18 Tips Voor Gezonde Diabetes Recepten Waarmee Je Het Kan Omkeren

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

feb06
18 Tips Voor Gezonde Diabetes Recepten Waarmee Je Het Kan Omkeren

Het krijgen van diabetes type 2 betekent dat jij onmiddellijk je dieet moet veranderen.

Maar wat zijn nu diabetes recepten om je suikerspiegel mee te verlagen?

Ontdek hier 18 gezonde tips voor diabetes recepten waarmee jij je ziekte kan omkeren.

More...

Leer mijn beste diabetes recepten om je suikerziekte om te keren

Wat betreft gezonde diabetes recepten waarmee je suikerziekte kan omkeren kan je twee dingen doen:

  • Je kan iemand een vis geven
  • Of je kan iemand een hengel geven

Als je voor de vis kiest, kies je voor de makkelijke weg en zul je nooit van je diabetes genezen. Maar kies je voor de hengel dan zul je zelf leren wat wel en niet gezond is en dit kunnen toepassen in je diabetes recepten. 

Vandaag wil ik je precies uitleggen hoe je als een vorst kunt tafelen, terwijl je jouw suikerziekte geneest.

Ik zou je 10.000 diabetes recepten kunnen geven die je helpen bij het uitbannen van je diabetes.

Maar ik denk dat je meer hebt aan de principes waarop die diabetes recepten zijn gebaseerd.

Dan kan je jouw eigen diabetes mellitus type 2 recepten zo aanpassen, dat ze gezond worden. Of het nu voor het ontbijt of het dessert is, er is altijd een manier om het "diabetes-proof" te maken.

Doel van dit artikel

Hieronder lees je 18 diabetes recepten tips, waarmee je dit binnen no time kan bereiken.

Deze tips zijn praktisch toe te passen en zijn ook nog eens opgebouwd als een compleet diner, van voorgerecht tot dessert. 


Zoek je kant-en-klare recepten waarmee je diabetes type 2 kunt voorkomen en genezen? Klik dan hier.


Hier kun je 10 gratis voorbeeldrecepten uit ons kookboek vinden.

Wat het beste dieet is om diabetes type 2 te genezen

Wanneer je suikers eet, komen deze via je spijsvertering in je bloed terecht. Afhankelijk van hoeveel insuline-hormoon je in je lijf hebt, worden die suikers opgeslurpt door je spieren en hersenen of blijven ze in je bloed drijven.

Als diabetes-patiënt heb je te weinig insuline, of reageert je lichaam er niet meer op. Daardoor worden de suikers niet uit je bloed gehaald. 

  • En uiteindelijk beginnen die suikers gezonde organen te beschadigen

In het ergste geval komen er zoveel suikers in je bloed, dat je een hyper krijgt. Lees hier hoe je een hyper voorkomt en geneest.

Je missie bij het genezen van diabetes is om uitsluitend voedsel te eten dat:

  • Voorkomt dat er in één keer veel suiker in je bloed komt
  • Dezelfde werking heeft als insuline
  • Je lichaam gevoeliger maakt voor insuline

In alle drie de gevallen is het resultaat hetzelfde:

Je bloedsuikerspiegel verlagen zodat je er geen blijvende schade van ondervindt.

Hier zijn mijn 17 diabetes recepten tips:


#1 Maak kleine gerechtjes

De makkelijkste manier om te voorkomen dat er in één keer veel suikers in je bloedbaan komen, is om langzamer te eten.

Het probleem hiermee is dat dit een moeilijke gewoonte is om aan te leren. Ik heb geprobeerd om klanten aan te leren minstens dertig keer te kauwen en een minuut te wachten voordat ze de volgende hap namen.

"Ik had ze net zo goed kunnen vragen om de Notre Dam na te bouwen met luciferhoutjes, op ware grootte. Onmogelijk dus."

Gelukkig vond ik al snel een aantal "hacks" die prima werken en waardoor de grootste slokop langzamer eet.

Hack 1: Kleine gerechtjes (met een pauze ertussen)

In een restaurant krijg je eerst de soep. Dan wacht je een kwartier, en krijg je het hoofdgerecht. Tot slot volgt weer na een minuut of twintig het toetje.

Dat is een ritme wat je ook mag aanhouden als je voor jezelf kookt. Maar voor bonuspunten rek je het een beetje op.

  • Je begint met soep
  • Een half uur later een tussengerecht
  • Een haf uur later neem je een hoofdgerecht
  • En zo ga je maar door

Tijdens de pauze kan je het volgende gerecht maken. Of babbelen met je partner, over wat er op het werk is gebeurd. Of spelen met je kinderen. Daarna krijgen jullie weer een gezellig momentje van samen-aan-tafel-zitten.

Hack 2: Eet je alleen? Splits je maaltijd op

Stel, je partner is samen met de kids naar oma, hockey of een andere activiteit die jij liever overslaat. Jij zit voor de TV, kijkt naar je favoriete programma en haalt een bak eten uit de koelkast.

Natuurlijk wil je op zo'n moment niet vijf gerechten een half uur na elkaar eten. Veel te ingewikkeld. Zeker als je favoriete serie op de buis is.

Als je maar één gerecht hebt, kan je dit makkelijk opsplitsen.

Je eet telkens een derde, met een half uur ertussen. Een gemiddeld TV-programma duurt een uur, dus dat past precies.

Zou jij het hele gerecht in één keer opeten, dan komen al die suikers in één keer in je bloedbaan terecht. Maar door telkens een derde te eten, gaat het dus om en om en in relatief kleine stappen. En dat scheelt een hele hoop.

  • Daarnaast duurt het even voordat je hoofd een seintje krijgt dat je vol zit. Dus zul je op deze manier niet snel overeten

​Je verkleint de kans op overeten

Een veelgehoorde zorg is dat mensen bang zijn meer te eten, wanneer ze voor kleine gerechtjes gaan of hun hoofdmaaltijd opsplitsen. Die zenuwachtigheid is begrijpelijk, maar gelukkig ongegrond.

Belangrijke informatie

Je buik geeft een signaal aan je hersenen wanneer je vol zit. Maar daarvoor moet je eten eerst een stukje afleggen in je buik. Er zit een vertraging tussen wanneer je genoeg eten naar binnen hebt gewerkt en wanneer je buik dit bevestigt met een signaal naar je hersenen. In de tussentijd eet je normaal gesproken gewoon door.

Wanneer jij je eten in kleinere porties verdeeld, krijg je meer inzicht over wanneer je vol zit.

Je kan bijvoorbeeld na de eerste portie denken: "Goh, ik heb nog echt trek." Maar als het een half uur later tijd is voor de volgende maaltijd kan je ineens een behoorlijk vol gevoel hebben.

Het resultaat is dat je "netto" minder eet.

brein hongergevoel

Met wat geluk zorgt dat ervoor dat je afvalt. Waardoor je een kleinere kans loopt op complicaties van je diabetes. Ideale truc om in je diabetes recepten te verwerken dus.


#2 Begin met soep

Heb jij je ooit afgevraagd waarom een uitgebreide maaltijd begint met soep?

keer diabetes om recepten

Ik wel. En ik heb er geen antwoord op gevonden.

Maar wat ik wel weet, is dat je er veel voordeel aan hebt als diabetes-patiënt.

Je doet er goed aan om dit als gewoonte in te lassen.

Dan heb ik het wel over zelfgemaakte soep!

Soep bestaat voornamelijk uit vocht. Wanneer je veel vocht binnenkrijgt voor je hoofdmaaltijd dan zorgt dit voor verzadiging. Hierdoor zul je minder eten van de maaltijd die daarna volgt. Daarnaast is een soep redelijk caloriearm wanneer je deze zelf maakt. Ideaal om af te vallen dus. 

Dat maakt soep een geweldig voorafje, omdat het je hongergevoel stilt en daarnaast je bloedsuiker stabiel houdt. Hieronder een aantal tips voor zelfgemaakte soep, die makkelijk te bereiden en gezond zijn. 

Hoe maak je soep gezond?


Allereerst: eet er geen brood bij.

Soep is bedoelt als voorafje, niet als hele maaltijd. En brood zit zo barstensvol suikers. Hierdoor maak je het positieve effect van de soep ongedaan.

Soep uit een pakje of een blik is niet gezond. Soep uit blik bevat vaak veel toegevoegd suiker. Hierdoor is het verstandiger om zelf soep te maken.

Dat klinkt als veel werk, maar dat is het gelukkig niet. Je kan één keer per week een grote pan bouillon maken en daar de rest van de week van eten. Soep trekken van groenten en botten is heerlijk en gezond. De vitamines, mineralen en aminozuren die je uit vers getrokken bouillon haalt, zijn bijna perfect als je gezonde voeding en diabetes recepten belangrijk vindt.

Zo maak je bouillon:

  • Vraag bij de slager om runderbotten, kippenkarkassen, mergpijpjes of schenkel
  • Doe deze in een pan met kokend water.
  • Gooi na 5 minuten het water weg: dit was bedoelt om het vuil eruit te krijgen.
  • Voeg nieuw water bij (denk aan 3 liter)
  • Breng het aan de kook
  • Maak ondertussen groenten naar eigen keuze schoon
  •  Schep het schuim uit de pan en zet het vuur zacht zodat het niet meer kookt
bouillon zelf maken
  • Voeg de groenten en specerijen toe en laat het twee uur op laag vuur staan. Langer kan ook. 
  • Gebruik vervolgens een zeef en schenk de substantie over in een andere pan.
  • Zo blijft een heldere bouillon over.
  • Stop de pan goed afgedekt in de koelkast.

Als je klaar bent voor een soepje als één van je diabetes recepten, doe je dit:

  • Schep bouillon in magnetron-veilige kommen en warm deze op
  • Voor of na het opwarmen kan je groenten en kruiden toevoegen.
  • De hierbij aan de volgende groenten en specerijen: spinazie, tomaat, knoflook, uien, plakjes wortel, citroensap of azijn, zout, peper en andere specerijen. 

Bouillon trekken kost ongeveer een kwartier (los van de kooktijd). Het opwarmen van de soep maximaal 5 minuten. Als je 's avonds trek krijgt, kan je altijd een kopje bouillon opwarmen en dit opdrinken.


#3 Neem als tweede gerecht een salade

Salades zijn makkelijk te bereiden en geven je een voordeel als je diabetes hebt.

De vezels in de groenten die je gebruikt, zorgen voor een tragere en minder hoge bloedsuikerpieken

Daarnaast zet je groenten op de eerste plek, in plaats van pasta, rijst of aardappelen. Wie heeft dat nou voor het laatst gedaan?

Ook al eet je een klein beetje, de vezels in groenten dempen een bloedsuikerpiek en voorzien je van allerlei gezonde voedingsstoffen.

Dat is mooi meegenomen.

diabetes dieet recepten

En als je wat vet (olie) en eiwit (kaas, kip of zalm) toevoegt, werk je op een gezonde manier aan een volle maag zonder ook maar met je bloedsuikerspiegel te spelen.

"Salades kosten nog geen vijf minuten om in elkaar te zetten"

Hieronder krijg je twee voorbeelden:

Voorbeeld 1: Zuurkoolsalade

500 gram koude zuurkool, 100 gram witte kaas, 100 gram zongedroogde tomaten, 100 gram zwarte olijven zonder pit, paar eetlepels olijfolie met wat stevia als dressing.

Klik hier om de beste stevia te bestellen. 

Voorbeeld 2: Spinaziesalade

300 gram gewassen spinazie, 2 bollen mozzarella, 4 tomaten in plakken, olijfolie en azijn als dressing.

Diabetes recepten hoeven niet ingewikkeld te zijn om lekker en gezond te zijn. Een salade heb je zo gemaakt en is letterlijk één van de beste dingen die je kan eten als lunch of avondeten. Zelfs één van de bovenstaande diabetes recepten als ontbijt eten is gezond.


#4 Serveer deze dranken erbij

Soep is gezond omdat je vocht binnenkrijgt dat de suikeropname verdeelt en je hongergevoel stilt.

Maar je hoeft dat niet per se met soep te doen. Je kan ook flink wat water drinken voor en tijdens het eten. Het liefst op kamertemperatuur, want dat is goed voor de spijsvertering.

Hou je niet zo van water?

ijsthee maken

Een goed alternatief is groente thee met een schijfje citroen.

Zeker wanneer je een grote eter bent kan groene thee helpen.

Er zitten stofjes in die ervoor zorgen dat je minder trek krijgt. Je eetlust wordt gedempt, en daardoor eet je minder.

In de zomer kan je groene (of zwarte) thee maken en deze laten afkoelen.

Doe hier wat ijsklontjes bij en je hebt een koude drank die in Nederland totaal niet populair is maar door heel Azië wordt gedronken. Een kleine tip maar ideale toevoeging aan je diabetes recepten.


#5 Gebruik deze hack om ervoor te zorgen dat je minder eet van je hoofdgerecht

Voedingsmiddelen hebben een verschillend effect op ons hongergevoel. Dat komt omdat we niet elk voedingsmiddel in dezelfde mate nodig hebben.

Een goed voorbeeld is het verschil tussen suikers en proteïne en wat voor gevolgen het heeft voor je diabetes recepten.

  • Vroeger kon het zomaar zijn dat je een tijd lang zonder vers maal door het leven ging

Je lichaam krijgt op zo'n moment zowel geen suikers als eiwitten binnen.

Een gebrek aan suikers wordt opgelost door de vetreserves op te stoken. Die kunnen mooi omgezet worden in suikers. Het gevolg is dat je afvalt en wat overtollig vet kwijtraakt.

Dat is mooi meegenomen want overtollig vet maakt je ongezond en verhoogd de kans op diabetes.

Maar het gebrek aan eiwit in diabetes recepten is een ander verhaal:

Je lichaam kan vet niet omzetten in eiwitten. Deze moeten uit voeding komen. Is dat niet het geval, dan heeft je lichaam een probleem. Eiwitten zijn bouwstoffen en zorgen ervoor dat je lichaam kan herstellen. 

Eiwitten zorgen voor de meeste verzadiging

Tip!

Daarom heeft je lichaam een duidelijke voorkeur voor eiwitten. Ze geven een voller en meer verzadigend gevoel dan suikers.

Wetenschappers denken dat dit komt omdat je lichaam altijd je vetvoorraad aan kan spreken, maar geen opslagplaats voor eiwitten heeft. Daardoor wordt het eten van eiwitten sterker beloond.

Onderzoekers hebben ontdekt dat ratten net zolang blijven eten, totdat ze een bepaalde hoeveelheid eiwit binnen hebben gekregen. Het maakt niet uit of je ze eten geeft dat voor 10% of 50% uit eiwitten bestaat. Zodra ze hun beoogde hoeveelheid eiwitten binnen hebben, stoppen ze met eten.

Checklist

Een goede manier om minder suikers te eten, is om een groter deel van je maaltijd uit eiwitten te laten bestaan. Verwerk dus altijd een eiwitbron in je diabetes recepten.

Eiwitten zitten veel in:

  • Vlees
  • Vis
  • Gevolgelte
  • Kaas
  • Eieren
  • Volle yoghurt/kwark

Nu is het niet verstandig om alleen nog maar eiwitten te eten. Teveel eiwitten worden namelijk weer omgezet in suikers. Dus hou er rekening mee dat je zowel bij het ontbijt, de lunch en het avondeten een eiwitbron eet. 

  • Ontbijt: brood met kaas/ vleeswaren of een bak Griekse yoghurt.
  • Lunch: een omelet met kaas en groenten
  • Avondeten: Vlees of vis met groenten

#6 Gezonde diabetes recepten bestaan voor 50% uit groenten

Voedingswetenschappers vinden niets leuker dan discussies te houden over vragen waar ze het antwoord niet van weten.

Meestal gaat het over een aanname die een onderzoeker heeft, maar die hij niet kan bewijzen omdat er onvoldoende onderzoek naar gedaan is. Vervolgens wordt er toch een uitspraak gedaan, die door een andere expert weer onderuit wordt geschopt.

Het gevolg: normale mensen zien door de bomen het bos niet meer en nemen de wetenschap niet meer serieus.

Maar gelukkig is er één component waar ze het wel over eens zijn:

"het is gezond om heel veel groenten te eten."

Hoe meer groenten, hoe minder kans op ziekten

Belangrijke informatie

Groenten maken niet dik. Ze zorgen niet voor een verhoging van je cholesterol, bloeddruk of bloedsuiker. Ze veroorzaken geen kanker, nierfalen of scheurbuik. En het is heel zeldzaam dat iemand allergisch is voor bepaalde groenten.

Voor jou als suikerpatiënt is het vooral belangrijk dat ze je slank houden en je bloedsuiker niet verhogen. En wanneer je brood, aardappelen, rijst of pasta combineert met een hoop groenten, dit de negatieve werking van die suikers afremt.​

Want groenten bestaan uit vezels, water, vitaminen en mineralen en een heel klein beetje suiker.

Zo weinig, dat je er niets van merkt.

 Groenten nemen lekker veel ruimte in beslag in je maag en darmen, waardoor je bloedsuiker nauwelijks stijgt. 

groenten eten

Als je het hoofdgerecht van je feestmaal serveert, zorg dan dat de helft van je bord uit groenten bestaat. Het liefst in alle kleuren van de regenboog. Hoe meer variatie, hoe beter.


#7 Eet volkoren pasta en bruine rijst

Je kan suikers niet helemaal uit je voedingspatroon houden. Dat is niet gezond en bijna onmogelijk. 

"Maar je kan wel kiezen in welke vorm je die suikers binnenkrijgt."

Zo kan je er voor kiezen om in plaats van witte rijst zilvervliesrijst op je bord te scheppen. Of door te kiezen voor volkoren pasta in plaats van witte pasta. 

In volkoren producten zitten minder suikersen meer vezels dan in "normale" producten. Daarmee zijn ze een stuk minder belastend voor je bloedsuiker. 

De glychemische index (GI) van dit soort producten daalt door de hoeveelheid vezels.

glycemische index brood

Hoe lager de glychemische index hoe gezonder een product.

Om deze redenen zijn volkoren producten beter. Dit geldt voor:

  • Pasta
  • Rijst
  • Brood

Op die manier kan je blijven genieten van spaghetti of risotto, zonder dat je bloedsuikerspiegel een flinke optater krijgt. 


Vind jij deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#8 Kies een vettig stukje vlees

Vet heeft over de jaren heen een slechte reputatie opgebouwd. En dat is niet geheel onterecht. Het is in verband gebracht met hart- en vaatziekten en met verschillende vormen van kanker.

Maar uit recent onderzoek blijkt dat vet helemaal niet slecht is. Zolang je ze combineert met veel groenten en volkoren granen, zijn er eigenlijk alleen maar voordelen. Vetten blijken tegenwoordig juist heel veel voordelen te hebben. Vooral voor diabetes patiënten. 

Wat heeft dit met je bloedsuiker te maken?

Vet verhoogt je bloedsuikerspiegel niet.

En je lichaam heeft veel tijd nodig om het te verteren.

Wanneer je vet toevoegt aan je maaltijd, duurt het in het geheel langer voordat de hele maaltijd verteert is.

Waardoor het langer duurt voordat de suikers in je bloedbaan komen.

diabetes recepten hoofdgerecht

Dierlijk vet kan dus niet alleen gezond zijn, het zorgt er ook voor dat je bloedsuiker minder snel stijgt.

De beste dierlijke vetten zijn:

  • Vette vis (zalm, makreel)
  • Boter
  • Vettige stukjes lam
  • Rundergehakt, riblappen, rib-eye, entrecote (met het vetrandje eraan)
  • Biologische kip (heeft meer vet dan niet-biologische kip)

#9 Eet je aardappelen niet zonder boter (of een vettig sausje)

Misschien heb je gemerkt dat ik het bij de volkoren producten over alle soorten koolhydraten heb gehad, behalve aardappelen. Dat komt omdat er niet zoiets bestaat als "volkoren aardappelen".

Nee, deze knollen bevatten nu eenmaal veel suikers en nauwelijks vezels. En er is weinig wat je daar aan kunt doen.

Gelukkig heb je bij de vorige tip iets geleerd over vetten:

  • Dat ze gezond kunnen zijn, en de stijging van je bloedsuiker afremmen.

En gelukkig zijn er veel vetten die lekker smaken met aardappelen. Daarom adviseer ik om je aardappelen met een vet te combineren.

  • Gekookte aardappelen met jus, roomsaus of eigen gemaakte kaassaus
  • Aardappelpuree met zure room/ crème fraîche
  • Een gepofte aardappel met boter
  • Gebakken aardappelen met wat extra boter

Bij al deze varianten wordt de stijging van je bloedsuiker afgeremd door de toevoeging van een vet. Of dat nou van vlees, kaas of een melkproduct komt, maakt niet zoveel uit.

Hoe vetter jij je diabetes recepten kan maken, hoe beter dit is.

#10 Geef je friteuse aan iemand die je niet lief vindt

Dat er niet veel te winnen valt door je aardappelen op een andere manier te koken of te bakken, is tot daaraan toe. Maar er is één manier van bereiden die zo slecht is, dat ik het daar met je over wil hebben.

Aardappelen frituren is de snelste manier om ze op elke denkbare manier ongezond te maken.

  • Friet verhoogt je bloedsuiker heel snel
  • Frituren is kankerverwekkend
  • Alle gezonde voedingsstoffen gaan kapot door de hoge verhitting
  • Er ontstaan transvetten tijdens dit proces, dit zijn de slechte vetten die er bestaan

Natuurlijk is die eerste het belangrijkste wat betreft gezonde diabetes recepten.

Want als je dacht dat gekookte aardappelen je bloedsuiker in de hoogte laten schieten, dan heb je nog niet van gefrituurde aardappelen gehoord.

"Ze doen je bloedsuiker haast net zo snel stijgen als een blikje coca-cola doet."

Door de hoge verhitting worden de aardappelen kapot gemaakt en getransformeerd in snelle suikers. En dat moet je natuurlijk niet hebben.

Gelukkig is er een geheim trucje om aardappelen zo te transformeren, dat de suikers juist vele malen complexer worden. In de volgende tip leg ik je uit hoe je dat doet.


#11 Maak je aardappelen gezonder

In de afgelopen tien tips heb ik het vooral gehad over manieren om te voorkomen dat je bloedsuiker stijgt. Maar er zijn ook andere dingen die helpen om je diabetes om te keren.

Zoals je lichaam gevoeliger maken voor insuline.

Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat de suikers die je hebt gegeten uit het bloed worden gehaald. Hoe gevoeliger je lijf voor dat hormoon is, hoe sneller de suikers worden afgevoerd en hoe minder schade ze kunnen aanrichten.

En aardappelen bieden een gelegenheid om ervoor te zorgen dat je lichaam beter kan omgaan met insuline.

"Laat je aardappelen een nachtje staan voordat je ze eet"

Jazeker, kook ze en stop ze een nacht in de koelkast. De volgende dag verwerk je ze als puree.

Of je kan het andersom doen. Je maakt een grote pan aardappelen, waar je drie dagen mee doet. De eerste dag eet je ze wel "vers", voor de smaak.

De tweede en de derde dag verwerk je ze in aardappelsalade, of een aardappelpuree.

Wat gebeurt er tijdens dat nachtje in de koelkast?

Doordat de aardappelen een tijdje staan, veranderen ze van structuur. Bepaalde suikers in de aardappelen zijn na verloop van tijd niet meer verteerbaar. En dit zijn de suikers die ervoor zorgen dat je lichaam gevoeliger wordt voor insuline.

Deze suikers noemt men ook wel "resistent zetmeel". Het is een duur woord om te stellen dat deze suikers niet meer verteerd kunnen worden. Maar wat nog veel belangrijker is dat ze een positieve invloed hebben op de hoeveelheid insuline in je lijf.

Dat is mooi meegenomen als je van aardappelen houdt. Zo kan je er toch van blijven genieten, zonder je gezondheid in gevaar te brengen.


#12 Gebruik rijkelijk knoflook in je diabetes recepten

Je zult mij nooit horen beweren dat je moet stoppen met je medicatie. Ik ben geen arts, en je gaat niet voor niets naar een dokter die er jaren voor heeft geleerd. Maar wat ik nu ga zeggen, zal je verbazen... en misschien wel shockeren.

Knoflook zorgt voor een sterkere verhoging van insuline dan sommige medicatie.

Belangrijke informatie

Uit onderzoek in ratten blijkt dat knoflook de bloedsuiker verlaagt, de hoeveelheid cholesterol positief beïnvloedt en zorgt voor meer insuline.

De wetenschappers zijn erg zorgvuldig te werk gegaan en hebben de resultaten vergeleken met die van een diabetes-drug. En wat denk je? Knoflook deed het beter.

Dat is geen reden om vandaag nog met je medicatie te stoppen. Ratten zijn immers geen mensen en niet alles wat in ratten een positief effect heeft werkt ook voor mensen zo.

Maar het is wel veelbelovend en knoflook laat sowieso geen negatieve effecten zien. Dus doe hier vooral je voordeel mee.

Knoflook is goedkoop en heeft minder bijwerkingen. Daarnaast smaakt het nog lekker ook.

Gooi maar flink wat teentjes door de kaassaus, of voeg wat extra toe aan elk gerecht dat je kunt verzinnen. 

En datzelfde geldt ook voor azijn en citroen.


#13 Voeg een zuurtje toe aan de saus

"Azijn, Citroensap & Limoensap."

Wat hebben deze met elkaar gemeen?

Allereerst hebben ze een belangrijke functie in bijna elke "wereldkeuken". Een zuurtje en een kruid geven vaak de karakteristieke smaak van een keuken. Citroen en peterselie bijvoorbeeld. Of wijnazijn en knoflook (Frans).

Maar belangrijker nog: het zuurtje ervoor dat je bloedsuikerpiek gedempt wordt.

Het is dus niet onverstandig om de chefkok uit je favoriete restaurant te imiteren en net zoals hij gebruik te maken van azijn en citroensap tijdens het koken.

Slechts een klein beetje zorgt er niet alleen voor dat je eten authentieker smaakt, maar ook dat het gezonder is. En dat die gevreesde suikerpiek uitblijft.


#14 Drink een glaasje rode wijn

Ik heb eerder een artikel geschreven over alcohol en diabetes. De conclusie was dat alcoholische versnaperingen tot de geneugtes des levens behoren maar dat ze je bloedsuiker goed in de war kunnen schoppen.

Het enige gebruik van alcohol dat ik echt kan goedkeuren, is wanneer je het doet tijdens een maaltijd. En dat je het houdt bij één glaasje en niet meer.

Ik weet dat je af en toe een feestje hebt en het liefst een biertje of vijf wegtikt. Of een fles wijn samen met je partner soldaat maakt, om dan vrolijk aan de tweede te beginnen. Maar deze hoeveelheden alcohol raad ik je ten sterkste af als je diabetes hebt. Het maakt je situatie alleen maar erger.

Maar als je af en toe wilt genieten van een glaasje, dan is het beste moment tijdens het eten. Alcohol heeft in een kleine dosering een verlagend effect op je bloedsuiker. Gecombineerd met je eten vermijd je de meeste negatieve effecten.

Één is geen één gaat bij alcohol helaas niet op

Misschien is dat de reden waarom telkens uit onderzoek blijkt dat één glaasje gezond is, maar meer dan dat ongezond is.

Mensen die één glaasje drinken tijdens het eten en het daarbij houden, hebben geen last van alle nadelen waar gewone drinkers wel mee te maken hebben. 

Om de dag een glas rode wijn bij het avondeten kan bevorderend werken. Maar dan moet dit niet meer zijn.

alcohol diabetes

Dat klinkt misschien wat strikt, maar als suikerpatiënt is teveel alcohol echt ongezond. Tenzij je het tijdens het eten doet. Ik hoop dat jij jezelf kan motiveren om je hieraan te houden.


#15 Maak het toetje klein

Als het goed is, zit je flink vol na bovenstaande maaltijd. Na een:

  • Soep
  • Salade
  • En hoofdgerecht

Heb je flink wat eten achter de kiezen. En als jij je gehouden hebt aan mijn tips over de samenstelling, weet ik zeker dat je flink verzadigd bent.

Maar wat ik ook weet, is dat vrijwel iedereen na de maaltijd trek krijgt in iets zoets. Dat hoort er een beetje bij.

En hoewel ik graag wil dat je afleert om elke dag een toetje te nemen, is het prima om bij speciale gelegenheden een klein toetje te nemen.

Belangrijk informatie

Maar jij begrijpt vast ook dat je alle voorsprong van de afgelopen maaltijd kunt kwijtraken, wanneer je als toetje vanillevla eet, een moorkop verorbert of een wedstrijdje doet wie het meeste ijs op kan. 

Daarom is het goed om je toetje bescheiden te houden. En ervoor te zorgen dat het een beetje vettig is. Denk hierbij een toetje op basis van room.

De meeste mensen noemen "room" niet in één adem met "gezond". Maar als onderzoekers kijken naar wat je bloedsuiker doet na het eten van room, dan zien ze nauwelijks een piek. Dat komt door het vet in de room. Die voorkomt dat je bloedsuiker de hoogte in schiet.

Is het dan verstandig om roomijs te eten? Nou, nee. En zeker geen Ben & Jerry's, wat boordevol smaakstoffen en toegevoegd suiker zit. 

Maak je eigen toetjes

Wat daarentegen dan een stuk gezonder is, wanneer je de toetjes zelf maakt. Hieronder vind je een heerlijk voorbeeld.

Zelfgemaakte toetjes op basis van room


Ingrediënten: 

  • Chocolade met 75%+ cacao
  • 250 mL kookroom 
  • 95% pure stevia

Bereiding:

  • Verhit de room in een pannetje
  • Gooi de pure chocolade door de room zodat ze smelten
  • Blijf roeren totdat een egaal papjes ontstaat
  • Haal het van het vuur en voeg 4 stevia druppels toe en roer het nogmaals door
  • Zet het een dag in de vriezer

Bij al deze toetjes komt er meestal een zoetstof kijken. Hierbij kun je denken aan de vloeibare stevia. Stevia is een zoetstof die je bloedsuikerspiegel niet doet stijgen. Waarom dit zo is lees je in de volgende tip.


#16 Gebruik Stevia voor je toetje

Het is de afgelopen jaren een hype geworden om toetjes zoet te maken met alles behalve suiker.

Helaas zijn de producten die men in plaats daarvan is gaan gebruiken niet veel beter. Zoals:

  • Honing
  • Agavesiroop
  • En andere fruitsuiker-gebaseerde zoetstoffen
En ik wil niet te moeilijk zijn, maar al deze zoetstoffen zijn net zo erg of zelfs erger dan gewone tafelsuiker.

Er zijn een aantal zoetstoffen die je bloedsuiker niet verhogen en die veilig zijn om op te eten. Daar heb ik hier een artikel over geschreven. Voor toetjes ben ik echter een groot fan van Stevia.

Stevia is 100 keer zo zoet als suiker en het doet niets met je bloedsuiker.

Ondanks dat de suikerindustrie veel geld heeft gestopt in onderzoek om te bewijzen dat Stevia om wat voor reden dan ook niet gezond is, hebben wetenschappers niets kunnen vinden.

Het is dus veilig.

Er zijn helaas mensen die een nare nasmaak ervaren als ze stevia nemen. Ik kan je alleen maar zeggen dat dit even wennen is. Je moet er tenslotte wat voor over hebben wil jij je diabetes omkeren. Al heb ik deze nasmaak nooit geproefd.

Voor ieder ander werkt Stevia perfect op je toetje. Met een paar druppels geeft het een zoete smaak, die je niet snel zal vergeten.


#17 Strooi kaneel over je toetje

Kaneel bevat een uniek stofje dat zich in je lichaam hetzelfde gedraagt als insuline.

Dit stofje (kaneelaldehyde) helpt dus om de suikers uit je bloed te halen en naar je cellen te transporteren.

Wanneer je een uitgebreide maaltijd naar binnen hebt geslokt, is het helemaal niet verkeerd om met een beetje kaneel te eindigen.

Strooi dus wanneer het kan kaneel over je gezonde toetje. Hij past ook prima bij het recept van #15.

Kaneel is een stof die absoluut thuishoort in jouw diabetes recepten. 

kaneel gezond

Als klap op de vuurpijl maakt kaneel je lichaam gevoeliger voor insuline. Er zal dus meer suiker naar je spieren en organen gaan, in een hoger tempo. Waardoor er een kleinere kans is dat deze suikers in je bloed blijven drijven en schade aanrichten aan je organen.

In alle diabetes recepten (vooral zoete dingen) waar je kaneel aan kan toevoegen, moet je het doen.


#18 Diabetesvrij geheim

De beste tip heb ik voor het laatst bewaard. 

Recentelijk is namelijk ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren met de juiste voedingsstoffen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuipers,

P.s: Welke diabetes recepten gebruik jij? En heb jij je diabetes hier al mee kunnen omkeren? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Marielouise schreef:

    Interessant

  • Sandra Kersten schreef:

    Helder en duidelijk uitgelegd. Ik ben al een hele tijd koolhydraatarm/beperkt aan het eten (11 kilo afgevallen!) en het is fijn om te lezen dat ik toch best af en toe volkorenpasta, zilvervliesrijst en dergelijke kan eten. Is speltpasta net zo goed als de volkoren varianten?

  • Monika schreef:

    Hahaha, geef je friteuse aan iemand die je niet lief vind.
    Verder erg interessant!

  • Bart Vlaanderen schreef:

    Wat ben ik een hoop wijzer geworden over ziektevrij leven, bedankt

  • Boek met korting
    Boek met korting
    Boek met korting
    Cursus korting
    Geen prijs
    Helaas pindakaas
    Geen prijs
    Helaas, geen prijs
    Geen prijs
    Helaas!
    Gratis cursus
    Gratis kookboek
    Maak kans op één van de vele gratis prijzen!
    Gezond eten is al duur genoeg. Daarom geven wij dagelijks boeken en cursussen met korting weg. Je kunt zelfs onze kookboeken of cursus winnen zonder een cent uit te geven! Vul je e-mail adres hieronder in, ontvang het gratis Diabetesvrij Geheim en maak kans op een prijs.
    Regels:
    • Je mag elke dag maximaal 3 keer spelen.
    • Als jij je prijs niet direct claimt, is hij voor altijd weg.
    • Valsspelers worden gediskwalificeerd.
    >

    Send this to a friend