HbA1c Te Hoog? Ernstige Gevolgen + 11 Tips Om Te Verlagen

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

nov 20
HbA1c Te Hoog? Gevaarlijke Gevolgen + 11 Tips Om Het Snel Te Verlagen

Als je hebt ontdekt dat je HbA1c te hoog is, kan dat even schrikken zijn.

Het is namelijk een teken dat je diabetes type 2 hebt of zult krijgen. Er is gelukkig een gezonde methode om te voorkomen dat het zover komt.

In dit artikel leer ik je 11 gezonde tips om snel je HbA1c waarde te verlagen tot een normale waarde.

More...

Wat is een HbA1c waarde?

HbA1c (glycohemoglobine) is een bloedtest die je arts kan uitvoeren om in de gaten te houden of je diabetes krijgt. Het is uitermate geschikt om te kijken wat over de laatste 6 tot 8 weken je gemiddelde bloedsuiker is geweest.

Als je niet doorlopend hebt gemeten wat je bloedsuiker is, kan het meten van HbA1c meer informatie geven. Omdat artsen als het ware met terugwerkende kracht kunnen zien hoe je bloedsuiker ervoor staat, is deze test veel belangrijk dan je eigen bloedsuiker meten via een 'vingerprik test'. Dat is namelijk maar een momentopname.

Als je het nieuws hebt gehad dat je HbA1c te hoog was, kan ik me goed voorstellen dat je dit niet in de koude kleren is gaan zitten. Het kan betekenen dat je diabetes krijgt, of dat de ziekte erger wordt als je al diabetes hebt. In beide gevallen is het tijd voor actie, waar je er alles aan doet om te voorkomen dat HbA1c verder toeneemt.

Wat is de ideale HbA1c waarde?

Mensen zonder diabetes hebben een HbA1c waarde onder 6% (42 mmol/mol).

Bij pre-diabetes zit je waarde tussen de 6% en 7%. Dat is een HbA1c waarde tussen de 42 mmol/mol en 53 mmol/mol.

Alles boven de 7% (53 mmol/mol) betekent dat je diabetes type 2 hebt.

Wanneer je naar je arts gaat en hij je de uitslagen van je bloedtest geeft, weet jij nu wat deze betekenen.

De HbA1c waarde geeft een idee van je bloedsuiker over de afgelopen periode. Doordat het geen moment opname is, liegt deze waarde dus NOOIT.

Wat zijn de gevolgen van een te hoge HbA1c waarde?

Nu vraag jij je misschien af wat de gevolgen kunnen zijn van een HbA1c waarde is maanden te hoog is.

De gevolgen van een te hoge waarde kunnen desastreus zijn voor je gezondheid. Hierbij kun je aan gevolgen denken zoals:

 • Slecht zien of zelfs blind worden
 • Nierproblemen
 • Neuropathie
 • Diabetische voet
 • Chronische vermoeidheid
 • Maag-darmproblemen
 • Hart en vaatziekten

Helaas is dit nog maar het tipje van de lugubere ijsberg. Voor meer informatie over de gevolgen van een te hoge bloedsuiker op de langere termijn, kun je ook hier kijken.

Doel van dit artikel

Gelukkig kun je met één geheim wapen je HbA1c waarde verlagen en zo je gezondheid terugkrijgen. Wat is dit wapen? Gezonder eten natuurlijk!


Hieronder volgen mijn 11 tips om snel & gezond een gezonde en normale HbA1c waarde te krijgen.


Tip 1: Eet geen witte koolhydraten als je HbA1c te hoog is

Witte koolhydraten hoor ik tegen jezelf zeggen?

Ja, witte koolhydraten! Of beter gezegd, witte koolhydraatbronnen. Wanneer het op koolhydraten en suikers aankomt, is 'wit' het ongezondste wat je kunt eten.

Hiermee bedoel ik voornamelijk

 • Rijst
 • Pasta
 • Deegwaren

Dat zijn de grootste boosdoeners in het Westerse eetpatroon. En de verklaring hiervoor is heel simpel. Deze producten zijn gemaakt van meel (bloem).

Dit meel is ontzettend bewerkt waardoor er geen vezel of voedingsstof meer inzit.

Het is puur en alleen koolhydraten.

Doordat het geen vezels meer bevat, worden de koolhydraten razendsnel opgenomen door je lichaam.

Dit meel is ontzettend bewerkt waardoor er geen vezel of voedingsstof meer inzit. 

hba1c waarde te hoog

Het is puur en alleen koolhydraten. Doordat het geen vezels meer bevat, worden de koolhydraten razendsnel opgenomen door je lichaam.

Dit zorgt voor torenhoge bloedsuikerspiegels... wat weer een belasting is voor je alvleesklier. Als dit dag in dag uit gebeurt, zal je alvleesklier op een gegeven moment opgeven. En daarna krijg je al vrij snel te horen dat je HbA1c te hoog is.

Aardappelen zijn niet eens het ongezondst

Geloof het of niet maar aardappelen zijn nog niet eens de slechtste koolhydraatbron om te eten. Ja, ze zijn absoluut NIET de gezondste om te eten. Maar ze zijn lang niet zo ongezond als rijst, pasta en deegwaren.


Is je HbA1c te hoog en wil je deze snel verbeteren? Dan ben je enorm gebaat bij het compleet elimineren van witte rijst, witte pasta en alle deegwaren.


Tip 2: Gebruik vaker knoflook

Knoflook is een zeer krachtige kruid om te gebruiken. Eigenlijk alles uit de lookfamilie is gezond voor je bloedsuiker.

Maar knoflook heeft een speciaal plekje in mijn hart en dieet.

En ik zal je vertellen waarom:

De anti-diabetes functie van knoflook

Sommige wetenschappers zijn grapjassen. Ze proberen de meest gekke ingrediënten uit, en kijken wat voor gezondheidseffecten ze hebben. Dat doen ze door na het innemen ervan metingen te verrichten. Bijvoorbeeld naar bloedsuiker, of insuline.

Als de bloedsuiker gemiddeld genomen gedaald is, of de hoeveelheid insuline is toegenomen, kan dat betekenen dat dit stofje positief kan werken voor iemand met diabetes.

Het is gebleken dat knoflook precies dit effect kan hebben. Wanneer onderzoekers het gaven aan ratten met diabetes, krijgen zij meer insuline en een lagere bloedsuikerspiegel. Daarnaast worden meer bloedwaarden, zoals het cholesterol, ook rechtgetrokken naar een gezond niveau. Daar heeft knoflook dus ook een positief effect op.

hba1c te hoog

Het mooie van dit onderzoek is dat eruit is gekomen dat knoflook effectiever is dan glibenclamide, een bekend anti-diabetes medicijn. 

Dat lees je goed:

Een duur medicijn met vervelende bijwerkingen merkt minder goed dan het eten van knoflookextract (of een grote hoeveelheid knoflook).

Moet je nu ineens veel knoflook toevoegen aan je dieet als je HbA1c te hoog is?

Zeker. Knoflook kent alleen maar een positieve werking op je lichaam. Dus waarom niet? Persoonlijk doe ik in vrijwel elk diner wat ik maak ui en knoflook. Niet alleen is het gezond... maar ook erg lekker.


Tip 3: Eet meer gezonde noten

Als je diabetes hebt, is het moeilijk om een gezonde snack te vinden. De meeste dingen die in de westerse wereld voor snack doorgaan, zitten barstensvol ongezonde suikers.

En dat is nogal vervelend als je suikerziekte hebt.

Je zou kunnen kiezen voor fruit. Zolang je dit in zijn natuurlijke variant eet, en niet in de vorm van sap, is er niet zoveel aan de hand. Maar laten we wel zijn: dan heb je binnen een paar uur weer honger. Het geeft nou eenmaal niet zoveel energie. En je houdt nog steeds een lichte piek in je bloedsuiker

Nee, dan zijn nootjes toch een beter alternatief.

Denk aan:

 • Hazelnoten
 • Amandelen
 • Cashews
 • Walnoten
 • Pecannoten
 • Pistaches

Noten zitten bomvol vitaminen en mineralen die je nergens anders kan vinden. Of nou ja, niet in de hoeveelheden dat ze in noten voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine E.

Daarnaast zitten noten bomvol gezonde vetten. Vetten hebben een slechte reputatie opgebouwd, maar dat is niet terecht. De ene soort vet is gezonder dan de ander. En in noten zit toevallig de vetsoort die je met een gerust hart kan eten, zonder er hinder van te ondervinden.

Gezonde vetten hebben nauwelijks effect op je bloedsuiker.

Je zou een hele zak noten zelf kunnen opeten, en weinig effect kunnen zien.

Nou zou ik geen hele zak doen, omdat er ook veel calorieën in noten zitten.

Dat betekent dat je kan aankomen als je er teveel van binnen krijgt.

hba1c te hoog gevolgen

Als je let op wanneer je verzadigd bent, zou je na een kleine hoeveelheid al moeten voelen dat je genoeg hebt. En doordat vetten langzaam verteerd worden, kan jij het makkelijk uitzingen totdat het etenstijd is.

Welke noot kun je het beste eten als je HbA1c te hoog is? Dat hangt sterk af van je smaak en budget. Walnoten zijn het gezondst om te eten. Cashews hebben de beste prijs/gezondheid verhouding. Pinda's zijn het goedkoopst maar ook het minst gezond.


Tip 4: Gebruik het juiste broodbeleg

Zoals je bij snacks kunt kiezen tussen zuurtjes en nootjes, kan je bij broodbeleg kiezen uit een heleboel varianten. Je kan gaan voor chocopasta of je kan kiezen voor een broodje kaas. Voor een zoete jam, of een boterham met pindakaas.

Welke van deze soorten broodbeleg is nou het meest gezond als je diabetes hebt, of je HbA1c waarde naar beneden wilt krijgen?

Nou, deze:

 • Kaas
 • Vleeswaren
 • Biologische pindakaas en andere notenboters

Even een korte toelichting voor de bovenstaande broodbeleg:

HET BESTE BROODBELEG

Kaas: bevat veel vetten en wat eiwit. Verhoogt je bloedsuiker dus nauwelijks. Hoe vetter de kaas, hoe gezonder het is. Eet dus het liefst altijd 48+ of hoger.

Vleeswaren: Bevat met name eiwit en een beetje vet. Soms wat kruiden en zout. Koop deze het liefst bij de slager, of zoek de variant in de supermarkt met de minste toevoegingen. Je wilt wel dat de vleeswaren eruit zien als vlees en niet als een chemische constructie gemaakt in een fabriek.

Biologische pindakaas: in de niet-biologische variant zitten vaak vetten die ongezond zijn. Dat is jammer, want op zichzelf is pindakaas vrij gezond als je suikerziekte hebt. Gelukkig kan je altijd een biologische variant nemen, waar deze nare ingrediënten niet in zitten.

Het mooie is dat je in veel supermarkten pindakaas kunt kopen waar alleen maar pinda's in zitten. Dus helemaal geen andere bestanddelen. Dat is natuurlijk het beste.

Liever een paar boterhammen met een dikke laag, dan tien boterhammen die je dun hebt belegd. Het beleg heeft geen effect op je suiker, en het brood wel. Zo kan je voorkomen dat het brood een te grote, negatieve impact heeft.

Notenboters: dit zijn varianten op pindakaas die elders in de wereld veel worden gegeten. In de Verenigde Staten kiest men bijvoorbeeld vaak voor amandelboter. Maar van vrijwel elke noot kan een boter worden gemaakt. Deze kun je tegenwoordig in grotere supermarkten bij de pindakazen vinden.

Ik moet je waarschuwen: notenboters zijn niet goedkoop. Maar als je het kan betalen, help je wel enorm mee om je broodmaaltijden vele malen gezonder te maken. Waardoor je veilig en zonder schaamte van je ontbijtje kan genieten.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Tip 5: Ga naar de sportschool als je HbA1c te hoog is

Hoe helpt naar de sportschool gaan als je HbA1c waarde te hoog is?

Heel simpel:

Suikers hebben verschillende effecten in je lijf. De belangrijkste is dat ze gebruikt worden door je hersenen en door je spieren. (buiten het feit dat alle cellen in je lijf suikers gebruiken)

Als jij je hersenen of je spieren hard laat werken, dan heb je meer suiker nodig. Of liever gezegd: kan je lichaam zuiniger omgaan met de suikers die je al binnen gekregen hebt. Want in ons dieet is de hoeveelheid suikers geen probleem, en is het belangrijker dat je lichaam weet hoe het ermee om moet gaan.

Wanneer je sport geef je jouw lichaam het signaal om de suikers in je bloed op te laten nemen door je spieren. Zij gebruiken de suikers als brandstof. Met als gevolg dat je op de korte termijn een positief effect ziet op je bloedsuiker.

Daarom is het zo gezond om te sporten voor het eten. Dan weten de suikers precies waar ze naartoe moeten in je lijf.

Maar dat is op de korte termijn. Ik zou je niet aanraden om te sporten, als dat het enige was.

Nee, sporten helpt namelijk ook op de lange termijn. het zorgt ervoor dat je bloedsuiker gestabiliseerd wordt, en stelselmatig wat lager uitvalt. De herhaaldelijke signalen aan je lijf om de suikers op een goede manier te benutten, zorgt voor fysieke veranderingen.

Je lichaam weet nu wat het met de suikers moet doen, en raakt weer wat vertrouwd met het efficiënt benutten van de aanwezige insuline. Waardoor je een gezondere bloedsuikerwaarde krijgt, ook al heb je een week niet gesport.

Dit effect komt het meest terug bij krachttraining. Dat kan in de vorm van gewichten zijn, of oefeningen met je eigen lichaamsgewicht. 

Eerlijk gezegd denk ik dat het het meest verstandige is als je met een trainer gaat praten over trainen met gewichten.

Dit is de meest effectieve en veilige manier om te helpen je bloedsuiker te verlagen.


Tip 6: Laat je niet bedonderen door de voedingsindustrie

Ik noemde al een paar keer dat de voedingsindustrie van alles heeft gedaan om je eten te veranderen. Vaak met een ondertoon dat dit allemaal leuk en aardig is, maar dat ik het er niet mee eens ben.

Ik zal je zo uitleggen waarom. Maar voordat ik het verhaal van de boeven in de voedselindustrie vertel, wil ik dat jij je realiseert dat dit gewone mensen zijn zoals jij en ik. Dat zij iets hebben gedaan dat niet zo fraai is, doet daar niets aan af. Hoe boosmakend het ook kan zijn.

Komt ie:

In de vorige eeuw is er iets unieks gebeurd in de menselijke geschiedenis. Een klein gedeelte van de wereldbevolking heeft beïnvloed wat de geheel wereldbevolking elke dag in zijn mond stopt. Zowel door te beïnvloeden welke voedingsmiddelen goedkoop zijn, als om nieuwe voedingsmiddelen te maken.

Dit was geen grote samenzwering, maar een logisch gevolg van kleine stapjes die over de loop van een eeuw zijn gezet. Het gevolg is dat we aan het begin van die eeuw heel anders aten, dan aan het eind van die eeuw. En er is geen sprake van een verbetering.

Mensen hebben altijd aan hun eten gesleuteld. Door dieren te fokken met zoveel mogelijk lekker vlees, of door planten te kweken waarvan de vruchten het lekkerst zijn.

Maar in de afgelopen eeuw is de voedselindustrie een stapje verder gegaan. Van een dieet wat vooral bestond uit natuurlijke producten, gingen we naar een dieet wat vooral bestaat uit kunstmatige producten.

Natuurlijke producten zijn:

 • Groenten
 • Fruit
 • Vlees
 • Vis
 • Granen
 • Zuivel

Eigenlijk alles wat je kan verbouwen of fokken, dus.

Kunstmatige producten zijn:

 • Deegwaren
 • Snoep
 • Kant-en-klaar maaltijden
 • Natuurlijke producten die verwerkt zijn op industrieel schaal

Alles wat in een fabriek wordt gemaakt.

Zelfs natuurlijke producten zijn niet natuurlijk meer

Toegegeven: tegenwoordig worden ook natuurlijke producten uitgebreid bewerkt.

Voordat een stuk broccoli op je bord belandt, gaat het door een heel industrieel proces. Maar het is een stuk minder ernstig, dan wanneer deze broccoli in een broccoli-quiche wordt verwerkt.

Voor de eeuw van de voedingsindustrie aten mensen alleen maar natuurlijke producten. Hier en daar bedachten ze manieren om deze langer goed te houden, of om met een slim recept het lekkerder en voedzamer te maken (zoals kaas). Maar de afstand tussen plantage, landbouwgrond of veestapel tot de gewone man of vrouw was een stuk kleiner.

Na die eeuw is het merendeel van wat we eten gemaakt in een fabriek. Veel mensen in Nederland krijgen amper voldoende groenten en eiwitten binnen, de belangrijkste kenmerken van natuurlijke producten. Ze leven op in fabrieken gemaakte broden en deegwaren.

Dat niet alleen. De natuurlijke producten die we binnenkrijgen, zijn vaak op industriële schaal verwerkt. Met als gevolg dat ze voedingswaarde zijn kwijtgeraakt, en er tijdens het verwerken gifstoffen zijn geïntroduceerd.

Waarom vertel ik je dit allemaal?

In de afgelopen eeuw zijn er veel mensen bijgekomen met obesitas, diabetes en andere welvaartsziekten

Dit is geen toeval. Kunstmatige voeding is ongezond. Omdat:

 • Het minder voedingswaarde bevat dan natuurlijke voeding. Daardoor moet je er meer van eten om dezelfde hoeveelheid goede stoffen binnen te krijgen, als dat al mogelijk is. Hoeveel koekjes je ook eet, er zullen nooit genoeg vitamines inzitten.
 • Het stoffen bevat die in de natuur niet voorkomen, zoals transvetten. Deze stoffen maken mensen ziek, en komen veelvuldig voor in beperkt eten.
 • De voedingsmiddelen zo aantrekkelijk mogelijk worden gemaakt voor je brein. En je brein reageert op suiker, zout en vet. Door het gebrek aan voedingswaarde en de lekkere smaak, slaat je hongergevoel op hol. Je eet veel meer dan goed voor je is.

Je komt in een vicieuze cirkel, waarbij je door blijft eten ondanks dat je niet de juiste voedingswaarde binnenkrijgt. Door de grote hoeveelheid suikers kan je problemen met je bloedsuiker krijgen. En door de grote hoeveelheden energie die je binnenkrijgt, kan je te dik worden of gezondheidsklachten krijgen.

Er is maar één oplossing om hieraan te ontsnappen.

EET NATUURLIJK VOEDSEL

Als je één ding onthoudt uit dit artikel, laat het dan zijn dat je voortaan zoveel mogelijk natuurlijk voedsel eet. Alles wat je in het lijstje met eten zag staan, is veilig.

Daarbij zijn er gradaties. Volkoren brood is in principe kunstmatig voedsel, omdat het op industriële schaal is gemaakt. Maar de meeste natuurlijke bestanddelen zitten er nog in. Vergelijk dat met witbrood, waar een aantal van de meest gezonde bestanddelen eruit zijn gehaald. Kies daarom voor volkoren brood, en het minst bewerkte voedsel, als je de kans krijgt.

Als je de gelegenheid hebt om inkopen te doen bij een boer of veehouder bij jou in de buurt, zou ik dat zoveel mogelijk doen. Je hebt dan meer kans dat de producten minder bewerkt zijn, en dat de voedingswaarde hoger is.

Maar eerlijk gezegd is dit minder belangrijk dan dat je bewerkt, kunstmatig voedsel zoveel mogelijk vermijd.

Dit is leeg voedsel: eten waar je ronduit ongezonder van wordtDie ruimte in je maag kan je beter bewaren voor natuurlijk voedsel, waar je gezond van blijft en waardoor je bloedsuiker niet op hol slaat.


Tip 7: Eet op tijd

Om je bloedsuiker onder controle te houden, is het belangrijk dat jij de honger voor bent. Wanneer je trek krijgt en er alleen een frisdrankautomaat in de buurt is, kan je vanuit je hongergevoel besluiten om er toch aan te beginnen. Dat moet je zoveel mogelijk zien te voorkomen.

De makkelijkste manier om dat te doen, is om altijd een gezonde snack bij te hebben. En deze op te eten, als je merkt dat je trek begint te krijgen.

Idealiter let je een weekje goed op wanneer je honger krijgt op een dag. Misschien dat je een patroon herkent. Bijvoorbeeld dat jij je om 3 uur een beetje slap voelt, en met een hongerig gevoel rondloopt tot het avondeten. In dat geval zou ik twee uur voor 3 uur, 1 uur dus, iets eten. Zodat je makkelijker de middag doorkomt.

Wat het ook is: probeer vaker iets kleins te eten (of mee te nemen) zodat je genoeg energie hebt om de dag door te komen. Dat voorkomt dat je uit noodgeval besluit te snoepen.


Tip 8: Eet vlees en vis als je HbA1c te hoog is

Als je HbA1c te hoog is, ben je continu met suikers bezig. Je wilt weten wat je bloedsuikerwaarde is, en hoe je hier rekening mee moet houden.

Want een lage waarde geeft je een slap gevoel, en een hoge ware maakt je onrustig. Daardoor kan je het idee krijgen dat suikers de belangrijkste voedingsmiddelen zijn.

Dat gaat eraan voorbij dat je hongergevoel vooral beïnvloed wordt door een andere voedingsstof. En dat je, door hier goed op te letten, het makkelijker maakt voor jezelf om een stabiele bloedwaarde te houden. En die voedingsstof is eiwit.

Eiwit zit in vlees, vis, gevogelte en eieren. Het is belangrijk voor het aanleggen van verbindingen in je hoofd, en het sterk en gezond houden van je lijf. Het zorgt ervoor dat je kan groeien, en je lichaam kan blijven ontwikkelen. Eiwit is zo belangrijk voor je lichaam, dat je hersenen nauwgezet in de gaten houden hoeveel je ervan binnen krijgt.

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je een kleine hoeveelheid eiwit binnen krijgt, je gevoel voor honger afneemt.

Je voelt je verzadigd, en hebt minder behoefte aan eten.

Vergelijk dit met suikers, waar de meeste mensen veel van kunnen eten terwijl hun hongergevoel niet weg gaat.

Hierdoor kan je beter aan elke maaltijd wat eiwitten toevoegen, in de vorm van vlees, vis, gevogelte of eieren. Dat zorgt ervoor dat je sneller verzadigd bent, en dat het langer duurt voordat je weer honger krijgt.

Daarnaast hou je zo je bloedsuiker lager, omdat je minder suiker eet en eiwit op zichzelf maar een klein effect op je bloedsuiker heeft.

Zo sla je twee vliegen in één klap.

Hoeveel eiwit je precies binnen moet krijgen, hangt af van je leeftijd, geslacht, gewicht en nog een aantal zaken.

Ik zou voortaan bij elke maaltijd wat eiwit bij de hand houden, zodat je kan experimenteren wat voor jou werkt. Voor de meeste mensen is een klein beetje voldoende om de positieve effecten van minder honger en lager bloedsuiker te ervaren.

Hoe kan je dit toepassen?

 • Eet vlees, vis, gevogelte of eieren bij elke maaltijd
 • Eet vleeswaren en kaas op brood (zie eerder in dit artikel)
 • Begin met de eiwitbron, zodat je honger op natuurlijke wijze kan afnemen

Tip 9: Dit is hoe je gezond uit eten gaat

Uit eten gaan is gezellig en (hopelijk) lekker. Maar er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden, als je diabetes hebt of bang bent dat je het krijgt.

Eten vol suikers, vet en zout is verslavend voor je brein. Restauranthouders zijn zich hier niet bewust van. Maar ze weten wel dat de kans groter is dat mensen terugkomen, wanneer ze hun eten daarmee volstoppen. Daarnaast gebruiken ze andere toevoegingen, zoals MSG, om te bereiken dat je meer eet.

Nou zijn er ook restaurants die daar minder mee bezig zijn. Ze willen vooral lekker eten serveren, en daar een eerlijke prijs voor vragen. Het zijn geen ketens, maar kleine bedrijfjes waarin een leuke ervaring belangrijker is dan stevig ondernemen.

Om het concreet te maken: fastfood tenten zijn geldmachines die alleen geld willen verdienen.

De pizzeria bij het winkelcentrum is niet bezig met gezond eten....

Maar ook niet met het volstoppen van zijn voedsel met dingen die het extra verslavend (en dus ongezond) maken.

Dit zijn mijn aanbevelingen voor wanneer je uit eten gaat:

 • Sla fastfood over. Dit geldt ook voor snackbars, waar men bevroren, industrieel bewerkt eten voor je opwarmt in de frituur
 • Kies het liefst een "keuken" waar vlees, groenten of curry's centraal staat in plaats van deegwaren. Dus liever Grieks dan Italiaans, liever een salade dan Frans, liever Indiaas dan Indonesisch (rijsttafel). Een grillrestaurant en een Mexicaans restaurant zijn ook hele goede keuzes.
 • Zie uit eten gaan als een traktatie. Doe het om jezelf te belonen. Maak één keer de keuze voor je restaurant, en geniet er verder van zonder de rest van de avond al te veel te reflecteren op je keuze. Als het ongezonder was dan je dacht, kan je de volgende keer altijd een ander restaurant kiezen

Tip 10: Gooi al je ongezonde eten weg

Een veelgehoorde tip voor mensen die willen afvallen, is dat ze al hun ongezonde eten weggooien. Ditzelfde geldt voor wanneer je diabetes wilt voorkomen. Het is makkelijker om geen ongezond eten te eten, als je het niet in huis hebt.

Zoals je hebt geleerd is natuurlijk eten het gezondst. Daarom kan je rustig al het kunstmatige eten in je keukenkastjes weggooien, en vervangen door natuurlijk eten.

Heb je witbrood in huis? Gooi het weg, en vervang het door volkoren brood of havermout. Heb je snoep in huis? Vervang het door 75% chocoladerepen en nootjes.

Met alle kennis die je in dit artikel hebt opgedaan over wat gezond is, is het vrij eenvoudig alle ongezonde dingen uit je huis te gooien en te vervangen door betere alternatieven.


Tip 11: Drink kruidenthee

Als je HbA1c te hoog is, is het tijd om actie te ondernemen. Daarbij is het verstandig om geen enkel risico te nemen. Het is daarom slim om koffie en thee in te ruilen voor kruidenthee.

De reden hiervoor is simpel. Uit onderzoek blijkt dat cafeïne geen negatieve effecten heeft op insuline of bloedsuiker als je geen diabetes hebt.

Maar wanneer je daar wel last van hebt, of op het randje zit, wordt cafeïne ineens een factor. Het kan zowel zorgen voor een hogere als lagere bloedsuiker.

Zonder doorlopende meting is het heel moeilijk om te weten wat voor effect het op jou heeft.

Diabetes Drinken Voor Het Slapen

Om te voorkomen dat cafeïne een negatief effect heeft op je bloedsuiker en daardoor je HbA1c waarde verstoort, stel ik voor dat je stopt met koffie en thee totdat deze normaal is.

Gelukkig zijn er bijzondere en lekkere vormen van kruidenthee, die je een veel uitgebreidere smaakervaring kunnen bieden als koffie of thee. Wat denk je bijvoorbeeld van:

 • Zoethout
 • Sterrenmunt
 • Muntthee
 • Brandnetelthee

Er zijn er nog veel meer. Ga naar een theewinkel, zeg dat je geen zwarte, witte of groene thee wilt drinken (omdat hier een vorm van cafeïne in zit) en dat je graag advies wilt over lekkere kruidenthee. De winkeldame kan je verschillende theeën laten ruiken en proeven, om zo de juiste voor jou te vinden.

De beste tip voor als je HbA1c te hoog is?

Ik heb net een boel tips gegeven om snel je HbA1c te verlagen als die te hoog is.

Maar er is veel meer mogelijk dan ik je in dit artikel heb verteld. Niet alleen kun jij je bloedsuiker verlagen maar je kunt zelfs je diabetes type 2 volledig genezen.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Is je HbA1c te hoog? Wat doe jij er momenteel aan om je waarde te verlagen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Ton Geerts schreef:

  Ik hoop dat ik er veel aan zal hebben.Ik denk namelijk van wel.

 • Ethlyn schreef:

  Ik eet koolhydraat vrij, althans dat probeer ik.

 • Els Westerink schreef:

  Hoi, dank voor de info. Heel interessant
  Ik vroeg mij af waarom zuivel als natuurlijk wordt bestempeld. Bijna alles is ( industriëel) bewerkt ..

  • Marloes Schuurman schreef:

   Dat kun je technisch gezien van elk product zeggen. Een appel wordt ook schoongemaakt of bespoten. Dat is dan ook ‘bewerkt’. Zuivel heeft wellicht wat stappen doorgemaakt maar de stappen maken het zelden slechter. Daarnaast is de manier hoe we zuivel bewerken al iets wat we duizenden jaren doen en wat niet ongezond blijkt te zijn. Zoals het maken van yoghurt of kaas. Aan zuivel suiker toevoegen is daarentegen iets wat we pas recent zijn gaan doen en wat ook voor de rest enkel nadelen heeft. Yoghurt en kaas hebben juist voordelen door het fermentatie proces.

 • Jan Water schreef:

  Ik ben diabeet, mijn laaste waarden zijn CRP -1
  GLUCNU 8.9
  HAB1CIFFC -52
  KREAT 78
  KREACOFB 87
  ik eet koolhydraat arm en geen aardappels en pasta voor de rest wandel ik gem .8km daags ,rook niet en drink weinig alcohol , miin vraag om de HAB1CIFFC naar beneden te krijgen ,
  ik slik alleen 2 tableten Metformine per dag en gebruik dagelijks s”morgens Bittermeloen!

  • Marloes Schuurman schreef:

   Bedankt voor je bericht. Ik weet nu vooral wat je allemaal niet eet maar wat eet je dan wel op een dag :)? En hoe lang eet je al ‘koolhydraatarm’? Het beste is even om ons een mailtje te sturen.

 • >
  Send this to a friend