor insuline en dus nauwelijks tot geen suikers meer uit je bloedbaan op kunt nemen. Dit is het geval bij pre-diabetici of diabetes type 2 patiënten.

Niet alleen zijn deze blauwe bessen heel erg gezond. Ze zijn ook erg lekker. Je kunt ze 's ochtends door de yoghurt of kwark nemen maar ze zijn ook heerlijk door een smoothie.


#4 Koffie als één van de vloeibare alternatieven voor diabetes medicatie

Hier kom ik bij het drankje waarbij veel mensen denken dat het ongezond is. Veel wisselende verhalen gaan de wereld rond. Maar gelukkig ben ik hier om de fabel de wereld uit te helpen.

Koffie is namelijk gezond wanneer je het met mate drinkt. Alles kan ongezond zijn wanneer je teveel neemt. Zelfs water!

Koffie is afkomstig van een plant. De koffiebonen van deze plant bevatten ontzettend veel positieve stoffen voor ons lichaam. Uit onderzoek blijken deze positieve effecten vooral te gelden tegen verouderingsziekten zoals diabetes, Alzheimer en Parkinson.

Aanvullende informatie

Koffie activeert het nrf2-eiwit in de cellen. Dit eiwit zet allerlei processen in gang om onze cellen te beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn giftige stoffen in ons lichaam en je wilt niet dat deze je cellen beschadigen. En laat diabetes nou net een ziekte zijn waarbij een overmaat van vrije radicalen een belangrijke rol speelt.

Behalve dit grote voordeel kleven er ook nadelen aan koffie:

 • Zo speelt koffie een dubbele rol bij hart- en vaatziekten, de ziekte die vaak het gevolg is van diabetes
koffie diabetes

Koffie beschermt enigszins tegen het ontstaan van hart- en vaatziekten. Maar als deze hart- en vaatziekten zich eenmaal ingezet hebben, kan koffie juist de kans op een hartaanval vergroten. De wijze les die je hieruit haalt: drink koffie dus met mate, 3 tot 5 koppen per dag en absoluut zonder suiker en melk!


#5 Eet de juiste chocolade

Er is één ding op aarde waar je mij letterlijk voor kunt wakker maken en dat is: "chocolade!"

Je hoort vaak veel negatieve verhalen over chocolade. En deze kan ik helaas ook niet wegnemen. Want als ik het over witte- en melkchocolade heb dan zijn deze negatieve verhalen de waarheid. Beide soorten chocolade bevatten namelijk erg veel snelle suikers. Iets wat je als diabetes patiënt absoluut moet vermijden.

Maar welke chocoladesoort zou dan wel als diabetes medicatie kunnen werken? Dat is zwarte chocolade!

Zwarte chocolade is chocolade wat minimaal 70% uit cacao bevat.

Hoe meer cacao, hoe beter natuurlijk. Deze chocolade heeft ten eerste hele gezonde effecten op het lichaam omdat het veel flavonoïden bevat. Deze flavonoïden zorgen ervoor dat je immuunsysteem weer wakker wordt geschud doordat de flavonoïden een soort licht giftig stofjes zijn. Je lichaam wordt dus efficiënter in het opruimen van indringers. 

chocolade bloedsuiker

En net zoals met koffie hebben deze flavonoïden ook een beschermend effect voor het ontwikkelen van diabetes type 2.

 • Het verhoogt namelijk de insulinegevoeligheid van onze lichaamscellen.

Nu raad ik je niet aan om elke dag twee repen pure chocolade van 70% cacao te eten. Maar elke dag een blokje van 20 gram is absoluut niet verkeerd voor de gezondheid.


#6 Fenegriek als alternatief voor diabetes medicatie

Fenegriek is een kruid die weinig Nederlanders gebruiken. Niet zo gek natuurlijk aangezien de meeste Nederlanders niet verder komen dan peper, zout en nootmuskaat.

Fenegriek is een plant met kleine groene bladeren en witte bloemen. De peulen bevatten kleine goudbruine zaden. Deze zaden worden als kruid gebruikt.

"Al duizenden jaren wordt deze kruid gebruikt in de Chinese geneeskunde om huidaandoening te behandelen."

Maar wat hebben diabetes patiënten hier precies aan? Het blijkt ook een positief effect te hebben op je insuline hormoon. Het positieve effect geldt zowel voor diabetes type 1 als type 2 patiënten.

POSITIEVE EFFECTEN VAN FENEGRIEK


1. Zo blijken vele studies te hebben aangetoond dat fenegriek de bloedsuikerspiegel kan verlagen in diabetes patiënten.

2. Daarnaast helpt het ook je "nuchtere suikerspiegel" te verlagen. Dit is je bloedsuikerspiegel wanneer je een langere tijd (8 uur of langer) niet hebt gegeten.

3. Als laatst vertraagd het de suikeropname waardoor je minder last hebt van hoge suikerpieken.

Ook is fenegriek goed voor pre-diabetespatiënten. Dit zijn mensen met een verhoogde bloedsuikerspiegel, zonder gediagnosticeerd te zijn met diabetes type 2. De kans is dus wel groot dat ze diabetes type 2 ontwikkelen als ze met dezelfde levensstijl doorgaan.

Het nemen van fenegriek supplementen in pre-diabetespatiënten verlaagt de kans op de ontwikkeling van diabetes. 

Je kunt dus wel stellen dat fenegriek een goede vervanger is voor diabetes medicatie. Veel kruiden kunnen gezien worden als het nieuwe medicijn tegen diabetes type 2.

Het is in ieder geval een goede aanvulling op diabetesmedicatie.

fenegriek suikerziekte

Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#7 Pom Wonderful

En zo komen we uit bij het meest waardevolle drankje ter wereld. Er zijn maar weinig mensen die de effecten weten van deze fruitsoort. Maar één ding kan ik je alvast verklappen:

Granaatappels zijn heel gezond.

Checklist

Granaatappels bevatten meer gezonde stoffen dan je zou denken:

 • Vezels
 • Eiwitten
 • Vitamine C
 • Vitamine K
 • Foliumzuur
 • Kalium

Helaas bevatten ze ook veel suikers. De meeste diabetes patiënten zullen nu afhaken bij het lezen hiervan aangezien suiker het hele probleem van diabetes heeft veroorzaakt.

MAAR het mooie van dit drankje is dat onderzoek laat zien dat je glucose- en insulinespiegel nauwelijks stijgt ondanks dat er veel suiker inzit. Waardoor dit precies komt heeft de wetenschap nog niet kunnen bepalen.

gezonde dranken diabetes

In granaatappels zitten punicalagins. Dit zijn krachtige antioxidanten die in de schil van granaatappels zitten.

De antioxidanten in granaatappelsap blijken drie keer zo sterk te zijn als de antioxidanten in groene thee en rode wijn.

En het is niet dat rode wijn en groene thee slappe antioxidanten bevatten. Beide zijn ontzettend rijk aan sterke antioxidanten. En zoals je eerder hebt kunnen lezen, zijn antioxidanten goed voor diabetes type 2 patiënten omdat ze je insulinegevoeligheid kunnen verhogen. Pas echter wel op met granaatappelsap. Per glas bevat het nogal wat suikers. Neem dus maar een halve glaasje per dag.


#8 Resistent zetmeel

Het eten van onoplosbare vezels (resistant starch) heeft verschillende positieve effecten op ons lichaam

Onoplosbare voedingsvezels kunnen door ons lichaam niet worden opgenomen. Ze verlaten dus eigenlijk onverteerd je lichaam weer. Afgezien van het feit dat je goede darmbacteriën er wel van kunnen eten.

En wanneer deze goede darmbacteriën gevoed worden heeft dat een positief effect op je lichaam. De darmbacteriën hebben namelijk een grote invloed op je afweersysteem. Zo verwijderen darmbacteriën giftige stoffen uit je voeding en maken daarnaast weer goede stoffen aan.

Maar goed we dwalen af.

Belangrijke informatie

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat "resistant starch" oftewel resistent zetmeel de insulinegevoeligheid verhoogd.

Daarnaast is deze onoplosbare vezel heel effectief in het verlagen van de bloedsuikerspiegel na een maaltijd. Er zijn zelfs onderzoeken die een verbetering van 33-50% in insulinegevoeligheid laten zien na het innemen van 15-35 gram resistent zetmeel voor 4 weken.

Je vindt deze onoplosbare vezel veel in granen, zaden, peulvruchten en onrijpe bananen. Daarnaast kun je deze "resistente zetmeel" ook als supplement kopen.


#9 Havermout

Diabetes type 2 is een ziekte die ontstaat doordat het lichaam ongevoelig wordt voor insuline door teveel inname van suikers en koolhydraten.

Het klinkt niet zo lastig om te minderen in suikers en koolhydraten. Echter blijkt dit in de praktijk ontzettend moeilijk te zijn. Dat is ook niet zo gek als je kijkt in wat voor samenleving wij leven. Op elke hoek van de straat vind je wel een winkel met lekkere hapjes.

Wanneer je diabetes type 2 patiënt bent dan heb je vaak last van een te hoge bloedsuikerspiegel.

Gelukkig kan havermout de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Met name bij personen die diabetes type 2 hebben.

Zo toonde een onderzoek aan dat wanneer suikerpatiënten meer havermoutpap eten, er 40% minder insuline gespoten hoefde te worden.

havermout medicatie

Dit komt mede doordat beta-glucan (vezel) ervoor zorgt dat de glychemische index van een product verlaagt.

"De glychemische index van een product zegt iets over hoe snel suikers in het bloed worden opgenomen. En die wil je dus zo laag mogelijk hebben!"

Voor de diabetes type 2 patiënten onder ons kan het dus handig zijn om je brood te vervangen voor havermout. De kans is groot dat je op den duur dan geen diabetes medicatie meer nodig hebt.


#10 EGCG als diabetes medicatie

Groene thee is één van de magische theesoorten op aarde. Het bevat ontzettend veel gezonde stoffen. Waaronder ook polyphenolen. Dit woord hoef je gelukkig niet te onthouden.

groene thee suikerziekte

Wat je wel moet onthouden is dat het stofje EGCG behoort tot deze groep. 

En EGCG is één van die stoffen die je helpt bij het afvallen.

Nu is dat niet de voornaamste reden waarom jij op dit artikel terecht bent gekomen. Maar de meeste mensen met diabetes type 2 hebben ook te kampen met overgewicht.

Maar wat doet dit stofje nog meer:

 • Het verbetert je bloedsuikerspiegel
 • Het verhoogt de insulinegevoeligheid van de lichaamscellen

Beide punten zijn heel belangrijk voor pre-diabetici en al gediagnosticeerde diabetes type 2 patiënten. Dit is dus een ideale suikervrije drank voor diabetes type 2 patiënten. Van mij mag je er 2 liter per dag van wegdrinken. 


# 11 Appelazijn

Veruit de meest succesvolle toepassing van appelazijn tot nu toe, is bij patiënten met diabetes type 2.

Hoewel iedereen natuurlijk baat heeft bij een stabiele bloedsuikerspiegel, is het vooral belangrijk bij diabetes type 2 patiënten. Zij kunnen deze overtollige suikers immers niet opnemen. Deze suikers kunnen vervolgens behoorlijk wat schade aanrichten aan je lichaam.

Voordelen van appelazijn

Appelazijn blijkt tal van voordelen voor de bloedsuikerspiegel en de insulineproductie te hebben:

Appelazijn zal dus helpen bij mensen met pre-diabetes en diabetes type 2 om hun suikerwaarde te verbeteren. 


Raadpleeg je arts voordat je iets gaat veranderen

Dit is natuurlijk een hele lijst om mee te gaan werken. Ook fijn om te weten dat er dus producten bestaan die je helpen bij je diabetes type 2. Toch is het altijd verstandig om eerst je arts te raadplegen.

Wees dus niet zo enthousiast om gelijk je medicijnen weg te gooien want dat is niet de bedoeling. Wanneer jij je dieet op orde hebt en volgens de arts goed genoeg bezig bent om met de medicijnen te minderen of zelfs te stoppen, dan pas mag je dit doen.

Wil je helemaal van je diabetes type 2 af? Dan heb ik nog iets voor je!

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kun je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s: wat is volgens jou een goede vervanger voor diabetes medicatie? Wat heeft voor jou goed gewerkt om van je medicijnen af te komen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Grietje Mol schreef:

  Hoopgevende info.

 • Jobje schreef:

  Heb type 2 heb metformine en cliclazide en veel last vijn darmen wat kan ik doen naast de medicatie een waarde smorgens10 en avonds 17

 • Isis schreef:

  Als ik zin had in zoet/suiker, wat vrij verslavend is, at ik telkens een stuk fruit. Dat blijkt niet zo slecht te zijn als je de vezels maar mee opeet. Dit heeft mij enorm geholpen om met mijn insuline te kunnen stoppen, en daarna ook met mijn diabetes medicatie. Ik zou een “medisch wonder” zijn. Ook was ik gestopt met melkproducten te eten. Die hadden bij mij toch ook wel een groot effect op mijn suikerspiegel.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Fruit is inderdaad prima zolang je maar de ongezondste varianten vermijd (die veel suikers bevatten en weinig vezels). Mooi dat je kunt stoppen met de insuline. Zorgverleners die het zien als medisch wonder zouden zich eigenlijk moeten schamen. Het betekent dat ze dan gewoon niet op de hoogte zijn van wat er mogelijk is met voeding bij bloedsuikerproblemen.

 • Alko Meijer schreef:

  Ik zou graag meer weten over fenegriek suplement,Ik gebruik nu 2 x 1000 metformine en zou graag een alternatief willen omdat mijn diabetes consulent mij het middel Glyclazide wil voorschrijven.

  • Marloes Schuurman schreef:

   Het alternatief is gezonder eten en leven. Geen enkel supplement zal je bloedsuiker problemen oplossen.

 • Renata schreef:

  Helaas weet ik sinds een paar maanden dat ik ook diabetes type 2 heb. Heb ook veel last van maagklachten. Eet sinds mijn diagnose geen suiker meer en ook low carb, ben sindsdien 8 kilo afgevallen. Had niet een erg hoog BMI, komt geen diabetes in mijn familie voor. Dus nee, zag de diabetes diagnose niet aankomen!! Gelukkig had ik nog geen extreem hoge bloedsuikers en HbA1C, maar het was allemaal hoog genoeg om diabetes type 2 diagnose te krijgen. Had ook de helicobacter pylori bacterie in mijn maag, kreeg een antibiotica kuur (voordat ik de diagnose diabetes type 2 kreeg) die absoluut funest is voor je maag/darmflora. Geen antibiotica meer voor mij: neem nu nog elke avond Mastic Gum, dat helpt goed tegen maagklachten en schijnt ook goed te zijn bij diabetes. Heb helaas ook een langzame vertering, dwz eten blijft lang in mijn maag zitten. Daardoor maag en darmproblemen …. Mijn bloedsuikers zijn wel tegenwoordig netjes, eet dan ook gezond en eet 7 van de bovenstaande voedingsmiddelen dagelijks 🙂 Helpt echt heel goed!

 • Coby schreef:

  Kan de ebook niet vinden mag ik als nog deze ontvangen

 • Auke van Keulen schreef:

  Dank voor de tips; waardevol.
  Heb je ook ervaring met Berberine? Las er goede recensies over en gebruik het nu zelf, maar merk nog niet veel effect.
  Met vriendelijke groet, Auke

  • Ben Kuiper schreef:

   Persoonlijk hebben we er geen ervaringen mee. Onderzoek laat wel wat effecten zien maar vergeet nooit dat je met dit soort middelen nooit echt de oorzaak van de diabetes aanpakt. En dat is in 9 van de 10 keer het algehele eetpatroon.

 • >
  Send this to a friend