Op zoek naar makkelijke en gezonde diabetes type 2 recepten voor in je dieet? Dan kan met de recepten van Ziektevrijleven die gebaseerd zijn op onze revolutionaire Diabetes Omkeren Methode programma.
In dit artikel geef ik je 121 gratis voorbeeld van diabetes type 2 dieet recepten en krijg je 18 tips hoe jij zelf een weekmenu kunt samenstellen die gezond en lekker is.
More...
Leer de beste diabetes type 2 recepten om je suikerziekte om te keren
Wat betreft gezonde diabetes type 2 recepten waarmee je suikerziekte kunt omkeren kan je twee dingen doen:
Als je voor de vis kiest, kies je voor de makkelijke weg en zul je nooit van je diabetes genezen. Maar kies je voor de hengel dan zul je zelf leren wat wel en niet gezond is en dit kunnen toepassen in je diabetes recepten.
Vandaag wil ik je precies uitleggen hoe je als een vorst kunt tafelen, terwijl je jouw diabetes omkeert.
Ik zou je 10.000 diabetes type 2 dieet recepten kunnen geven die je helpen bij het genezen van je diabetes.
Maar ik denk dat je meer hebt aan de principes waarop die diabetes recepten zijn gebaseerd.
Dan kan je jouw eigen diabetes type 2 dieet recepten zo aanpassen, dat ze gezond worden. Of het nu voor het ontbijt of het dessert is, er is altijd een manier om het "diabetes-proof" te maken.
Doel van dit artikel
Hieronder lees je 18 diabetes type 2 recepten tips, waarmee je dit binnen no time kan bereiken.
Deze tips zijn praktisch toe te passen en zijn ook nog eens opgebouwd als een compleet diner, van voorgerecht tot dessert.
Ben je hier enkel voor de gratis recepten?
Ga dan naar het eind van dit artikel voor de 121+ diabetes recepten (klik hier). Daar kun je diabetes type 2 recepten vinden voor ontbijt, lunch, hoofdgerecht en toetje.
Wat het beste dieet is om diabetes type 2 te om te keren
Wanneer je suikers eet, komen deze via je spijsvertering in je bloed terecht. Afhankelijk van hoeveel insuline-hormoon je in je lijf hebt, worden die suikers opgeslurpt door je spieren en hersenen of blijven ze in je bloed drijven.
Als diabetes-patiënt heb je te weinig insuline, of reageert je lichaam er niet meer op. Daardoor worden de suikers niet uit je bloed gehaald.
In het ergste geval komen er zoveel suikers in je bloed, dat je een hyper krijgt. Lees hier hoe je een hyper voorkomt en geneest.
Je missie bij het genezen van diabetes is om uitsluitend voedsel te eten dat:
In alle drie de gevallen is het resultaat hetzelfde:
Je bloedsuikerspiegel verlagen zodat je er geen blijvende schade van ondervindt.
Hier zijn mijn 18 diabetes recepten tips:
#1 Maak kleine gerechten van je diabetes type 2 recepten
De makkelijkste manier om te voorkomen dat er in één keer veel suikers in je bloedbaan komen, is om langzamer te eten.
Het probleem hiermee is dat dit een moeilijke gewoonte is om aan te leren. Ik heb geprobeerd om klanten aan te leren minstens dertig keer te kauwen en een minuut te wachten voordat ze de volgende hap namen.
"Ik had ze net zo goed kunnen vragen om de Notre Dam na te bouwen met luciferhoutjes, op ware grootte. Onmogelijk dus."
Gelukkig vond ik al snel een aantal "tips" die prima werken en waardoor de grootste slokop langzamer eet.
Tip 1: Kleine gerechtjes (met een pauze ertussen)
In een restaurant krijg je eerst de soep. Dan wacht je een kwartier, en krijg je het hoofdgerecht. Tot slot volgt weer na een minuut of twintig het toetje.
Dat is een ritme wat je ook mag aanhouden als je voor jezelf kookt. Maar voor bonuspunten rek je het een beetje op.
Tijdens de pauze kan je het volgende gerecht maken. Of babbelen met je partner, over wat er op het werk is gebeurd. Of spelen met je kinderen. Daarna krijgen jullie weer een gezellig momentje van samen-aan-tafel-zitten.
Tip 2: Eet je alleen? Splits je maaltijd op
Stel, je partner is samen met de kids naar oma, hockey of een andere activiteit die jij liever overslaat. Jij zit voor de TV, kijkt naar je favoriete programma en haalt een bak eten uit de koelkast.
Natuurlijk wil je op zo'n moment niet vijf gerechten een half uur na elkaar eten. Veel te ingewikkeld. Zeker als je favoriete serie op de buis is.
Als je maar één gerecht hebt, kan je dit makkelijk opsplitsen.
Je eet telkens een derde, met een half uur ertussen. Een gemiddeld TV-programma duurt een uur, dus dat past precies.
Zou jij het hele gerecht in één keer opeten, dan komen al die suikers in één keer in je bloedbaan terecht. Maar door telkens een derde te eten, gaat het dus om en om en in relatief kleine stappen. En dat scheelt een hele hoop.
Je verkleint de kans op overeten
Een veelgehoorde zorg is dat mensen bang zijn meer te eten, wanneer ze voor kleine gerechtjes gaan of hun hoofdmaaltijd opsplitsen. Die zenuwachtigheid is begrijpelijk, maar gelukkig ongegrond.
Er zit een vertraging tussen je maag en brein
Je buik geeft een signaal aan je hersenen wanneer je vol zit. Maar daarvoor moet je eten eerst een stukje afleggen in je buik.
Er zit een vertraging tussen wanneer je genoeg eten naar binnen hebt gewerkt en wanneer je buik dit bevestigt met een signaal naar je hersenen. In de tussentijd eet je normaal gesproken gewoon door.
Wanneer jij je eten in kleinere porties verdeeld, krijg je meer inzicht over wanneer je vol zit.
Je kan bijvoorbeeld na de eerste portie denken: "Goh, ik heb nog echt trek." Maar als het een half uur later tijd is voor de volgende maaltijd kan je ineens een behoorlijk vol gevoel hebben.
Het resultaat is dat je "netto" minder eet.
Met wat geluk zorgt dat ervoor dat je afvalt. Waardoor je een kleinere kans loopt op complicaties van je diabetes. Ideale truc om in je diabetes recepten te verwerken dus.
#2 Begin met soep
Heb jij je ooit afgevraagd waarom een uitgebreide maaltijd begint met soep?
Ik wel. En ik heb er geen antwoord op gevonden.
Maar wat ik wel weet, is dat je er veel voordeel aan hebt als diabetes-patiënt.
Je doet er goed aan om dit als gewoonte in te lassen.
Dan heb ik het wel over zelfgemaakte soep!
Soep bestaat voornamelijk uit vocht. Wanneer je veel vocht binnenkrijgt voor je hoofdmaaltijd dan zorgt dit voor verzadiging. Hierdoor zul je minder eten van de maaltijd die daarna volgt. Daarnaast is een soep redelijk caloriearm wanneer je deze zelf maakt. Ideaal om af te vallen dus.
Dat maakt soep een geweldig voorafje, omdat het je hongergevoel stilt en daarnaast je bloedsuiker stabiel houdt. Hieronder een aantal tips voor zelfgemaakte soep, die makkelijk te bereiden en gezond zijn.
Hoe maak je soep gezond?
Allereerst: eet er geen brood bij.
Soep is bedoeld als voorafje, niet als hele maaltijd. En brood zit zo barstensvol suikers. Hierdoor maak je het positieve effect van de soep ongedaan.
Soep uit een pakje of een blik is niet gezond. Soep uit blik bevat vaak veel toegevoegd suiker. Hierdoor is het verstandiger om zelf soep te maken.
Om je te helpen hebben we ook een Diabetes Omkeren Methode Soepenboek gemaakt. Wellicht ook een goed idee om hier even naar te kijken.
#3 Neem als tweede gerecht een salade
Salades zijn makkelijk te bereiden en geven je een voordeel als je diabetes hebt.
De vezels in de groenten die je gebruikt, zorgen voor een tragere en minder hoge bloedsuikerpieken
Daarnaast zet je groenten op de eerste plek, in plaats van pasta, rijst of aardappelen. Wie heeft dat nou voor het laatst gedaan?
Ook al eet je een klein beetje, de vezels in groenten dempen een bloedsuikerpiek en voorzien je van allerlei gezonde voedingsstoffen.
Dat is mooi meegenomen.
En als je wat vet (olie) en eiwit (kaas, kip of zalm) toevoegt, werk je op een gezonde manier aan een volle maag zonder ook maar met je bloedsuikerspiegel te spelen.
"Salades kosten nog geen vijf minuten om te maken"
Hieronder krijg je twee voorbeelden:
Voorbeeld 1: Zuurkoolsalade
500 gram koude zuurkool, 100 gram witte kaas, 100 gram zongedroogde tomaten, 100 gram zwarte olijven zonder pit, paar eetlepels olijfolie met wat stevia als dressing.
Klik hier om de beste stevia te bestellen.
Voorbeeld 2: Spinaziesalade
300 gram gewassen spinazie, 2 bollen mozzarella, 4 tomaten in plakken, olijfolie en azijn als dressing.
Diabetes recepten hoeven niet ingewikkeld te zijn om lekker en gezond te zijn. Een salade heb je zo gemaakt en is letterlijk één van de beste dingen die je kan eten als lunch of avondeten. Zelfs één van de bovenstaande diabetes recepten als ontbijt eten is gezond.
#4 Serveer deze dranken erbij
Soep is gezond omdat je vocht binnenkrijgt dat de suikeropname verdeelt en je hongergevoel stilt.
Maar je hoeft dat niet per se met soep te doen. Je kan ook flink wat water drinken voor en tijdens het eten. Het liefst op kamertemperatuur, want dat is goed voor de spijsvertering.
Hou je niet zo van water?
Een goed alternatief is groente thee met een schijfje citroen.
Zeker wanneer je een grote eter bent kan groene thee helpen.
Er zitten stofjes in die ervoor zorgen dat je minder trek krijgt. Je eetlust wordt gedempt, en daardoor eet je minder.
In de zomer kan je groene (of zwarte) thee maken en deze laten afkoelen.
Doe hier wat ijsklontjes bij en je hebt een koude drank die in Nederland totaal niet populair is, maar door heel Azië wordt gedronken. Een kleine tip maar ideale toevoeging aan je diabetes type 2 recepten.
#5 Gebruik deze slimme truc om minder te eten van je hoofdgerecht
Voedingsmiddelen hebben een verschillend effect op ons hongergevoel. Dat komt omdat we niet elk voedingsmiddel in dezelfde mate nodig hebben.
Een goed voorbeeld is het verschil tussen suikers en proteïne en wat voor gevolgen het heeft voor je diabetes recepten.
Je lichaam krijgt op zo'n moment zowel geen suikers als eiwitten binnen.
Een gebrek aan suikers wordt opgelost door de vetreserves op te stoken. Die kunnen mooi omgezet worden in suikers. Het gevolg is dat je afvalt en wat overtollig vet kwijtraakt.
Dat is mooi meegenomen want overtollig vet maakt je ongezond en verhoogd de kans op diabetes.
Maar het gebrek aan eiwit in diabetes recepten is een ander verhaal:
Je lichaam kan vet niet omzetten in eiwitten. Deze moeten uit voeding komen. Is dat niet het geval, dan heeft je lichaam een probleem. Eiwitten zijn bouwstoffen en zorgen ervoor dat je lichaam kan herstellen.
Eiwitten zorgen voor de meeste verzadiging
Tip!
Daarom heeft je lichaam een duidelijke voorkeur voor eiwitten. Ze geven een voller en meer verzadigend gevoel dan suikers.
Wetenschappers denken dat dit komt omdat je lichaam altijd je vetvoorraad aan kan spreken, maar geen opslagplaats voor eiwitten heeft. Daardoor wordt het eten van eiwitten sterker beloond.
Onderzoekers hebben ontdekt dat ratten net zolang blijven eten, totdat ze een bepaalde hoeveelheid eiwit binnen hebben gekregen. Het maakt niet uit of je ze eten geeft dat voor 10% of 50% uit eiwitten bestaat. Zodra ze hun beoogde hoeveelheid eiwitten binnen hebben, stoppen ze met eten.
Checklist
Een goede manier om minder suikers te eten, is om een groter deel van je maaltijd uit eiwitten te laten bestaan. Verwerk dus altijd een eiwitbron in je diabetes type 2 recepten.
Eiwitten zitten veel in:
Nu is het niet verstandig om alleen nog maar eiwitten te eten. Teveel eiwitten worden namelijk weer omgezet in suikers. Dus hou er rekening mee dat je zowel bij het ontbijt, de lunch en het avondeten een eiwitbron eet.
#6 Gezonde diabetes type 2 recepten bestaan voor 50% uit groenten
Voedingswetenschappers vinden niets leuker dan discussies te houden over vragen waar ze het antwoord niet van weten.
Meestal gaat het over een aanname die een onderzoeker heeft, maar die hij niet kan bewijzen omdat er onvoldoende onderzoek naar gedaan is. Vervolgens wordt er toch een uitspraak gedaan, die door een andere expert weer onderuit wordt geschopt.
Het gevolg: normale mensen zien door de bomen het bos niet meer en nemen de wetenschap niet meer serieus.
Maar gelukkig is er één component waar ze het wel over eens zijn:
"het is gezond om heel veel groenten te eten."
Hoe meer groenten, hoe minder kans op ziekten
Groenten hebben alleen maar voordelen!
Groenten maken niet dik. Ze zorgen niet voor een verhoging van je cholesterol, bloeddruk of bloedsuiker. Ze veroorzaken geen kanker, nierfalen of scheurbuik. En het is heel zeldzaam dat iemand allergisch is voor bepaalde groenten.
Voor jou als suikerpatiënt is het vooral belangrijk dat ze je slank houden en je bloedsuiker niet verhogen. En wanneer je brood, aardappelen, rijst of pasta combineert met een hoop groenten, dit de negatieve werking van die suikers afremt.
Want groenten bestaan uit vezels, water, vitaminen en mineralen en een heel klein beetje suiker.
Zo weinig, dat je er niets van merkt.
Groenten nemen lekker veel ruimte in beslag in je maag en darmen, waardoor je bloedsuiker nauwelijks stijgt.
Als je het hoofdgerecht van je feestmaal serveert, zorg dan dat de helft van je bord uit groenten bestaat. Het liefst in alle kleuren van de regenboog. Hoe meer variatie, hoe beter.
#7 Eet volkoren pasta en bruine rijst
Je kan suikers niet helemaal uit je voedingspatroon houden. Dat is niet gezond en bijna onmogelijk.
"Maar je kan wel kiezen in welke vorm je die suikers binnenkrijgt."
Zo kan je er voor kiezen om in plaats van witte rijst zilvervliesrijst op je bord te scheppen. Of door te kiezen voor volkoren pasta in plaats van witte pasta.
In volkorenproducten zitten minder suikers en meer vezels dan in "normale" producten. Daarmee zijn ze een stuk minder belastend voor je bloedsuiker. Hoewel ze niet ideaal zijn voor jouw als diabeet, zijn ze nog altijd beter dan reguliere rijst en pasta.
De glycemische index (GI) van dit soort producten daalt door de hoeveelheid vezels.
Hoe lager de glycemische index hoe gezonder een product. Om deze redenen zijn volkorenproducten beter. Dit geldt voor:
Op die manier kan je blijven genieten van spaghetti of risotto, zonder dat je bloedsuikerspiegel een flinke optater krijgt.
Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
- Facebook103
- Twitter16
- Pinterest7
- Email97
- Facebook Messenger
- 223keer gedeeld
#8 Kies een vettig stukje vlees
Vet heeft over de jaren heen een slechte reputatie opgebouwd. En dat is niet geheel onterecht. Het is in verband gebracht met hart- en vaatziekten en met verschillende vormen van kanker.
Maar uit recent onderzoek blijkt dat vet helemaal niet slecht is. Zolang je ze combineert met veel groenten en volkoren granen, zijn er eigenlijk alleen maar voordelen. Vetten blijken tegenwoordig juist heel veel voordelen te hebben. Vooral voor diabetes patiënten.
Wat heeft dit met je bloedsuiker te maken?
Vet verhoogt je bloedsuikerspiegel niet.
En je lichaam heeft veel tijd nodig om het te verteren.
Wanneer je vet toevoegt aan je maaltijd, duurt het in het geheel langer voordat de hele maaltijd verteert is.
Waardoor het langer duurt voordat de suikers in je bloedbaan komen.
Dierlijk vet kan dus niet alleen gezond zijn, het zorgt er ook voor dat je bloedsuiker minder snel stijgt.
De beste dierlijke vetten zijn:
#9 Eet aardappelen met boter (of een vettig sausje)
Misschien heb je gemerkt dat ik het bij de volkoren producten over alle soorten koolhydraten heb gehad, behalve aardappelen. Dat komt omdat er niet zoiets bestaat als "volkoren aardappelen".
Nee, deze knollen bevatten nu eenmaal veel suikers en nauwelijks vezels. En er is weinig wat je daar aan kunt doen.
Gelukkig heb je bij de vorige tip iets geleerd over vetten:
En gelukkig zijn er veel vetten die lekker smaken met aardappelen. Daarom adviseer ik om je aardappelen met een vet te combineren.
Bij al deze varianten wordt de stijging van je bloedsuiker afgeremd door de toevoeging van een vet. Of dat nou van vlees, kaas of een melkproduct komt, maakt niet zoveel uit.
Hoe vetter jij je diabetes type 2 recepten kan maken, hoe beter dit is.
#10 Gooi je friteuse weg
Dat er niet veel te winnen valt door je aardappelen op een andere manier te koken of te bakken, is tot daaraan toe. Maar er is één manier van bereiden die zo slecht is, dat ik het daar met je over wil hebben.
Aardappelen frituren is de snelste manier om ze op elke denkbare manier ongezond te maken.
Natuurlijk is die eerste het belangrijkste wat betreft gezonde diabetes recepten.
Want als je dacht dat gekookte aardappelen je bloedsuiker in de hoogte laten schieten, dan heb je nog niet van gefrituurde aardappelen gehoord.
"Ze doen je bloedsuiker haast net zo snel stijgen als een blikje coca-cola doet."
Door de hoge verhitting worden de aardappelen kapot gemaakt en getransformeerd in snelle suikers. En dat moet je natuurlijk niet hebben.
Gelukkig is er een geheim trucje om aardappelen zo te transformeren, dat de suikers juist vele malen complexer worden. In de volgende tip leg ik je uit hoe je dat doet.
#11 Maak je aardappelen gezonder
In de afgelopen tien tips heb ik het vooral gehad over manieren om te voorkomen dat je bloedsuiker stijgt. Maar er zijn ook andere dingen die helpen om je diabetes om te keren.
Zoals je lichaam gevoeliger maken voor insuline.
Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat de suikers die je hebt gegeten uit het bloed worden gehaald. Hoe gevoeliger je lijf voor dat hormoon is, hoe sneller de suikers worden afgevoerd en hoe minder schade ze kunnen aanrichten.
En aardappelen bieden een gelegenheid om ervoor te zorgen dat je lichaam beter kan omgaan met insuline.
"Laat je aardappelen een nachtje staan voordat je ze eet"
Jazeker, kook ze en stop ze een nacht in de koelkast. De volgende dag verwerk je ze als puree.
Of je kan het andersom doen. Je maakt een grote pan aardappelen, waar je drie dagen mee doet. De eerste dag eet je ze wel "vers", voor de smaak.
De tweede en de derde dag verwerk je ze in aardappelsalade, of een aardappelpuree.
Wat gebeurt er tijdens dat nachtje in de koelkast?
Doordat de aardappelen een tijdje staan, veranderen ze van structuur. Bepaalde suikers in de aardappelen zijn na verloop van tijd niet meer verteerbaar. En dit zijn de suikers die ervoor zorgen dat je lichaam gevoeliger wordt voor insuline.
Deze suikers noemt men ook wel "resistent zetmeel". Het is een duur woord om te stellen dat deze suikers niet meer verteerd kunnen worden. Maar wat nog veel belangrijker is dat ze een positieve invloed hebben op de hoeveelheid insuline in je lijf.
Dat is mooi meegenomen als je van aardappelen houdt. Zo kan je er toch van blijven genieten, zonder je gezondheid in gevaar te brengen.
#12 Gebruik rijkelijk knoflook in je diabetes type 2 recepten
Je zult mij nooit horen beweren dat je moet stoppen met je medicatie. Ik ben geen arts, en je gaat niet voor niets naar een dokter die er jaren voor heeft geleerd. Maar wat ik nu ga zeggen, zal je verbazen... en misschien wel shockeren.
Knoflook zorgt voor een sterkere verhoging van insuline dan sommige medicatie.
Knoflook lijkt de bloedsuiker te verlagen
Uit onderzoek in ratten blijkt dat knoflook de bloedsuiker verlaagt, de hoeveelheid cholesterol positief beïnvloedt en zorgt voor meer insuline.
De wetenschappers zijn erg zorgvuldig te werk gegaan en hebben de resultaten vergeleken met die van diabetesmedicatie. En wat blijkt? Knoflook deed het beter!
Dat is geen reden om vandaag nog met je medicatie te stoppen. Ratten zijn immers geen mensen en niet alles wat in ratten een positief effect heeft werkt ook voor mensen zo.
Maar het is wel veelbelovend en knoflook laat sowieso geen negatieve effecten zien. Dus doe hier vooral je voordeel mee.
Knoflook is goedkoop en heeft minder bijwerkingen. Daarnaast smaakt het nog lekker ook.
Gooi maar flink wat teentjes door de kaassaus, of voeg wat extra toe aan elk gerecht dat je kunt verzinnen.
En datzelfde geldt ook voor azijn en citroen.
#13 Voeg een zuurtje toe aan de saus
"Azijn, Citroensap & Limoensap."
Wat hebben deze met elkaar gemeen?
Allereerst hebben ze een belangrijke functie in bijna elke "wereldkeuken". Een zuurtje en een kruid geven vaak de karakteristieke smaak van een keuken. Citroen en peterselie bijvoorbeeld. Of wijnazijn en knoflook (Frans).
Maar belangrijker nog: het zuurtje ervoor dat je bloedsuikerpiek gedempt wordt.
Het is dus niet onverstandig om de chefkok uit je favoriete restaurant te imiteren en net zoals hij gebruik te maken van azijn en citroensap tijdens het koken.
Slechts een klein beetje zorgt er niet alleen voor dat je eten authentieker smaakt, maar ook dat het gezonder is. En dat die gevreesde suikerpiek uitblijft.
#14 Drink een glaasje rode wijn
Ik heb eerder een artikel geschreven over alcohol en diabetes. De conclusie was dat alcoholische versnaperingen tot de geneugtes des levens behoren maar dat ze je bloedsuiker goed in de war kunnen schoppen.
Het enige gebruik van alcohol dat ik echt kan goedkeuren, is wanneer je het doet tijdens een maaltijd. En dat je het houdt bij één glaasje en niet meer.
Ik weet dat je af en toe een feestje hebt en het liefst een biertje of vijf wegtikt. Of een fles wijn samen met je partner soldaat maakt, om dan vrolijk aan de tweede te beginnen. Maar deze hoeveelheden alcohol raad ik je ten sterkste af als je diabetes hebt. Het maakt je situatie alleen maar erger.
Maar als je af en toe wilt genieten van een glaasje, dan is het beste moment tijdens het eten. Alcohol heeft in een kleine dosering een verlagend effect op je bloedsuiker. Gecombineerd met je eten vermijd je de meeste negatieve effecten.
Één is geen één gaat bij alcohol helaas niet op
Misschien is dat de reden waarom telkens uit onderzoek blijkt dat één glaasje gezond is, maar meer dan dat ongezond is.
Mensen die één glaasje drinken tijdens het eten en het daarbij houden, hebben geen last van alle nadelen waar gewone drinkers wel mee te maken hebben.
Om de dag een glas rode wijn bij het avondeten kan bevorderend werken. Maar dan moet dit niet meer zijn.
Dat klinkt misschien wat strikt, maar als suikerpatiënt is teveel alcohol echt ongezond. Tenzij je het tijdens het eten doet. Ik hoop dat jij jezelf kan motiveren om je hieraan te houden.
#15 Maak het toetje klein
Als het goed is, zit je flink vol na bovenstaande maaltijd. Na een:
Heb je flink wat eten achter de kiezen. En als jij je gehouden hebt aan mijn tips over de samenstelling, weet ik zeker dat je flink verzadigd bent.
Maar wat ik ook weet, is dat vrijwel iedereen na de maaltijd trek krijgt in iets zoets. Dat hoort er een beetje bij.
En hoewel ik graag wil dat je afleert om elke dag een toetje te nemen, is het prima om bij speciale gelegenheden een klein toetje te nemen.
Verpest het niet met ongezonde toetjes
Maar jij begrijpt vast ook dat je alle voorsprong van de afgelopen maaltijd kunt kwijtraken, wanneer je als toetje vanillevla eet, een moorkop verorbert of een wedstrijdje doet wie het meeste ijs op kan.
Daarom is het goed om je toetje bescheiden te houden. En ervoor te zorgen dat het een beetje vettig is. Denk hierbij een toetje op basis van room.
De meeste mensen noemen "room" niet in één adem met "gezond". Maar als onderzoekers kijken naar wat je bloedsuiker doet na het eten van room, dan zien ze nauwelijks een piek. Dat komt door het vet in de room. Die voorkomt dat je bloedsuiker de hoogte in schiet.
Is het dan verstandig om roomijs te eten? Nou, nee. En zeker geen Ben & Jerry's, wat boordevol smaakstoffen en toegevoegd suiker zit.
Maak je eigen toetjes
Wat daarentegen dan een stuk gezonder is, wanneer je de toetjes zelf maakt. Je kunt er meerdere vinden in ons Diabetes Omkeren Methode Toetjesboek.
#16 Gebruik Stevia in plaats van suiker in je diabetes type 2 recepten
Het is de afgelopen jaren een hype geworden om toetjes zoet te maken met alles behalve suiker.
Helaas zijn de producten die men in plaats daarvan is gaan gebruiken niet veel beter. Zoals:
En ik wil niet te moeilijk zijn, maar al deze zoetstoffen zijn net zo erg of zelfs erger dan gewone tafelsuiker.
Er zijn een aantal zoetstoffen die je bloedsuiker niet verhogen en die veilig zijn om op te eten. Daar heb ik hier een artikel over geschreven. Voor toetjes ben ik echter een groot fan van Stevia.
Stevia is 100 keer zo zoet als suiker en het doet niets met je bloedsuiker.
Ondanks dat de suikerindustrie veel geld heeft gestopt in onderzoek om te bewijzen dat Stevia om wat voor reden dan ook niet gezond is, hebben wetenschappers niets kunnen vinden.
Het is dus veilig.
Er zijn helaas mensen die een nare nasmaak ervaren als ze stevia nemen. Ik kan je alleen maar zeggen dat dit even wennen is. Je moet er tenslotte wat voor over hebben wil jij je diabetes omkeren. Al heb ik deze nasmaak nooit geproefd.
Voor ieder ander werkt Stevia perfect op je toetje. Met een paar druppels geeft het een zoete smaak, die je niet snel zal vergeten.
#17 Strooi kaneel over je toetje
Kaneel bevat een uniek stofje dat zich in je lichaam hetzelfde gedraagt als insuline.
Dit stofje (kaneelaldehyde) helpt dus om de suikers uit je bloed te halen en naar je cellen te transporteren.
Wanneer je een uitgebreide maaltijd naar binnen hebt geslokt, is het helemaal niet verkeerd om met een beetje kaneel te eindigen.
Strooi dus wanneer het kan kaneel over je gezonde toetje. Hij past ook prima bij het recept van #15.
Kaneel is een stof die absoluut thuishoort in jouw diabetes recepten.
Als klap op de vuurpijl maakt kaneel je lichaam gevoeliger voor insuline. Er zal dus meer suiker naar je spieren en organen gaan, in een hoger tempo. Waardoor er een kleinere kans is dat deze suikers in je bloed blijven drijven en schade aanrichten aan je organen.
In alle diabetes recepten (vooral zoete dingen) waar je kaneel aan kan toevoegen, moet je het doen.
#18 Download hier de 121+ gratis diabetes type 2 recepten
Zoek je wat voorbeeld diabetes recepten op basis van onze Diabetes Omkeren Methode? Neem dan hier een kijkje.
Daar kun je meer dan 121 gratis diabetes type 2 recepten vinden. Sterker nog, deze pagina vernieuwen wij regelmatig waardoor de hoeveelheid alleen maar toe zal nemen.
Ideaal als je meer variatie zoekt voor je diabetes type 2 recepten!
Al deze recepten zijn gebaseerd op onze Diabetes Omkeren Methode cursus en kookboeken.
Gebruik het Diabetesvrij Geheim naast de recepten
De beste tip heb ik voor het laatst bewaard.
Recentelijk is namelijk ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren met de juiste voedingsstoffen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: Welke diabetes type 2 recepten gebruik jij? En heb jij je diabetes hier al mee kunnen omkeren? Laat hieronder een reactie achter
Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 28 september 2023
En zelfgesneden patat in de airfryer? Mag dat wel? Komt geen frituurvet of olie bij kijken.
Aardappel is helaas verre van ideaal. Ongeacht hoe je het maakt.
Hierbij laat ik weten dat te horen heb gekregen dat ik diabetes type 2heb . Dus ik ben er helemaal niet in thuis ik moet nog naar de diabetes verpleegkunde dus ja ben benieuw. Maar pfff ik ben al hart COPD en dan nu ook nog dit tis zwaar om te verwerken pfff .sorry voor dit klaaggezang mensen toch een fijne dag
Dat is vervelend nieuws! Als wij je ergens mee kunnen helpen, dan horen we het graag. Je kunt ons altijd een mailtje sturen.
zeer interessant, mag ik ook quinoa eten?
Quinoa verschilt nogal van soort tot soort qua voedingswaarden. Vaak voldoet het niet. Dus je kunt het maar beter niet eten voor alle zekerheid.
Wat ben ik een hoop wijzer geworden over ziektevrij leven, bedankt
Mooi om te lezen!
Hahaha, geef je friteuse aan iemand die je niet lief vind.
Verder erg interessant!
Helder en duidelijk uitgelegd. Ik ben al een hele tijd koolhydraatarm/beperkt aan het eten (11 kilo afgevallen!) en het is fijn om te lezen dat ik toch best af en toe volkorenpasta, zilvervliesrijst en dergelijke kan eten. Is speltpasta net zo goed als de volkoren varianten?
Speltpasta is helaas niet zo gezond als men wil laten geloven dat het is. Het is veel slechter helaas.
Interessant