11 Symptomen Van Neuropathie Bij Diabetes + Behandel Tips

Kenmerken & Symptomen Diabetes Type 2

nov 25
11 Symptomen Van Neuropathie Bij Diabetes + Behandel Tips

Neuropathie bij diabetes (ook wel diabetische neuropathie genoemd) is één van de grootste gevolgen van suikerziekte.

Iedereen krijgt hier vroeg of laat last van en het kan zich overal in het lichaam manifesteren. 

In dit artikel leer je 11 symptomen en gevolgen van neuropathie bij diabetes type 2. Ook krijg je tips om neuropathie te behandelen.

More...

Wat is neuropathie bij diabetes type 2?

Om de betekenis te achterhalen moet we het eerst ontleden. De term "neuropathie bij diabetes" is onder te verdelen in twee woorden: "diabetes" en "neuropathie".

Bij diabetes is er een probleem met het verwerken van suiker.

Wanneer je iets met veel koolhydraten/suikers eet, dan komt suiker je lijf binnen. Normaal gesproken wordt suiker naar je cellen getransporteerd door insuline. Hier voorzien ze je lichaamscellen van energie.

Bij diabetes type 2 loopt het helaas anders

Maar bij diabetes zijn je cellen ongevoelig voor insuline geworden waardoor de suikers in je bloed blijven ronddrijven. Dit wordt ook wel insulineresistentie genoemd.


Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel. Als je bloedsuikerspiegel teveel toeneemt, is dit erg schadelijk.

  • Dat leidt uiteindelijk tot neuropathie bij diabetes

Hoewel dit letterlijk "zenuwziekte" betekent in het Grieks, heeft het dus niets met je brein te maken. Bij neuropathie worden zenuwen aangetast, waardoor ze niet meer goed werken. Dat kan tot allerlei vervelende problemen leiden.

Er zijn diverse oorzaken voor neuropathie. Je kunt dus niet concluderen dat wanneer je met neuropathie gediagnosticeerd wordt, dit automatisch door diabetes komt.

Verkeerde en ongezonde voeding is wel een hele grote oorzaak maar er zijn ook andere oorzaken van neuropathie:

  • Een vitaminetekort (vooral vitamine b12)
  • Het lichaam is lange tijd blootgesteld geweest aan een giftige stof of infecties
  • Beschadigingen (bijvoorbeeld door een operatie of door een harde klap op de verkeerde plek)
  • Chemokuur
  • Een erfelijke aandoening
  • Als bijwerking van medicatie

Doel van dit artikel

Als de dokter erachter komt dat je neuropathie hebt, kan de oorzaak één van de bovenste punten zijn. Maar bij de meeste mensen blijkt (pre)diabetes de oorzaak te zijn. 

Daarom krijg je in dit artikel 11 symptomen en gevolgen van neuropathie bij diabetes. Daarnaast leg ik je precies uit wat diabetische neuropathie is en wat de kans hierop verhoogd. 


Hoe wordt neuropathie bij diabetes vastgesteld? 

Simpel. Ga naar je arts en leg hem je geschiedenis voor.

Als je diabetes of pre-diabetes hebt, weet hij daar als het goed is vanaf. Anders zal hij je een test geven, die bijvoorbeeld je HbA1c meet in je bloed.

Of hij geeft je de zogeheten "glucose tolerantie-test", waarbij hij meet hoe je lichaam reageert op een grote hoeveelheid suiker.

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je boven de 7,8 mmol/L scoort op een tolerantie test, je in de gevarenzone zit.

7,8 mmol/L is het punt waarop schade aan je organen begint. Inclusief je zenuwen.

neuropathie bij diabetes door hoge bloedsuiker

Wanneer je een gewone nuchtere bloedsuikertest doet, dan mag deze niet boven de 7,0 mmol/l komen en idealiter ligt deze zelfs onder de 6.

Neuropathie bij diabetes is daarnaast vaak symmetrisch. Bij neuropathie door andere oorzaken is dit vaak niet het geval.

Heb je last van je linkervoet, dan vaak ook van rechts. Bij andere soorten van neuropathie speelt dit minder een rol.


Hoe ontstaat diabetische neuropathie?

Door een verhoogde bloedsuiker worden je zenuwen aangetast. Er wordt dan gezegd dat de zenuwen "versuikeren". Allereerst voel je pijn, maar bij ernstige schade kun je het gevoel helemaal kwijtraken.

Misschien denk je dat dit een verbetering is, maar dit is niet het geval:

  • Als je zenuwen doof zijn, zal je immuunsysteem niet meer reageren op eventuele infecties die daar optreden. Dit brengt grote gevolgen met zich mee.

Welke zenuwen zijn gevoelig voor neuropathie bij diabetes?

Alle zenuwen in je lijf kunnen worden aangetast. Maar meestal begint de schade bij een aantal specifieke zenuwen. Daardoor krijg je een aantal kenmerkende symptomen. Daarover later meer.

Grofweg zijn er drie soorten neuropathie:

  • Perifere neuropathie
  • Autonome neuropathie
  • Neuropathie van de hersenzenuwen.

Uitleg over de verschillende soorten neuropathie bij diabetes

PERIFERE NEUROPATHIE

Perifere neuropathie heeft betrekking op de perifere zenuwbanen. Symptomen uitten zich in de huid, je armen en je benen. Maar je krijgt ook moeite met het coördineren of het gebruiken van je spieren.

Deze problemen merk je vaak als eerst op. Je mist het gevoel in ledematen. Hierdoor worden wonden en niet goed zittende schoenen niet opgemerkt. 


Wanneer je op meerdere plekken in je lichaam last hebt van perifere neuropathie, dan is er sprake van polyneuropathie. Poly betekent "meer" of "meerdere".

AUTONOME NEUROPATHIE

Autonome neuropathie heeft vooral betrekking op hoe je organen werken. Als daar iets misgaat met de zenuwbanen, werken meestal je maag, darmen, blaas en geslachtsorganen niet zoals het hoort.

Vaak zijn dit functies waar je geen controle over hebt, of de controle over verliest. Je kan bijvoorbeeld impotent worden, of last krijgen van incontinentie.

NEUROPATHIE VAN DE HERSENZENUWEN

Je hersenen zijn verantwoordelijk voor het goed functioneren van je zintuigen, maar natuurlijk voor nog veel meer.


Je kunt last krijgen van je ogen, die sterk verbonden zijn met je hersenen. Of gezichtsverlamming en pijnlijke plekken in je gezicht. Hoe dichter bij je hoofd de klachten optreden, hoe groter de kans dat het om neuropathie van hersenzenuwen gaat.

Theoretisch heb je ook nog een vierde soort neuropathie bij diabetes:

Mononeuropathie (kan zowel craniaal (hersenen) als perifeer zijn).

Bij deze vorm van neuropathie is er slechts één specifieke zenuw beschadigd.

Dat is vaak (helaas) niet het geval. Als je last krijgt van neuropathie bij diabetes, dan krijg je op verschillende plekken van je lichaam last. Hoewel het misschien op één plek begint, blijft het hier helaas niet bij. 

Mononeuropathie (op één plek) kan dus het begin zijn van polyneuropathie (op meerdere plekken).

Is polyneuropathie neuropathie bij diabetes dodelijk?

Na al het bovenstaande te hebben gelezen vraag jij je misschien af of neuropathie dodelijk is. 

Het antwoord hierop is ja en nee.

Neuropathie zelf is niet dodelijk. Maar neuropathie bij diabetes zorgt wel voor een snellere aftakeling van je lichaam. Hoe? Doordat het zeer ernstige complicaties en gevolgen veroorzaakt die wel dodelijk zijn.

Dat is natuurlijk niet zo moeilijk voor te stellen. Als door de neuropathie bij diabetes je organen, hersenen, armen en benen steeds minder goed functioneren, dan zal dit op den duur ervoor zorgen dat je lichaam het helemaal niet meer doet.

Wat verhoogt de kans op diabetische neuropathie?

Het is belangrijk om je regelmatig te laten testen op neuropathie bij diabetes.

Dit kan bijvoorbeeld bij de jaarlijkse controle, waarbij er meestal aandacht is voor het diagnosticeren van een doof gevoel in de voeten. Of anders gebeurt het bij een medische pedicure.

Als je merkt dat je artsen hier geen aandacht voor hebben, zet het dan zelf op de agenda. Diabetische neuropathie is ernstig. Hoe vroeger je het opmerkt hoe beter.

Dan kun je er nog het één en ander aan doen, zoals het opvolgen van mijn tips voor het omkeren van diabetes.

Er zijn een aantal factoren die de kans veel groter maken dat je hier last van krijgt. Natuurlijk is daar als eerste het in bedwang houden van je bloedsuiker. Daar kom ik bij de behandelmogelijkheden uitgebreid op terug. Maar er zijn nog een aantal risicofactoren:

  • Roken
  • Drinken
  • Vitaminetekort
  • Verminderde nierfunctie
  • Ouder worden
  • Verkeerde voeding

Die laatste verdient wat toelichting.

Ouder worden en neuropathie bij diabetes

Van één of twee keer een verhoogde bloedsuiker krijg je geen ernstige diabetische neuropathie. Maar heb je dit probleem stelselmatig voor een langere tijd? Dan zal de schade toenemen.

Als je mijn advies om diabetes te genezen niet opvolgt, zul je naarmate je ouder wordt vaker worden blootgesteld aan ongezond hoge bloedsuikerspiegels.

  • Met als gevolg dat de kans op neuropathie bij diabetes drastisch stijgt

Als je denkt dat je wel kunt leven met wat minder gevoel in je tenen, neem je deze kwaal niet serieus genoeg. Als je er niets aan doet, kun je op het punt komen waarbij je voet moet worden geamputeerd. 

Dit is maar één van de heftige complicaties. Hieronder krijg je een lijst van 11 symptomen van diabetische neuropathie. Ik leg uit hoe deze ontstaan en wat de gevolgen zijn.


Symptoom 1: Stijfheid en spierpijn in je benen

Voordat je echt een doof gevoel krijgt in je voeten of benen, gaat er vaak een periode van stijfheid en spierpijn aan vooraf. Dit is een belangrijk signaal dat er iets niet in de haak is met je zenuwen.

Dan moet er geen andere mogelijke oorzaak van die klachten zijn. Als je flink hebt gesport, is het begrijpelijk dat je een beetje spierpijn hebt. Maar als je de afgelopen maanden vooral op je bank TV hebt gekeken en dan ineens pijnlijke spieren krijgt, is er iets niet helemaal in de haak.

Ook zijn etalagebenen een verschijnsel van neuropathie bij diabetes.

Bij etalagebenen moet je tijdens het lopen stil gaan staan vanwege pijn.

De pijn wordt veroorzaakt door te weinig toevoer van zuurstof aan het beenweefsels.

etalagebenen door neuropathie bij diabetes

Deze zuurstof wordt geblokkeerd door de vele suikers die de kleine haarvaten verstoppen.

Als je diabetes hebt en deze symptomen opmerkt, let dan heel goed op je bloedsuiker. Komt deze vaak boven de 7,8 mmol/L of nog veel hoger? Dan kom je regelmatig in de gevarenzone en is de kans groot dat je klachten erger worden.

Volg mijn stappenplan om je diabetes om te keren. En ga ook naar een dokter. Hij zal een onderzoek uitvoeren op je benen en kijken of je andere symptomen hebt die je zelf hebt gemist.


Symptoom 2: Een doof gevoel in je voeten door neuropathie bij diabetes

Dit is het klassieke symptoom van diabetische neuropathie en iets waar elke dokter op let.

Een doof gevoel is een symptoom van de diabetische voet. Dit is een ernstige complicatie waarbij je voet uiteindelijk geamputeerd moet worden. 

Daarvoor gaat wel veel vooraf. Zolang jij het dove gevoel in je voet serieus neemt en dit niet verwaarloost, hoeft het niet zover te komen. 

Pas op

Andere sensaties waar je op moet letten bij een diabetische voet, zijn:

  • Je voelt een sensatie van pijn
  • Je hebt het idee dat je op watten loopt
  • Je hebt het idee dat je voeten in de brand staan (heftige tintelingen)
  • Je hebt koude voeten zonder dat het koud is
  • Je ervaart een doof gevoel in de grote tenen en voet
  • Je ervaart een verminderde kracht in de voeten
  • Het dove gevoel is symmetrisch
  • De doofheid straalt uit naar je onderbeen
  • Als je met je voet in de vloer drukt, voel je geen druk
  • Temperatuurwisselingen merk je niet
  • Krappe schoenen vallen je niet op
  • Je komt er plotseling achter dat je een wond op je voet hebt, terwijl je dit niet eerder hebt gevoeld

Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Symptoom 3: Het niet opmerken van wondjes

Door het dove gevoel in je voet kan het zijn dat je een wondje niet opmerkt. Dat is een groot probleem.

Doordat je geen pijn ervaart zul je het wondje niet opmerken.

Hierdoor kan de wond gaan infecteren. En als dat onopgemerkt blijft, zal dat weefsels afsterven. Daarnaast werkt je wondheling meestal niet zo goed als je diabetes hebt. 

wondgenezing diabetische neuropathie

Dit heeft niet per se te maken met neuropathie bij diabetes maar door een versuikering van je bloedvaten.

Afvalstoffen worden niet afgevoerd en zuurstof kan niet worden afgegeven aan gezond weefsel.

Daardoor kan je lijf onvoldoende doen om het wondje te laten genezen.

Wat wel met je wondheling te maken heeft, is dat je immuunsysteem niet zal reageren op een probleem in een gebied waar de zenuwen niet meer werken.

Er worden geen signalen meer doorgegeven als er iets aan de hand is, waardoor je lijf dus niets doet. Daardoor gaat het geneesproces nog langzamer. 

Tip!

Bij wondheling is het dus belangrijk dat je naar de dokter gaat. Hier wordt een speciaal protocol toegepast voor de diabetes voet. 


Om eventuele wonden in de toekomst te voorkomen is het heel verstandig om je voeten elke maand te laten controleren door een medische pedicure.



Symptoom 4: Impotentie

Natuurlijk zit je er niet op te wachten dat je niet meer kunt vrijen. Maar het is een veelvoorkomend gevolg van neuropathie bij diabetes.

Één op de drie mannelijke diabeten krijgt er last van.

Dat is geen prettig vooruitzicht.

En het zal zich in de meeste gevallen uiten als een korte of half slappe erectie.

In de meer ernstige gevallen krijg je helemaal geen erectie meer.

impotentie is één van de symptomen van neuropathie bij diabetes

Een andere variant is dat je klaarkomt zonder vocht. In dat geval werkt één van de zenuwen niet meer goed, waardoor de kringspier in de penis zich afsluit.

Als gevolg hiervan komt het sperma er niet uit. Dit plas je op een later moment uit, in de vorm van vlokken of wolken.


Symptoom 5: Seksuele problemen als vrouw

Vrouwen hebben geen penis, dus ze kunnen geen last krijgen van een erectiestoornis. Dat betekent niet dat de dames de dans ontspringen rond diabetische neuropathie en seksuele stoornissen.

Allereerst zijn er praktische en hygiënische problemen, zoals het niet nat kunnen worden en het krijgen van een schimmelinfectie.

Dat is behoorlijk onhandig, maar niet onoverkomelijk.

Veel lastiger is het als je geen gevoel meer hebt rond de edele delen. Dit gebeurt wanneer de zenuwen beschadigd zijn. Je krijgt dan geen fysieke sensaties meer tijdens de seks.


Symptoom 6: Gastroparese is een vorm van neuropathie bij diabetes

Dit is een ingewikkeld woord voor een vertraagde maaglediging. De letterlijke vertaling van gastroparese is maagverlamming. Hoewel een verlamming van de maag in sommige gevallen optreedt, beginnen de klachten vaak wat tammer.

Je krijgt onder andere last van:

  • Een misselijk gevoel
  • Moeite met het juist verwerken van voedsel
  • Verstopping van de darmen
  • Diarree
  • Gewichtsverlies
  • Brandend maagzuur
  • Geen eetlust
  • Een vol/opgeblazen gevoel
gastroparese is een vorm van neuropathie bij diabetes

Vaak is de oorzaak een beschadigde zenuw die verantwoordelijk is voor de maagbeweging.

Wanneer deze niet meer goed werkt, gaat je voedsel veel langzamer naar je darmen.

Het kan ertoe leiden dat de dokter je voorlegt om alleen maar gepureerd of vloeibaar voedsel te eten.

Wil je niet terug naar fruithapjes? Lees dan mijn artikel over hoe je diabetes type II kan omkeren binnen zes weken.


Symptoom 7: Een verslechterde immuunfunctie

Een doof gevoel in je voeten lijkt onschuldig. En misschien heb je nog geen last van impotentie of een verstoorde maagwerking.

Maar als je merkt dat je last krijgt van bovenstaand symptoom, zijn andere zenuwen in je lichaam ook beschadigd. 

Één van de meest ernstige beschadigingen die je kunt oplopen, is een beschadiging van je:

"nervus vagus", ook wel de "zwervende zenuw" genoemd.

Deze zenuw wordt in het Engels ook wel de "vagus nerve" genoemd. Deze zenuw is verantwoordelijk voor het aansturen van veel autonome (parasympatische) reacties in je lichaam

De zwervende zenuw loopt van de hersenstam tot de organen. En heeft daarom invloed op vele delen van het lichaam. 

Wat deze zenuw ook doet, is het reguleren van je immuunsysteem.

Je immuunsysteem wordt slechter bij neuropathie

Als er een bedreiging je lichaam binnenkomt, ruimt je immuunsysteem deze op. Dat doet het bijvoorbeeld door te zorgen voor een ontsteking, waardoor een schadelijk stofje snel uit je lichaam kan worden gehaald.

Wanneer deze zenuw beschadigd raakt, neemt je kans op infecties toe. Dat werd gepubliceerd in Nature, één van de meest vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften ter wereld.

De nervus vagus heeft daarnaast invloed op de volgende organen:

  • Hart
  • Longen
  • Alvleesklier
  • Lever
  • Maag
  • Darmen

Bij diabetische neuropathie is de kans groot dat deze zenuw beschadigd raakt. Als gevolg hiervan kunnen veel organen hun functie niet meer goed uitvoeren.


Symptoom 8: Dubbelzien

Ik noemde eerder al dat je last kunt krijgen van je ogen als je diabetes hebt.

Sterker nog: diabetes is één van de meest belangrijke oorzaken van slechtziendheid en blindheid in de Westerse wereld.

Dit heeft te maken met diabetische retinopathie, wat "ziekte van het netvlies" betekent.

Bij diabetische retinopathie raken de kleine bloedvaten in het oog beschadigd door diabetes. Dit heeft strikt genomen niets met je zenuwen te maken. Dus laat ik deze verder buiten beschouwing.

Een andere complicatie die ook met je ogen te maken heeft, is wanneer je oogspieren niet meer goed worden aangestuurd.

Dit kan gebeuren als een zenuw in je hersenen beschadigd raakt.

Daardoor kan je pijn krijgen en op den duur dubbel gaan zien.

dubbel zien
  • Deze aandoening is moeilijk te behandelen

Symptoom 9: Een evenwichtsstoornis

Je lichaam geeft signalen aan je hersenen. Die worden gebruikt om te bepalen waar je bent in de ruimte. Daardoor kunnen je hersenen voorkomen dat je continu omvalt.

Als de zenuwen door suiker- neuropathie zijn aangedaan, geven de zenuwen de signalen niet meer goed door aan de hersenen. Als gevolg hiervan komen in de hersenen signalen binnen die niet herkent worden. Hierdoor krijg je iets wat men ook wel motorische neuropathie noemt.

Waar de voeten precies staan bijvoorbeeld. Als dit mechanisme verstoord is, dan zullen de volgende dingen makkelijker gebeuren:

  • Struikelen
  • Je wankel voelen
  • Vaker vallen

In ernstige gevallen wordt balanceren wel heel erg lastig. Gevolgen zijn duizeligheid, misselijkheid en problemen met je mobiliteit.


Symptoom 10: blaasproblemen en incontinentie

Neuropathie bij diabetes kan helaas niet alleen effect hebben op je darmen...

...maar kan ook blaasproblemen geven.

Dit kan zich voornamelijk op twee manieren uiten:

  • Incontinentie (per ongeluk laten lopen van urine)
  • Niet aanvoelen dat je blaas vol zit (en dat je dus moet plassen)

Beide zijn natuurlijk erg vervelend om te ervaren bij diabetische neuropathie. Niet alleen krijg je hierdoor vaker 'ongelukjes' maar je moet ook continu rekening houden met je blaas.

Vooral in het openbaar is dit vaak een probleem. Waarom? Omdat je niet altijd toegang hebt tot een WC. Het gevolg hiervan is helaas dat veel mensen met neuropathie door diabetes thuis blijven om ongelukjes en schaamte te voorkomen.


Symptoom 11: kans op een hypoglycemie

Zoals je eerder hebt gelezen maakt neuropathie je zenuwen kapot of minder werkzaam.

Eén heel gevaarlijk gevolg van de neuropathie is dat je minder goed voelt wanneer je bloedsuiker laag is. Om te 'voelen' moeten je zenuwen en zintuigen goed werken. Maar door de neuropathie doen ze dat juist niet.

Het gevolg kan erg gevaarlijk zijn. Je hebt namelijk een verhoogd risico op een lage bloedsuiker (hypoglycemie). 

Vooral bij ouderen is dit extra gevaarlijk omdat ze vaker last hebben van hun evenwichtsorganen en/of minder mobiel zijn. Daardoor vallen ze makkelijker.

Vallen op die leeftijd kan relatief makkelijk voor botbreuken zorgen. Denk hierbij aan een gebroken heup. Dit wil je koste wat het kost voorkomen omdat het een aanslag is voor je gezondheid.

Merk je dat je vaker duizelig bent, licht in het hoofd bent of zelfs flauwvalt? Dan zou dit heel goed kunnen komen door neuropathie bij diabetes.


Gebruik het Diabetesvrij Geheim voor behandeling tips bij diabetische neuropathie

De behandeling in het geval van neuropathie bij diabetes is gericht op het voorkomen van achteruitgang en het verminderen van de klachten. Tenminste, als je af en toe een dokter of medisch pedicure bezoekt. 

Dit moet je ook zeker doen. Je klachten voorleggen aan een medisch specialist is belangrijk. Niemand kan wegkomen met het maken van een diagnose via een wiki, of de betekenis van een symptoom Googlen.

Maar er is een methode om je diabetes te verbeteren binnen zes weken. Dat kan er toe leiden dat je neuropathie bij diabetes minder wordt. Sterker nog, je kunt het volkomen genezen mits je er op op tijd bij bent.

Recentelijk is namelijk ontdekt dat het mogelijk is om neuropathie bij diabetes en suikerziekte zelf om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

P.s:. Heb jij al last van diabetische neuropathie? En wat doe jij eraan om dit te behandelen?  Laat hieronder een reactie achter

Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 25 november 2023

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Jeroen schreef:

    Hoi, ik ben een man van 57 en kamp al bijna mijn hele leven met ‘vage klachten’ op een gegeven ven moment viel het mij op dat ik geen haar meer had op mijn onderbenen, en dat ze regelmatig in ‘brand’ leken te staan. Dat was voor mij het moment dat ik aan ‘insuline resistentie’ en diabetes begon te denken.

    Bij de bloedtest kwam ik met mijn suiker nog net niet aan de zogenaamde gevarenzone, maar ik had zeker wel alle symptomen van ‘insuline resistentie’ danwel diabetes.

    Na van alles te hebben geprobeerd, want je voelt je verschrikkelijk slecht, depressief, pijn, stijfheid, slaapapneu, moe, geïrriteerd, en een overall gevoel van onbehagen.

    Inmiddels doe ik het nu een jaar, en omdat je niet meer weet hoe het is om je goed te voelen kom je letterlijk van de hel in de hemel terecht, je veranderd totaal!!!! En je omgeving ziet, en merkt het ook! Complimenten genoeg gehad. Ik ben nu op een ideaal gewicht, ik heb geen honger meer, geen suiker dip meer, ik zie weer helder, ik voel mijn omgeving weer op een normale manier, en ik ben niet meer depressief.

    Ik had ook vanwege de suiker (dat is achteraf kan ik niet hardmaken maar het vermoeden is er) ‘de ziekte van Bechterew’ ontwikkeld’ het is echt ongelofelijk, ik hoef de medicijnen, dat zijn zware onsteking remmers, zogenaamde ‘biologicals’ niet meer te injecteren, en dat is zo’n opluchting!

    Mensen ga van de koolhydraten en de suikers af! Gun de alvleesklier rust, en ga herstellen en genezen van diabetes en andere auto-immuun disorders, het kan!!!

    Mijn advies, reageer op deze website, zij hebben alle informatie die je nodig hebt.
    Succes!!
    Jeroen

  • G.E. Geurtsen schreef:

    Hartelijk bedankt voor dit overzichtelijke artikel. Ik herken verschillende symptomen die de huisarts niet kon plaatsen. Waaronder het duizelig zijn, vaker vallen in combinatie met bijna geen gevoel meer onder de voetzolen. Ik maak een afspraak met de huisarts

  • Han schreef:

    Ik heb vorig jaar maart ontdekt dat ik een extreem hoge bloedsuiker had van 18 nuchter en lang 99. Ik heb na de diagnose direct mijn voeding aangepast en nagenoeg alle suikers verbannen. Binnen vier maanden zat ik op 7 en 47.
    Ik had signalen van mijn lichaam niet goed geïnterpreteerd zoals op wolken lopen met mijn voeten, jeukende schimmels op mijn huid en onder mijn voorhuid, erectieproblemen en zomaar afvallen. Goed om te lezen dat u ze vermeld je vindt het bijna nergens zo bij elkaar.
    Helaas was ik er daardoor te laat bij. Na die vier maanden begon de neuropathie zich langzaam uit te breiden naar mijn linker onderbeen tot onder mijn knie. Zeer pijnlijk ik kan nog steeds zonder goede pijnstillers geen kleding verdragen op mijn onderbeen. Gelukkig genezen wondjes nog goed. Tot overmaat van ramp ontstak mijn linker bovenbeen zenuw door auto-immuun reactie. Ik kon amper lopen. Dat is gelukkig genezen door veel groenten en koolhydraatarm eten.
    Diabetes neuropathie is inderdaad synchroon want nu is mijn rechter onderbeen ook aangetast. Beide hebben dezelfde symptomen.
    Ik volg nu revalidatie in revalidatiecentrum Tolbrug om te leren omgaan met de gevolgen van neuropathie. Want die hakken er nogal in. Evenwichtsstoornissen, mentaal een aanslag door concentratieproblemen en wat je niet meer kunt, angst om te vallen, de hele dag door pijn in mijn benen, de grond onder mijn voeten letterlijk niet goed voelen, fietsen gaat niet meer op een gewone fiets, snel moe en erectieproblemen.

    Bij de revalidatie ligt de focus op wat je wel kan, met aandacht voor het rouwproces wat je niet meer kan.
    Door de positieve instelling kan ik nu weer lopen met een stok. Wel heel bewust om niet te vallen. Aandacht voor eten wat wel kan. Hulpmiddel een beugel om mijn onderbeen voor stabiliteit.
    Het heeft me enorm geholpen om ermee om te gaan. Geleerd om het te accepteren dat het nooit over gaat en er altijd rekening mee moet houden.

    Dus mensen let goed op de signalen die je lichaam afgeeft en ga op tijd naar de huisarts! Let op wat je eet. Voorkomen is beter dan genezen. Want neuropathie en de vreselijke pijn gun ik niemand.

    • Ben Kuiper schreef:

      Bedankt voor het delen van je verhaal. Dat is verschrikkelijk om te lezen. Mooi om te zien, dan je ondanks alles, nog zo positief bent over de situatie. Helaas luisteren mensen vaak te weinig naar hun lichaam. En als ze dan toch luisteren, is het vaak (bijna) te laat. Hopelijk zullen vele mensen je bericht lezen en er iets mee doen!

  • anny durie schreef:

    ik heb geen diabetes, ik drink geen alcohol ,ik rook niet en ik heb geen vitaminen tekort en toch werd polyneuropathie vastgesteld ik heb ook een stenose (vernauwing ) aan de zenuw in de rug ! ik zou alles doen om het raar en doofgevoel in mijn voeten te genezen ,wat kunt u voorstellen a.u.b.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat is vervelend om te lezen. Als je geen diabetes type 2 hebt, vrees ik dat je bij de verkeerde mensen aanklopt. Aangezien ik niet weet wat de oorzaak is van je polyneuropathie, kan ik ook niet zeggen wat je moet doen om het te verbeteren. Ik zou deze vraag aan je arts/specialist stellen. Ik had je graag geholpen maar ik zou niet weten hoe.

    • Han schreef:

      Als ik u was zou ik via de huisarts naar een neuroloog gaan. Die kan dan onderzoeken of u een hernia heeft. Want bij een hernia kunnen ook dezelfde symptomen ontstaan. Alleen dan wel vaak aan één voet. Wanneer het een hernia is kunt u overleggen met de neuroloog wat de beste methode van behandelen is.

  • H de Boer. 28-11-34 schreef:

    Ik heb zeer veel last van mijn handen, stijf, stram en kan vaak nog geen doosje of deksel (jampot.) los krijgen. Neuropathie vastgesteld na een aantal malen vallen en op spoed terecht te zijn opgenomen wegens hoofdwonden.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat is vervelend om te lezen. En is er ook een hoge bloedsuiker geconstateerd? Neuropathie kan verschillende oorzaken hebben.

  • Cobie schreef:

    sinds november diabetisch 1 en spuit insuline, sinds 2 maanden na luchtweg infectie ondanks insuline weer hogere bloedsuiker en de laatste 3 weken last van neuropathische pijnen meestal in benen maar ook op andere plaatsen vooral in de nacht, kan ik hier nog verandering in brengen

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat is vervelend om te lezen. Type 1 kun je helaas niet genezen. Maar je kunt het door gezonder te eten wel flink verbeteren en de hoeveelheid insuline tot een minimum houden. Mijn advies is daarom om je te verdiepen in de artikelen op onze website over gezond eten om zo je bloedsuiker te verbeteren.

  • Henriëtte schreef:

    Wat goed dat hier ook eens wat over de gevolgen voor de vrouwelijke seksualiteit wordt geschreven. Daar kunnen veel (bijna alle!) ‘officiële’ informatieverstrekkers nog wat van leren. Dank.

    • Ben Kuiper schreef:

      Bedankt voor je reactie. Ik denk dat je helemaal gelijk hebt. Dit soort onderwerpen lijken soms ’taboe’. En dat is jammer omdat het best vaak voorkomt.

  • Guus Jautze schreef:

    Ik heb het al 2 keer geprobeerd maar krijg geen email binnen van jullie zodat ik verder kan gaan

  • Share via
    >